La ce varsta incep sa manance puii de pisica? Sfaturi si recomandari

La ce varsta incep sa manance puii de pisica? Sfaturi si recomandari
La ce varsta incep sa manance puii de pisicia? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, este important de stiut ca acestia, asemenea altor vietati, sunt supusi unui intreg proces de crestere, care se realizeaza in timp. Prin urmare, pana li se dezvolta complet organele, ingrijirea lor trebuie facuta cu multa atentie. De aceea, atunci cand incep sa manance puii de pisica, introducerea tipurilor de hrana in alimentatie trebuie sa se realizeze treptat, iar aceasta trebuie sa respecte anumite valori nutritionale specifice, astfel incat cresterea pisoiasilor sa fie armonioasa si, desigur, sanatoasa.

Cand incep puii de pisica sa manance singuri?

Puii de pisica incep sa manance la scurt timp dupa nastere. Totusi, in primele ore de viata este important ca acestia sa se hraneasca cu laptele matern, deoarece primul lapte al pisicii (colostru) este bogat in anticorpi. Acesti anticorpi sunt esentiali pentru puiutii nou-nascuti, mai ales ca se absorb in totalitate in primele 24 de ore de viata. In cazul in care pisica mama nu produce suficient lapte pentru toti puiutii, este recomandat sa se gaseasca o alta pisica mama care alapteaza si ii poate hrani si pe acesti micuti.
Pentru situatiile in care nu este posibila alaptarea de la alta pisica mama, atunci se poate opta pentru o formula de lapte praf special conceputa pentru puii de pisica. Acestea sunt similare laptelui matern de pisica, fiind create pe baza unor substante nutritive esentiale pentru primele zile de viata ale pisicii si au un grad ridicat de absorbtie intestinala, fiind si usor de digerat. Perioada de hranire a puiutilor cu o formula de lapte praf dedicata poate fi de 3 sau 4 saptamani. La cat timp mananca puii de pisica? Pentru a le asigura aportul nutritional necesar, se recomanda hranirea lor la un intervalul de 2-3 ore.

Cum intarci o pisica?

Procesul de intarcare a puilor de pisica este indicat sa se petreaca intre saptamanile 4 - 6 de viata. Acesta se face gradual, nu doar pentru ca pisoiasul sa devina receptiv la mirosuri si gusturi noi, dar si pentru a permite sistemului digestiv al acestora sa se maturizeze si sa poata procesa hrana solida. Astfel:
  • In saptamana a cincea de la nastere incepe prin a amesteca hrana umeda pentru pisici junior cu formula de lapte praf pentru pisici. In primele zile proportia de lapte trebuie sa fie predominanta. Pentru inceput, poti unge boticul pisicii cu acest amestesc, iar el cu siguranta il va linge. Dupa cateva zile poate fi lasat sa manance singur.
  • In saptamana a sasea se poate face tranzitia catre hrana uscata pentru puii de pisica. Insa, in primele zile, bobitele pot fi usor umezite cu putina apa. Dupa ce se va obisnui in totalitate cu gustul, se poate renunta la acest truc, iar puiul va incepe sa isi foloseasca dantura pentru a faramita mancarea.

Cum inveti o pisica sa manance singura?



Daca la un pui de pisica pe care il hranesti din primele zile de viata cu seringa, cu formula de lapte praf speciala, procesul de intarcare iti revine tie, in situatia in care acestia beneficiaza de prezenta mamei, lucrurile stau altfel. Asta pentru ca, de cele mai multe ori, procesul de intarcare este in atributia ei. Desigur, are nevoie de ajutorul tau.
Pentru a invata o pisica sa manance singura, in primul rand, trebuie sa o mai separi de mama. In acele intervale, poti pregati un bol cu hrana uscata pentru puiul de pisica si unul cu apa, pe care sa le asezi cat mai aproape de acesta. Daca mirosul nu il atrage, poti lua o bobita si sa i-o dai sa o miroase. Cu timpul, neavand alta sursa de hrana, instinctul il va ajuta sa manance din bol.
La ce varsta incep sa manance puii de pisica hrana uscata? Ei bine, odata cu aparitia danturii. Aceasta incepe sa se dezvolte incepand cu cea de-a treia saptamana de viata, insa in primele 2 saptamani de la eruptie, dintii sunt inca fragili. De aceea, poti sa oferi hrana uscata unui pui de pisica incepand cu cea de-a sasea saptamana de viata.

Ce mananca o pisica in functie de varsta?

Dantura nu este singurul aspect de care sa tii cont cand creezi un obicei alimentar pentru o pisica. Tipurile de mancare existente pe piata contin anumite substante si ingrediente care nu pot fi consumate la orice varsta. De aceea, trebuie sa fii atent sa alegi cea mai buna hrana pentru pisici. Iata ce poate manca o mica felina in functie de varsta!

Pana la varsta de 4 saptamani

Pentru ca ai aflat deja la ce varsta incep sa manance puii de pisica, stii ca in primele 4 saptamani alimentatia lor se realizeaza exclusiv pe baza de lapte: fie cel matern, de la pisica mama sau alta pisica dispusa sa alapteze si pui straini, fie o formula de lapte praf special conceputa pentru pisici. Nu se recomanda alt tip de lapte, cu atat mai putin cel de vaca, deoarece pisoiasilor le lipsesc din sistemul digestiv enzimele responsabile de procesarea lactozei. Prin urmare, hranirea lor cu un lapte ce are un continut ridicat de lactoza, va provoca diaree si deshidratare.

Perioada 4 saptamani - 4 luni

In aceasta perioada, sistemul digestiv este inca in plina dezvoltare, iar trecerea de la alimentatia pe baza de lapte, pe cea pe baza de carne si alte cereale trebuie realizata treptat. De aceea, hrana umeda pe baza de apa purificata sau derivate din lapte, sub forma de pasta, este ideala. Cauta in magazine mancarea speciala pe care este mentionata varsta pisoiasului pentru care aceasta este destinata.
Datorita varstei timpurii, este o perioada propice sa te implici in „educarea” puiutului. Il poti invata sa adopte anumite obiceiuri cu ajutorul recompenselor pentru pisici. Insa, ai grija sa alegi variante adresate juniorilor, nu adultilor!

Perioada 4 - 12 luni

Functiile organismului deja se maturizeaza, iar pisica are nevoie de un complex de nutrienti mult mai amplu, care se regasesc in toate tipurile de carne: pui, vita, curcan, ton somon, dar si cereale sau chiar legume. De aceea, hrana uscata ramane baza alimentatiei, dar si hidratarea este foarte importanta. Daca observi ca pisica ta nu obisnuieste sa bea multa apa, te poti asigura ca ramane hidratata, suplimentandu-i portia de hrana umeda.
Odata ajunsa la varsta adulta (dupa 12 luni), pisica poate consuma alimente dupa bunul plac. Desigur, exceptia ramane, in continuare, orice lapte care nu este de pisica sau care nu are formula speciala, fiindca ele au intoleranta la lactoza. Daca ai sterilizat pisica, este recomandat sa ii oferi hrana speciala pentru pisici sterilizate.
Asadar, ai aflat la ce varsta incep sa manance puii de pisica, cum se face intarcarea lor, cum pot fi invatati sa manance singuri si ce tip de hrana este potrivit in functie de varsta pe care o au. Este bine de stiut si ca pisicilor le place sa manance putin, dar des. De aceea, lasa-i puiutului tau mereu la indemana un bol cu hrana uscata si unul cu apa. El isi va crea propriul program de masa, in functie de nevoile lui. Totusi, ai grija ca doza de mancare oferita sa corespunda necesarului zilnic!


 
Categorii

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0726738725 contact@petpal.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!