Hranirea pisicilor gestante: De ce au acestea nevoie si cum le ingrijesti?

Hranirea pisicilor gestante: De ce au acestea nevoie si cum le ingrijesti?
Momentul in care afli ca pisica ta este gestanta este un prilej de mare bucurie, insa trebuie sa stii ca urmeaza o perioada extrem de delicata. Hranirea pisicii gestante este esentiala atat pentru sanatatea sa, dar si pentru dezvoltarea armonioasa a pisoilor. De aceea, este vital sa stii cum sa iti ingrijesti mica felina in timpul gestatiei si ce fel de alimentatie este potrivita pentru ea.

Cum iti dai seama ca pisica ta este gestanta?

Pisicile intra de obicei in calduri din primavara pana la inceputul toamnei, in principiu intre lunile martie si septembrie. Poti recunoaste usor o pisica in calduri, ea miorlaind persistent si fiind agitata, dar si fiind mai afectuoasa (doreste sa fie mangaiata si isi ridica posteriorul). In general, perioada de calduri dureaza 10-14 zile.

Daca doresti ca pisica ta sa aiba pui si sa o imperechezi cu un mascul de aceeasi rasa, acesta este momentul potrivit in care sa o faci. De asemenea, daca pisica ta isi petrece mult timp in exterior si se afla in afara locuintei in perioada de calduri, sunt sanse foarte mari ca aceasta sa devina gestanta.
Iti poti da seama ca pisica urmeaza sa aiba pui cand incepe sa creasca rapid in greutate, iar sfarcurile sale se maresc si capata o culoare mai inchisa. Aceste schimbari apar dupa aproximativ 21 de zile, in cea de-a treia saptamana de sarcina. Poti face si o vizita la medicul veterinar, care iti va putea confirma sau nu daca pisica este gestanta si iti va oferi sfaturi despre ingrijirea sa.

Gestatia pisicii: Cat dureaza si cat ia femela in greutate?

Perioada de gestatie la pisica are o durata medie de 65 de zile, insa nu este exclus ca aceasta sa dureze mai mult sau mai putin. Felina va creste in greutate rapid in prima parte a gestatiei, deoarece corpul sau se va pregati pentru momentul nasterii si, mai apoi, al alaptarii. Spre finalul gestatiei, greutatea pisicii continua sa creasca, insa acest surplus reprezinta de fapt greutatea pisoilor.

Este important ca pisica sa ia in greutate la inceputul gestatiei si sa isi formeze depozite de grasime. Insa, aceasta crestere nu ar trebui sa fie prea mare. In mod ideal, ar trebui ca aceasta sa fie de aproximativ 40% din greutatea recomandata pentru talia sa. Orice exces nu va face decat sa ingreuneze nasterea si ar putea supune atat mama, cat si puii la o serie de riscuri.

Cum hranesti corect pisica gestanta?

Pentru a te asigura ca felina ia in greutate atat cat este nevoie si pentru a sustine dezvoltarea sanatoasa a pisoilor, este important sa acorzi o atentie deosebita hranirii pisicii gestante. Iata tot ce ar trebui sa stii despre hranirea acesteia.

De ce substante are nevoie pisica in aceasta perioada?

Hranirea pisicii gestante ar trebui sa aduca un aport cat mai mare de proteine si calorii. Astfel, pisica va avea suficienta energie sa poata face fata nasterii si apoi alaptarii. Insa, aceste substante ajuta si la dezvoltarea puilor, nutritia mamei fiind esentiala pentru sanatatea lor.

Ce fel de hrana este potrivita pentru o pisica gestanta?

Asadar, hrana pentru pisici gestante trebuie sa fie cat mai bogata in proteine si sa aiba un aport caloric mai mare. De aceea, o alegere foarte buna este hrana junior. Deoarece aceasta este conceputa pentru a sustine o dezvoltare sanatoasa a pisoilor, este bogata in vitamine si nutrienti si este potrivita si pentru pisicile gestante.

Pe langa pregatirea corpului mamei pentru nastere, alimentatia bazata pe hrana junior va fi de ajutor si pentru pui din mai multe puncte de vedere. Aceasta va contribui la intarirea musculaturii si a sistemului imunitar a celor mici si, pe masura ce cresc, vor putea face mult mai usor tranzitia de la laptele matern catre alte tipuri de hrana.
Hrana uscata pentru pisicile junior este mult mai bogata in calorii, asadar este recomandat sa abordezi o hranire mixta. Pentru un aport de nutrienti care sa completeze rutina dietei zilnice, este necesar sa alegi si hrana umeda pentru pisica ta junior, acest tip de mancare contribuind la intretinerea sanatatii digestive

Cat trebuie sa manance o pisica gestanta?

Odata ce felina devine gestanta, aceasta va incepe sa consume din ce in ce mai multa mancare, astfel incat sa isi poata satisface toate nevoile calorice si nutritionale. Asadar, nu va trebui sa iti faci niciun fel de griji atunci cand observi ca se intampla acest lucru.

In principiu, pisica este capabila sa isi dozeze eficient cantitatea de hrana de care are nevoie, atat timp cat tu ii pui la dispozitie mereu mancare. Astfel, este necesar sa dozezi corespunzator hrana umeda oferita pisicii tale, in timp ce ii poti da hrana uscata la discretie din care felina sa consume exact cat ii este necesar. Nu uita sa ii oferi mereu si apa proaspata.
Insa, exista totusi riscul ca pisica sa manance prea mult sau prea putin. Echilibrul alimentar este extrem de important pentru o felina gestanta, asa ca va trebui sa iti cantaresti periodic pisica pentru a vedea care este ritmul sau de crestere in greutate.
Daca observi ca felina slabeste, nu ia in greutate sau devine supraponderala, ia imediat legatura cu un medic veterinar. Acesta iti va spune exact cat ar trebui sa manance pisica ta si poate identifica si alte posibile probleme de sanatate.

Tranzitia catre hrana speciala

Cel mai potrivit tip de hrana pentru o pisica gestanta este hrana junior. Insa, nu este recomandat sa inlocuiesti brusc mancarea pe care pisica ta o consuma in mod obisnuit cu acest sortiment. Tranzitia ar trebui sa aiba loc in mod treptat, astfel incat pisica sa nu dezvolte probleme de alimentatie sau ca digestia sa sa nu fie afectata.

Incepe aceasta tranzitie prin a amesteca hrana de zi cu zi a pisicii cu cea cu formula junior. Apoi, adauga o cantitate din ce in ce mai mare de hrana speciala, micsorand cantitatea de hrana obisnuita. Astfel, in aproximativ 2 saptamani, tranzitia ar trebui sa fie completa.
Aceste reguli de schimbare a hranei se aplica in orice situatie, nu doar atunci cand pisica devine gestanta. Oricand este nevoie sa inlocuiesti mancarea pisicii, nu face trecerea brusc, ci adauga progresiv cantitati din ce in ce mai mari din hrana potrivita in mesele zilnice ale felinei.

Cum hranesti corect pisica dupa nastere?




Alimentatia pisicii dupa nastere este la fel de importanta ca si modul in care s-a hranit in timpul gestatiei. Aceasta va avea nevoie de energie si nutrienti pentru a putea alapta, asa ca va continua sa manance o cantitate mai mare de hrana decat inainte.

Hrana pe care i-o oferi nu o ajuta doar pe aceasta sa ramana sanatoasa, ci va contribui si la dezvoltarea armonioasa a pisoilor. De aceea, este recomandat sa continui cu formula junior. Deoarece nevoile sale cresc, ofera-i portii mai dese, mentinand aceeasi cantitate pe care i-o puneai la dispozitie in timpul gestatiei.
Pisica are nevoie si de o buna hidratare in aceasta perioada, asa ca ofera-i mereu apa proaspata in cantitati suficiente. Poti adauga putina apa chiar si in hrana uscata, pentru ca pisica sa consume suficiente lichide.
La aproximativ 8 saptamani de la nastere, pisica incepe sa produca mai putin lapte. Tot din acest moment poate avea loc oricand si intarcarea pisoilor. Asadar, poti incepe sa reduci usor cantitatea de mancare oferita si sa te intorci la portiile de dinaintea gestatiei. Dupa ce pisoii nu mai consuma deloc lapte de la mama, poti incepe si tranzitia catre hrana obisnuita a pisicii, pastrand formula junior doar pentru cei mici.
Hranirea pisicilor gestante cu mancare bogata in calorii si proteine este esentiala atat pentru sanatatea lor, cat si a puilor. Astfel de formule le ajuta sa acumuleze suficienta grasime in plus si sa se pregateasca pentru momentul nasterii si al alaptarii. Asigura-te ca ii cresti portiile pisicii in aceasta perioada si ca ii monitorizezi atent greutatea.
Nu uita sa ceri sfatul medicului veterinar oricand ai nevoie si, astfel, atat pisica ta, cat si puii sai vor fi perfect sanatosi si fericiti.
 

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0726.738.725 contact@petpal.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!