În perioada 10-13 Decembrie 2024, adaugă în coș produse de o anumită valoare, și folosește la plasarea comenzii următoarele coduri pentru o reducere suplimentară:
6% cu codul PLUS6 pentru comenzi între 300 și 400 lei, 8% cu codul PLUS8 pentru comenzi între 400 și 500 lei, 10% cu codul PLUS10 pentru comenzi de peste 500 lei.

Vaccinurile esentiale pentru pisici: Protectia impotriva bolilor grave

Vaccinurile esentiale pentru pisici: Protectia impotriva bolilor grave

Stapanul unui animal de companie trebuie sa ii ofere prietenului sau blanos hrana de calitate si atentie din plin, dar si o ingrijire prin care sa se poata asigura ca acesta este protejat de eventuale boli grave, care pot chiar sa ii puna viata in pericol. Asadar, daca adopti o pisica, va fi important sa mergi cu aceasta in mod regulat la veterinar pentru vaccinare. Aceasta practica este absolut esentiala pentru a-i oferi felinei protectie impotriva mai multor afectiuni cu care se poate confrunta de-a lungul vietii. De aceea, este important sa stii care sunt vaccinurile esentiale pentru pisici si cand ar trebui realizate.

Cand este necesara vaccinarea pisicii?

Vaccinarea pisicilor este cruciala pentru a preveni o serie de boli severe si potential letale. Pisicile care nu primesc o astfel de protectie pot deveni purtatoare ale unor virusuri si pot transmite aceste boli altor animale sau chiar si oamenilor. Asadar, vaccinarea nu numai ca protejeaza pisica, dar contribuie si la controlul raspandirii bolilor in comunitate. Vorbim despre o responsabilitate a stapanilor de pisici nu doar fata de animalul lor de companie, ci si fata de alti proprietari si animale.

Este important ca vaccinurile esentiale pentru pisici sa fie realizate inca de cand acestea sunt pui. Primul vaccin se poate realiza incepand cu 8 saptamani. Pana la aceasta varsta, ei inca mai au anticorpi primiti de la mama, care le pot oferi protectie impotriva a numeroase afectiuni. Primul vaccin va trebui repetat dupa un interval de 4 saptamani si apoi inca unul dupa inca 4 saptamani.

Nu uita faptul ca orice pisica trebuie sa fie vaccinata. Daca animalutul tau isi petrece mult timp in exterior, ea poate oricand sa intre in contact cu alte animale care pot fi bolnave sau cu diferiti patogeni. Asadar, vaccinarea este mai mult decat obligatorie. Daca ai o pisica de apartament, riscurile sunt mai mici. Insa, felina poate intra totusi in contact cu virusuri si alti agenti infectiosi si in alte moduri, asa ca nu ar trebui sa neglijezi vaccinarea. Orice medic veterinar va recomanda o schema completa pentru toate pisicile.

Ce trebuie sa stii inainte de vaccinare?

Pentru ca vaccinurile esentiale pentru pisici, dar si cele mai putin esentiale sa fie eficiente si sa ofere protectia dorita, este important ca animalul sa aiba o stare de sanatate buna. Daca pisica sufera deja de o anumita boala sau starea sa nu este tocmai optima, sistemul sau imunitar este deja compromis, iar imunitatea mult dorita se va dezvolta cu greu. De aceea, este important sa mergi periodic cu felina la veterinar, pentru a depista si trata la timp eventualele probleme.

O alta regula inainte de vaccinare este urmarea procedurii de deparazitare. Deparazitarea la pisici, atat cea interna, cat si cea externa, trebuie realizata regulat, de aproximativ 2 ori pe an. Desigur, intervalul poate varia in functie de situatia fiecarei pisici (la pisicile de exterior, ar putea fi necesara mai frecvent). Este important ca pisica sa nu aiba paraziti in momentul in care este vaccinata.

Vaccinurile esentiale pentru pisici

Vaccinurile esentiale pentru pisici includ acele vaccinuri obligatorii pentru toate pisicile, indiferent de varsta. Acestea ofera imunizare impotriva unor afectiuni raspandite si grave, care pot sa puna in pericol viata pisicii. Asadar, este important ca orice felina sa primeasca protectie impotriva acestora. Iata care sunt afectiunile ce pot fi prevenite prin aceste vaccinuri de baza. 

Caliciviroza felina

Aceasta afectiune este provocata de un patogen numit calicivirus si produce simptome similare racelii. Insa, nu ar trebui tratata cu superficialitate deoarece, pentru pisici, aceasta afectiune poate fi extrem de periculoasa. Boala se transmite foarte usor de la o pisica la alta si poate cauza aparitia unor complicatii care se pot dovedi fatale.

Rinotraheita virala

Rinotraheita virala este o alta boala respiratorie comuna la pisici, care poate provoca simptome precum tuse, stranut, secretii oculare si nazale. Aceasta afectiune poate si ea sa fie extrem de periculoasa, in special pentru pisicile tinere sau cele cu sistemul imunitar slabit. Asadar, se numara printre vaccinurile esentiale pentru pisici.

Panleucopenia felina (parvoviroza)

In acest caz, vorbim despre o boala virala extrem de contagioasa si periculoasa, similara cu cea care apare in randul cainilor si cu o rata de mortalitate la fel de mare in cazul animalelor neimunizate. Parvovirusul prezinta un grad foarte ridicat de rezistenta si poate fi transmis prin fecale atat de la animalele bolnave, cat si de la cele care au trecut recent prin boala.

Rabia

De aceasta data, vorbim despre o afectiune foarte periculoasa nu doar pentru animale, ci si pentru oameni. Rabia este mortala odata ce a infectat pisica si poate fi transmisa cu usurinta si catre stapan. Fiind vorba despre o boala atat de severa, vaccinul antirabic se numara printre cele obligatorii pentru calatoria in strainatate a animalelor de companie.

Vaccinuri secundare pentru pisici

In afara vaccinurilor esentiale pentru pisici, se mai recomanda o serie de imunizari suplimentare, in cazul in care exista un risc crescut al acestor boli. Medicul veterinar poate sugera sau realizarea acestora, in general in cazul pisicilor de exterior.

Leucemia felina (leucoza)

Desi nu vorbim despre un virus foarte contagios, boala poate afecta cu precadere pisicile care isi petrec timp in exterior. Cel mai frecvent, agentul patogen se transmite prin saliva sau in urma utilizarii aceleiasi litiere cu o pisica bolnava, insa este necesar un contact prelungit pentru ca infectarea sa aiba loc. Afectiunea poate prezenta un pericol deoarece duce la scaderea imunitatii si favorizeaza aparitia altor boli.

Peritonita infectioasa felina

Aceasta afectiune este cauzata de coronavirusul felin, care insa nu este extrem de contagios si nu se transmite atat de usor. Insa, daca o felina este infectata, riscul de deces este extrem de mare.

Clamidioza

In acest caz, vorbim despre o infectie cu bacteria Chlamydophila felis, care provoaca simptome ce se manifesta cu precadere la nivelul ochilor. Riscul este mai crescut in cazul puilor, dar si in locuintele unde traiesc mai multe pisici, patogenul transmitandu-se foarte usor. De asemenea, acesta poate afecta si oamenii

Dermatofitoza

Dermatofitoza intra in categoria bolilor de piele, fiind o infectie fungica frecventa la pisicile care isi petrec mult timp in exterior. Si acest parazit se poate transmite usor de la o felina la alta, fiind prezent in special la pisicile tinere.

Schema de vaccinare pentru pisici

Pentru a preveni cu succes afectiunile periculoase, stapanii de pisici trebuie sa respecte o schema de vaccinare standard. Aceasta schema include vaccinurile esentiale pentru pisici si poate include si alte vaccinuri secundare, daca acestea sunt recomandate de catre veterinar. Vaccinarea incepe de la 8 saptamani si apoi va trebui repetata la anumite intervale, deoarece anumite vaccinuri necesita administrarea unui rapel. Dupa atingerea varstei adulte, vaccinarea se va face anual.

Schema de vaccinare pentru puii de pisica este urmatoarea:

  • La 8 saptamani, se administreaza vaccinurile impotriva panleucopeniei feline, a rinotraheitei virale si a calicivirozei feline;
  • La 12 saptamani, se repeta aceste vaccinuri si se administreaza si eventuale vaccinuri secundare, la recomandarea medicului;
  • La 16 saptamani, se administreaza din nou vaccinurile esentiale, precum si cel antirabic. Din nou, se pot repeta vaccinurile secundare.
  • Apoi, urmeaza vaccinarea anuala.

Administrarea vaccinurilor esentiale pentru pisici, dar si a unor vaccinuri secundare, este foarte importanta pentru a-i oferi protectie felinei tale impotriva bolilor grave si a-i asigura o viata lunga si fericita. Nu ezita sa mergi periodic cu pisica la veterinar pentru proceduri de rutina precum deparazitarea si pentru a putea trata orice eventuala afectiune preexistenta. De asemenea, asigura-te ca alegi cea mai buna hrana pentru pisici si ca ii oferi pisicii tale multa afectiune si atentie.

Surse:

American Veterinary Medical Association, www.avma.org

Grzyb, Katie. “Cat Vaccinations.” PetMD, www.petmd.com/cat/wellness/essential-cat-vaccinations. Published 16 September 2022. Accessed 5 July 2023.

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0726.738.725 contact@petpal.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!