Stimati clienti, in perioada 1-6 Mai 2024 vom fi in vacanta, iar comenzile plasate in aceasta perioada vor fi procesate si livrate incepand cu data de 7 Mai 2024. Va multumim pentru intelegere!

Gestatia la pisici: Tot ce trebuie sa stii despre aceasta perioada

Gestatia la pisici: Tot ce trebuie sa stii despre aceasta perioada
Gestatia la pisici este o perioada in care mica felina are nevoie de ingrijire speciala si multa dragoste si atentie. Invata cum iti dai seama ca pisicuta este gestanta si ce este de facut astfel incat totul sa decurga asa cum ar trebui, iar puii sa poata veni pe lume fara probleme din randurile de mai jos.

Care este perioada de fertilitate la pisici?

Inainte de a descoperi cum decurge gestatia la pisici, este important sa afli mai multe despre perioada in care acestea sunt fertile. Astfel, in cazul in care doresti sa previi aparitia puilor, poti lua masurile necesare precum evitarea contactului cu masculii. Insa, cea mai buna solutie este sterilizarea, procedura care ajuta si la reducerea riscului de a dezvolta afectiuni grave.
Perioada de fertilitate la pisici poarta si numele de „calduri”. Acestea isi fac aparitia la fiecare trei saptamani si pot fi identificate destul de usor prin schimbarea comportamentului animalului. Pisica va avea un miorlait specific, mult mai insistent, va deveni mai afectuoasa si isi va ridica usor posteriorul.

Care sunt semnele gestatiei la pisici?

Daca ai ales in mod constient sa imperechezi pisica si ai dorit ca aceasta sa ramana gestanta, probabil vei fi mult mai atent la simptomele sarcinii. In cazul in care acest lucru se intampla fara stirea ta, va fi cu atat mai important sa descoperi faptul ca pisica este gestanta.
Primele semne isi vor face aparitia la aproximativ 15-18 zile dupa ce a avut loc imperecherea; acestea constau in cateva schimbari ale mameloanelor care vor deveni mai rosii si mai umflate. Apoi, burta pisicii va incepe treptat sa creasca, iar animalul va acumula cateva kilograme in plus. Acest lucru este datorat si faptului ca apetitul sau se va mari mai ales in ultima parte a gestatiei.
Un alt simptom destul de clar al gestatiei este aparitia greturilor si a varsaturilor, dar si o schimbare de comportament. In timp ce unele pisici pot deveni mai afectuoase si pot cauta mai des atentia stapanilor, altele pot deveni mai sensibile si mai reticente la atingeri.
Desi cele mai multe astfel de semne sunt destul de evidente, cel mai sigur mod de a te asigura ca pisica ta este gestanta este vizita la veterinar. Acesta va realiza o ecografie pentru a confirma/infirma prezenta puilor si, dupa aproximativ 40 de zile de la imperechere, ar putea sa aproximeze si numarul acestora.

Cat dureaza gestatia la pisici?

Perioada gestatiei dureaza intre 63 si 69 de zile, insa aceasta poate varia foarte mult de la pisica la pisica. In medie, o gestatie dureaza 66 de zile, insa este posibil ca, uneori, puii sa se nasca mai devreme (dupa 61 de zile de la imperechere) sau mai tarziu (dupa 72 de zile de la imperechere).
Primele calduri isi pot face aparitia chiar si la varsta de 4 luni si apoi revin la aproximativ fiecare trei saptamani. Asadar, o pisica ar putea avea pui din trei gestatii diferite intr-un singur an. De aceea, este foarte important sa ai grija si sa iei masuri in cazul in care nu-ti doresti ca felina ta sa aiba pui si nu le poti oferi ingrijirea necesara.

Etapele gestatiei la pisici

La fel ca la oameni, gestatia pisicii se imparte in trei trimestre. In primul trimestru, are loc fixarea in uter a ovulului fertilizat, formarea embrionilor si dezvoltarea organelor acestora. In prima faza, se vor forma mai multi embrioni, insa nu toti se vor dezvolta.
Spre finalul primului trimestru, incep sa aiba loc din ce in ce mai multe schimbari hormonale care vor afecta comportamentul felinei. Odata cu incheierea acestuia, se termina dezvoltarea embrionilor, iar acestia evolueaza la stadiul de fetusi. In timpul celui de-al doilea trimestru, acestia vor continua sa se dezvolte, iar in cel de-al treilea vor incepe sa creasca. Deoarece nu poti sti exact in ce zi a avut loc imperecherea si cate zile va avea gestatia pisicii tale, afla care sunt semnele unui travaliu iminent.

Semnele travaliului

Principalul semn ca pisica se pregateste sa aiba pui este refuzul de a se hrani si starea de agitatie, insotite de miorlait mai intens si tendinta de a se linge in mod excesiv. Ea va incepe si sa caute un loc retras si linistit unde sa isi faca un „cuib“. Ii poti verifica si temperatura corpului, deoarece aceasta va scadea cu aproximativ 12 ore inainte de inceperea travaliului, atingand 37.8 grade Celsius.
In momentul in care incepe nasterea, vei observa ca pisica va avea contractii. Apoi, va aparea o scurgere vaginala incolora, urmata de iesirea puilor. De obicei, nasterea are loc fara complicatii, insa este important sa o supraveghezi. Daca puii nu ies dupa aparitia scurgerii sau aceasta are o culoare inchisa, mergi de urgenta la veterinar.
Dupa nastere, pisica va curata puii de lichid amniotic, dar, in cazul in care nu se intampla acest lucru, ar trebui sa faci tu asta. Venirea pe lume nu are loc neaparat la un interval regulat de timp, insa poti considera ca nasterea s-a incheiat daca trec doua ore si nu mai apare niciun pui. Este normal sa observi mici sangerari dupa nastere, insa este important sa mergi la medic daca acestea persista.

Cati pui poate aduce pe lume o pisica?

In general, animalele fac un numar mai mare de pui, insa este perfect normal si posibil ca o pisica sa aiba si un singur pui. La prima nastere, aceasta poate avea in medie 2-3 pui, urmand ca numarul acestora sa creasca daca vor mai avea loc imperecheri in perioada foarte fertila.
Aceasta perioada este cuprinsa intre 2 si 5 ani, timp in care pisica poate avea un numar mare de pui. Apoi, pe masura ce aceasta inainteaza in varsta, si numarul puilor va scadea.

Ingrijirea pisicii gestante

Pentru a te asigura ca pisicuta si puii sai vor fi perfect sanatosi, trebuie sa ii oferi acesteia o ingrijire atenta pe perioada gestatiei. In primul rand, mergi cu ea la veterinar pentru un control ca sa te asiguri ca totul este in regula. Daca iti doresti ca aceasta sa aiba pui si planuiesti sa o imperechezi, ar trebui sa realizezi orice vaccinuri sau alte tratamente necesare inainte.
Respecta semnalele pe care pisica ti le transmite. De exemplu, ar trebui sa ii oferi spatiu daca aceasta il doreste, dar si afectiune atunci cand o cere. Asigura-te ca pisica nu este stresata in timpul gestatiei si evita orice evenimente care i-ar putea produce un soc sau ar putea sa o deranjeze. In apropierea incheierii gestatiei, pregateste mai multe locuri linistite in care aceasta sa isi poata face cuib. Ii poti cumpara culcusuri speciale pentru pisici sau alte obiecte confortabile pe care sa le poata folosi.

Hranirea pisicii gestante si a puilor sai

Ofera-i felinei tale cea mai buna hrana pentru pisici pentru a-i mentine sanatatea. Insa, care este cea mai buna optiune pentru pisicile gestante? Acestea vor avea nevoie de mai multi nutrienti care sa le ajute sa duca sarcina la bun sfarsit. Va fi necesara cresterea numarului de calorii din dieta lor zilnica, insa nu este suficient sa le oferi mai multa hrana.
Veterinarii recomanda ca pisicile gestante sa primeasca un tip de hrana destinat puilor plin de vitamine care sustin cresterea si dezvoltarea sanatoasa. Alege in acest sens hrana umeda pentru pisici junior si hrana uscata pentru pisici junior. Cel mai bine este sa discuti cu veterinarul despre cantitatea optima de hrana pe care va trebui sa i-o oferi felinei.
Aceasta hrana va fi necesara si dupa nasterea puilor, pana cand acestia vor fi intarcati. Apoi, poti reveni la o formula obisnuita de hrana uscata pentru adulti si hrana umeda pentru adulti, urmand sa le oferi formulele junior puilor.
Gestatia la pisici reprezinta o perioada delicata in care felina are nevoie de foarte multa atentie si de o ingrijire deosebita. Mergi cu aceasta la veterinar pentru a depista din timp orice eventuala problema si asigura-te ca ii oferi acesteia un spatiu calm si linistit pana la nastere. Nu in ultimul rand, nu uita sa ii arati pisicutei ca o iubesti si sa ii oferi mereu hrana de calitate, astfel incat aceasta si puii sai sa fie perfect sanatosi.


 
Categorii

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0726738725 contact@petpal.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!