Asemenea noua, prietenii nostri de companie au nevoie de ingrijirea corespunzatoare, de o dieta alimentara bogata in nutrienti si de vizite regulate la medicul veterinar pentru verificarea sanatatii generale. In caz contrar, pisicile pot dezvolta diferite boli de piele care se manifesta in principal prin caderea parului si inflamarea cutanata. Probabil, ai observat ca acelasi lucru ti se poate intampla si tie cand nu ai grija de tine sau cand treci printr-un moment stresant in viata.
Daca vrei sa traiesti o viata sanatoasa si fericita alaturi de prietenul tau de companie, iata care sunt cele mai frecvente boli de piele la pisici si cum sa ai grija sa le previi:
Bolile de piele la pisici: care sunt cele mai frecvente si cum pot fi prevenite
Cele mai frecvente boli de piele la pisici
Boli de piele la pisici: Cauze principale
Infectiile bacteriene si fungice
Stresul si dezechilibrele hormonale
Simptomele bolilor de piele la pisici
Cum pot fi prevenite bolile de piele la pisici?
Creeaza un spatiu confortabil pentru pisica ta
Cele mai frecvente boli de piele la pisici
Eczema
Eczema care se dezvolta la pisici este o forma de dermatita, in special de dermatita de contact, provocand inflamatia pielii. Gradul de severitate al eczemei poate varia de la o forma usoara, evidentiata prin roseata pielii, la forme mai intense care se prezinta prin aparitia crustelor si inflamatie severa.
Cauza eczemelor nu este intotdeauna usor de identificat deoarece aceasta boala se poate dezvolta atat pe fond intern, cat si pe fond extern. Pisicile pot dezvolta alergii la anumite ingrediente din mancare, dar si la elemente din mediul inconjurator. Daca banuiesti ca pisica ta se confrunta cu o alergie externa, este esential sa stabilesti care sunt elementele noi din locuinta care pot provoca alergia si eczema ca rezultat al alergiei. Poate fi vorba despre un nou agent de curatare pe care ai inceput sa-l folosesti sau un anumit tip de planta. Daca nu poti identifica o legatura intre aspectele externe sau regimul alimentar si eczema pisicii tale, consulta un medic veterinar pentru o examinare completa.
Pecingine
Infectie fungica, pecinginea afecteaza in principal pisicile si pisoii mai in varsta cu sisteme imunitare slabite. De aceea, este important sa te asiguri ca folosesti vitaminele si suplimentele destinate pisicilor atat de necesare pentru mentinerea sanatatii de-a lungul timpului. Pecinginea se manifesta prin aparitia unor leziuni circulare pe suprafata pielii insotite de caderea parului in zonele afectate.
In mod natural, pecinginea poate fi vindecata intr-o perioada de la 60 pana la 100 de zile. Pentru a reduce riscul de contaminare al altor animale de companie din locuinta ta, consulta un medic veterinar de urgenta pentru tratarea rapida si corespunzatoare a infectiei fungice.
In multe cazuri, atunci cand o pisica se confrunta cu pecingine, aceasta poate sa nu prezinte niciun simptom. De aceea, vizitele regulate la medicul veterinar si igiena corespunzatoare a pisicii tale sunt aspecte foarte importante pentru identificarea si prevenirea oricarei boli de piele.
Scabie
Scabia este o boala de piele frecventa si la pisici, si la caini. Aceasta este cauzata de parazitii care traiesc pe pielea animalelor de companie si se poate raspandi foarte rapid de la un animal la altul. Scabia este foarte contagioasa si trebuie sa acorzi o atentie deosebita tratamentului daca ai si alti prieteni blanosi prin casa.
Primul indiciu ca pisica ta se confrunta cu scabie este o mancarime intensa care provoaca inflamatia rapida a pielii. Scabia se poate dezvolta in mai multe zone ale corpului, existand, de altfel, mai multe tipuri ale acestei boli, precum scabia urechii si scabia sarcoptica.
Acnee felina
Daca aveai impresia ca acneea apare doar in randul oamenilor, se pare ca prietenii nostri blanosi ni se aseamana mai mult decat credem. Punctele negre sau comedoamele la pisici se dezvolta de obicei in zona barbiei si chiar sub buzele acestora. Din aceasta cauza, barbia pisicii tale se poate umfla si poate deveni iritata si de culoare rosie, rezultand in zgarierea intensa a zonei pentru a combate senzatiile de mancarime.
Desi cauza aparitiei acneei la pisici este necunoscuta, specialistii veterinari considera ca poate fi declansata de alergiile de mediu si de infectarea cu bacterii.
Abcese feline
Taieturile si zgarieturile de pe suprafata pielii pisicii tale pot duce la probleme mai grave deoarece irita zona afectata prin scarpinatul intens. Ghearele lor ascutite pot taia pielea creand o rana deschisa si permitand patrunderea bacteriilor.
Daca observi o inflamare a pielii pisicii tale si abcese umplute cu puroi, poate fi un semn al unei infectii cu bacterii. Infectia poate fi atenuata prin mentinerea unei igiene riguroase a pisicii pe intreaga zona afectata si aplicarea unui tratament medical prescris de medicul veterinar.
Boli de piele la pisici: Cauze principale
Exista multe cauze posibile care pot provoca boli ale pielii la pisici, iar majoritatea se manifesta destul de similar. Desi localizarea si aspectul unei leziuni cutanate pot evidentia cauza aparitiei acestora, de multe ori, sunt necesare teste suplimentare pentru un diagnostic precis si pentru identificarea tratamentului corespunzator. Iata care sunt principalele cauze ale aparitiei bolilor de piele la pisici:
Alergiile
Acestea includ atat alergiile de mediu/sezoniere cunoscute sub denumire de atopii, cat si alergiile alimentare sau de contact, desi acestea sunt mai putin frecvente. In functie de alergia pe care o dezvolta pisica ta, s-ar putea sa observi si alte simptome precum diareea frecventa si varsaturile.
Ingrijirea excesiva
Exista posibilitatea ca o pisica sa se ingrijeasca atat de mult incat sa-si afecteze singura pielea, rezultand in zone fara par sau chiar leziuni cutanate. Ingrijirea excesiva poate fi cauzata la randul sau de o stare de stres intensa, de plictiseala sau de o conditie medicala neidentificata sau netratata corespunzator. De exemplu, pisicile care sufera de artrita isi pot linge obsesiv zonele dureroase, iar cele care sufera de infectii la nivelul tractului urinar isi pot suprasolicita stomacul.
Arsurile solare
De obicei, pisicile care au blana deschisa la culoare si carora le place sa-si petreaca timpul in natura sunt mai predispuse la arsurile solare. Arsurile se pot vedea pe varfurile urechii si in orice alta zona acoperita de un strat subtire de blana. Acestea pot provoca iritatii si cruste, rezultand in cele din urma cancerul la piele.
Infectiile bacteriene si fungice
Infectiile bacteriene si fungice sunt cauza majoritatii bolilor la pisici, nu doar a celor legate de conditia pielii. Fiind contagioase, astfel de infectii pot fi preluate din contactul cu alte animale de companie, mai ales daca obisnuiesti sa mergi cu prietenul tau blanos in locuri special amenajate pentru socializarea animalelor.
Parazitii externi
Deparazitarea pisicii tale la intervale de timp regulate este esentiala pentru a evita orice problema de piele cauzata de paraziti externi. De exemplu, muscaturile de purici pot cauza dermatita alergica, care provoaca senzatii de mancarime severe.
Stresul si dezechilibrele hormonale
Stresul este un factor care slabeste sistemul imunitar al pisicii si o face mai vulnerabila la dezvoltarea alergiilor si la caderea parului.
Simptomele bolilor de piele la pisici
Majoritatea simptomelor si manifestarilor comportamentale ale pisicii tale pot indica prezenta mai multor conditii de piele. In acest caz, este important sa fii foarte atent la orice modificare de atitudine sau orice schimbare vizibila pe piele pentru a afla cauza principala. Consulta un doctor veterinar pentru o examinare completa a starii de sanatate a prietenului tau blanos si pentru recomandarea tratamentului corespunzator pentru boala de piele la pisici.
Principalele simptome ale bolilor de piele la pisici pot fi:
- mancarime intensa;
- caderea parului mai mult decat de obicei;
- roseata in anumite zone de pe piele;
- piele uscata si blanita lipsita de stralucire;
- acnee in zona barbiei;
- un miros neplacut general al pielii;
- aparitia crustelor pe suprafata pielii;
- ingrijire excesiva.
Cum pot fi prevenite bolile de piele la pisici?
Exista atat de multe motive care pot provoca bolile de piele la pisici, de la muscaturile de insecte pana la dezechilibrele hormonale, incat poate sa ti se para foarte greu sa previi o conditie medicala. Cu toate acestea, daca acorzi o atentie deosebita anumitor aspecte legate de stilul de viata al prietenului tau blanos, riscul de a dezvolta o boala de piele scade:
Dieta alimentara
Mancarea este principalul element care iti arata daca pisica ta traieste o viata sanatoasa sau nu. In acest caz, dincolo de a-i asigura tot confortul, oferindu-i produsele de ingrijire pentru pisici potrivite, mancarea de calitate si stabilirea unei diete alimentare echilibrate sunt esentiale pentru imbunatatirea sistemului imunitar si prevenirea caderii parului la pisici.
Daca pisica ta sufera de anumite conditii medicale sau alergii innascute, incearca sa-i oferi mancare speciala care sa-i ofere acelasi nivel de nutrienti necesari pentru mentinerea sanatatii.
Ingrijirea corespunzatoare
Chiar daca pisicile sunt animale independente si reusesc sa se ingrijeasca pe cont propriu, responsabilitatea unui „parinte“ ramane aceeasi: sa le ofere o igiena corespunzatoare. Ai grija de blanita prietenului tau in fiecare zi si foloseste o perie speciala care sa nu-i irite pielea.
Mai mult, ofera-i o baie o data pe luna pisicii tale, chiar daca nu este activitatea sa preferata. Utilizeaza un sampon de inalta calitate sau hipoalergenic pentru prietenul tau de companie ca sa-i mentii blana sanatoasa si stralucitoare.
Creeaza un spatiu confortabil pentru pisica ta
Daca locuiti impreuna in aceeasi casa, atunci trebuie sa te asiguri ca pisica ta primeste acelasi nivel de confort pe care il ai si tu. Mai mult, incearca sa eviti manifestarile stresante si reactiile impulsive de fata cu prietenul tau blanos ca sa nu-i provoci o stare de anxietate si stres.
Ai grija de pisica ta si bucura-te mai mult de momentele frumoase petrecute impreuna!