Cum sa calculezi varsta pisicii in ani omenesti?

Cum sa calculezi varsta pisicii in ani omenesti?

Te-ai intrebat vreodata cati ani ar avea pisicuta ta daca ar fi om? Intelegerea varstei animalelor in raport cu noi este de mare ajutor cand vine vorba de ingrijirea pe care le-o oferim si ne ajuta sa intelegem riscurile aparitiei unor probleme de sanatate intr-o anumita etapa de dezvoltare. Deoarece pisicile ating maturitatea destul de repede, ele pot avea de-a face cu anumite afectiuni la o varsta mai mica decat te-ai astepta, de aceea poate fi util sa tii cont de un astfel de sistem de aproximare. Afla cum sa calculezi varsta pisicii in ani omenesti si alte sfaturi utile legate de ingrijirea felinelor.

Cum iti dai seama cati ani are pisica ta

In prima faza, este important sa stii cati ani are animalutul tau, pentru a-ti da seama ce fel de hrana ar trebui sa ii oferi si care este ingrijirea necesara pentru aceasta. Daca nu stii exact cand s-a nascut, poate fi dificil sa aproximezi cati ani are, dar un veterinar poate fi de ajutor. Totusi, este important de retinut faptul ca acesta nu-ti va putea spune varsta exacta a pisicii, ci va face o estimare in functie de cativa factori.

Un principal indicator al varstei pisicii este dantura, in special la pui. Dintii de lapte incep sa apara in general atunci cand pisica are 3 luni, iar pana la 6 luni toti cei 26 vor fi prezenti. Asadar, lucrurile sunt destul de clare in aceasta etapa. Daca pisica are deja un set complet de dinti adulti, veterinarul va estima o varsta de minimum 6 luni. Pisicile tinere, cu varsta mai mica de 2 ani, au dintii ascutiti si mai curati, deci dantura este un ajutor major in stabilirea varstei in prima parte a vietii.

Apoi, starea blanii si a musculaturii pot fi de asemenea utilizate. La pisicile tinere, blana va fi mai stralucitoare, iar muschii din zona membrelor inferioare si a spatelui mult mai bine definiti. Pe masura ce imbatranesc, poate avea loc o pierdere a masei musculare, precum si o pierdere in greutate. In plus, pisicile isi vor pierde o parte din mobilitate, asa ca unele dintre ele pot avea dificultati in a-si spala si ingriji blana in mod corespunzator.

Etapele de dezvoltare ale pisicilor

Urmatorul pas este acela de a intelege etapele de dezvoltare ale pisicilor, pentru a le putea oferi o ingrijire adecvata si a intelege nevoile si comportamentul lor. 

Primele 12 luni din viata unei feline sunt perioada in care pisica se dezvolta intr-un mod accelerat. In primele saptamani de viata, puii depind complet de mama lor si apoi, treptat, incep sa consume si alte tipuri de hrana, doresc sa exploreze si sunt foarte jucausi. Putem vorbi despre pui pana la varsta de un an, timp in care ei continua sa creasca si au nevoie de ingrediente care sa sustina dezvoltarea si intarirea sistemului imunitar, prezente in hrana uscata pentru pisici junior si in hrana umeda pentru pisici junior.

Dupa un an, incepe perioada maturitatii, care se intinde pana in jurul varstei de 7 ani. In aceasta etapa, pisicile sunt active si jucause si, desi nu se mai afla in crestere, au in continuare nevoie de grija si atentie. Este important sa vii periodic cu felina la veterinar si sa fii atent la aportul sau caloric, pentru a preveni problemele de greutate care pot aparea frecvent.

Incepand cu varsta de 8 ani, vorbim despre pisici senioare. Acestea au nevoie de cea mai mare atentie, deoarece pot aparea mai multe probleme. Ele devin mai sedentare, asa ca putem vorbi despre probleme de greutate, dar va creste si riscul de aparitie a bolilor renale, articulare sau endocrine. Pentru ca ele sa poata duce o viata cat mai sanatoasa, formula alimentara va trebui inlocuita din nou cu hrana uscata pentru pisici senior si hrana umeda pentru pisici senior, care contin toti nutrientii necesari acestei etape de dezvoltare. 

In medie, pisicile pot trai pana in jur de 10-15 ani, insa de multe ori pot atinge si varste mai inaintate. Este important sa intelegi fiecare etapa de dezvoltare si sa respecti mereu sfaturile veterinarului, pentru a-i oferi blanoasei tale cea mai buna ingrijire.

Cum calculezi varsta pisicii in ani omenesti

Pentru a invata cum sa calculezi varsta pisicii in ani omenesti, nu va fi vorba despre o formula stricta de calcul, pe care sa o folosesti de-a lungul intregii vieti a felinei. La inceput, pisica va imbatrani mai rapid. Asadar, primul an din viata pisicii este, aproximativ, echivalentul a 10-15 ani omenesti si, la 2 ani, pisica va avea aproximativ 25 de ani omenesti.

Dupa pragul varstei de 2 ani, lucrurile incep sa se schimbe, iar imbatranirea va avea loc intr-un ritm mai lent. Astfel, fiecare an al pisicii va fi echivalentul a 4 sau 5 ani omenesti. Totusi, nici o astfel de formula de calcul nu este valabila pentru toate pisicile. Unele dintre ele imbatranesc mai rapid, in timp ce altele isi mentin o stare fizica mai buna pentru o perioada mai indelungata, deci nu poti sti cu exactitate cum sa calculezi varsta pisicii in ani omenesti. Insa, poti folosi acest sistem cu scop orientativ.

Sfaturi de ingrijire a pisicii

Prima regula de respectat, indiferent de varsta pisicii, este aceea a alimentatiei. Asigura-te ca ii oferi micutei tale o hrana de calitate, cu o formula adecvata pentru varsta sa, care sa contina nutrientii de care are nevoie pentru o dezvoltare sanatoasa. Medicul veterinar te poate ghida cu privire la anumite tipuri de hrana sau formule adresate unor probleme specifice. Nu uita sa ii asiguri in permanenta accesul la apa proaspata.

Apoi, va trebui sa mergi in mod regulat la veterinar pentru controale periodice. Astfel, medicul poate depista la timp eventuale probleme si poate realiza vaccinurile anuale si deparazitarea interna si externa, de doua ori pe an. Nu in ultimul rand, nu neglija nevoia pisicii de atentie si joaca. Desi sunt animale independente, acestea sunt fericite atunci cand isi petrec timp cu stapanul sau si cand au un loc unde pot fi active. Alege cateva jucarii pentru pisici cu care sa le poti tine ocupate sau cu care sa va jucati impreuna.

Este important sa stii cum sa calculezi varsta pisicii in ani omenesti pentru a-ti da seama atunci cand felina atinge o varsta mai inaintata si a aprecia corect atunci cand nevoile sale se schimba. Veterinarul te poate ajuta sa afli varsta aproximativa a pisicii si iti poate oferi sfaturi cu privire la cea mai buna ingrijire pe care sa i-o oferi in functie de etapa sa de dezvoltare.

Sursa:

“Cat Years to Human Years: How Old Is My Cat?” PetMD, www.petmd.com/cat/wellness/evr_ct_cat-years-to-human-years-how-old-is-my-cat. Accessed 07 June 2023.

 

Categorii

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0726738725 contact@petpal.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!