Diareea la pisici: preventie si cauze

Diareea la pisici: preventie si cauze

Animalele de companie se confrunta, in general, cu aceleasi conditii medicale ca oamenii din cauza ca modul in care functioneaza organismul lor, dar si cum este el influentat de factorii externi este foarte asemanator cu al nostru. Spre exemplu, pisica ta poate suferi de diaree, fapt ce nu este prea placut pentru ca felinei ii place sa fie ingrijita si curata!

Dar pisicile se pricep foarte bine sa-si ascunda afectiunile si ranile, asa ca stapanii trebuie sa fie foarte atenti la semnele subtile care pot evidentia o schimbare in comportamentul felinei. In calitate de „parinte de pisica“, trebuie sa acorzi o atentie deosebita ritmurilor sale circadiene, nivelului de energie general, interesului pentru hrana si recompense delicioase, dar si obiceiurilor de urinare si defecare.

Pentru ca stim ca esti un parinte responsabil, ti-am pregatit un mic ghid din care sa afli mai multe despre diareea la pisici:

Diareea la pisici: preventie si cauze

    Tipuri de diaree la pisici

    Diareea la pisici: Principalele cauze

    Cum se tratează diareea la pisici?

    Cum poate fi prevenita diareea la pisici?

Tipuri de diaree la pisici

Diareea la pisici poate fi o afectiune pe cont propriu sau un simptom care ascunde alte conditii medicale netratate. In acest sens, daca pisica ta are diaree, nu este un lucru normal. Puii, pisicile in varsta, cele care se confrunta cu boli cronice sau sunt insarcinate prezinta un risc crescut de deces din cauza complicatiilor cauzate de diareea netratata.

Diareea la pisici poate fi acuta sau cronica, existand diferite cauze posibile pentru fiecare. Diareea acuta apare brusc si nu dureaza pentru mult timp, dar cea cronica este caracterizata tocmai prin faptul ca poate dura 2-3 saptamani sau mai mult.

Diareea acuta la pisici

Diareea acuta la pisici poate fi categorisita in functie de severitatea afectiunii, dar si de cauzele probabile:

  • diaree acuta infectioasa cauzata de infectia cu paraziti, protozoare, bacterii, fungi sau de o infectie virala transmisa de la oameni sau alte animale;
  • diaree acuta inflamatorie, cum ar fi alergiile alimentare;
  • diaree acuta metabolica/endocrina;
  • diaree acuta canceroasa;
  • diaree acuta obstructiva;
  • diaree acuta otravitoare/toxica.

Tratamentele medicamentoase pentru ameliorarea simptomelor unei alte afectiuni sau schimbarile bruste in regimul alimentar al pisicii pot fi cauze posibile pentru care apare diareea. Este important sa te asiguri ca hrana pentru pisica ta este de calitate si nu irita intestinele felinei. Daca ii oferi mancare ieftina, s-ar putea ca aceasta sa fie contaminata, sa contina ingrediente toxice pentru pisici sau care sa provoace alergii.

Diareea cronica la pisici

Diareea cronica la pisici

Diareea cronica este deosebit de ingrijoratoare deoarece poate provoca unele complicatii grave care pot pune viata pisicii tale in pericol. Diareea cronica de lunga durata care este rezistenta la tratamentul obisnuit s-ar putea sa necesite o abordare mult mai complexa pentru a fi vindecata.

In cazul in care nu se observa nici o imbunatatire in modul de defecare al pisicii in termen de la 2 pana la 3 zile de la implementarea tratamentului, trebuie sa te adresezi medicului veterinar pentru a analiza posibilitatea unor complicatii mai grave.

Cauzele posibile pentru care felina ta poate sa sufere de diaree cronica sunt:

  • infectii rezistente la tratament;
  • boli inflamatorii cronice;
  • boli metabolice sau endocrine neidentificate sau netratate corespunzator;
  • boli congenitale;
  • cancer.

Diareea sangeroasa la pisici

Daca observi sange in fecalele lichide ale pisicii tale, ar trebui sa consulti un medic veterinar cat mai repede posibil. Diareea sangeroasa poate o indica o obstructie in intestine si poate fi identificata in functie de culoarea sangelui:

  • daca sangele este inchis la culoare sau chiar negru, acest lucru indica sangerarea in intestine si digerarea lichidului sanguin;
  • daca sangele este deschis la culoare, acest lucru se refera la sangerarea tractului intestinal inferior;
  • fecalele sangeroase acoperite cu mucus pot indica o posibila deshidratare sau o infectie parazitara.

Diareea de culoare galbena sau verde

Fecalele lichide de culoare galbena sau verde pot fi legate de alimentele sau obiectele non-alimentare pe care pisica ta le-a ingerat recent. De exemplu, iarba sau plasticul de la o jucarie verde pot provoca diareea decolorata, ceea nu reprezinta intotdeauna o preocupare medicala. Retine insa ca pe termen lung, pisicile care au diaree de culoare verde pot suferi de boala vezicii biliare.

In schimb, fecalele de culoare galbena pot reprezenta o urgenta medicala legata de afectiunile hepatice sau insuficienta hepatica, otravire cu zinc, anemie hemolitica sau o crestere brusca si excesiva a anumitor agenti patogeni bacterieni din organism.

Diareea la pisici: Principalele cauze

Principalele cauze ale diareei la pisici

Diareea la pisici poate fi cauzata de o multitudine de factori de mediu externi, dar unele dintre cele mai frecvente cauze includ:

Infectia cu paraziti

Paraziti precum viermii, giardia si coccidia pot irita tractul gastro-intestinal si pot provoca diareea la pisici, dar si alte manifestari neplacute cum ar fi varsaturile si deshidratarea.

Ingerarea obiectelor straine

Multor pisicute, mai ales puilor, le place sa mestece diferite lucruri care nu sunt destinate alimentatiei, cum ar fi obiectele si jucariile de carton. In cazul in care pisica ta a inghitit un corp strain care nu poate fi digerat sau se digera foarte greu, tractul gastro-intestinal se poate irita si poate provoca si o obstructie in intestine.

Administrarea unor medicamente

Unele medicamente prescrise de veterinar pentru tratarea altor afectiuni pot provoca diareea la pisici ca efect secundar.

Ingerarea unor substante otravitoare

Daca pisica ta reuseste sa se apropie de anumite substante pe care le ai prin casa (agenti de curatare, insecticide), ingerarea chiar si a unei cantitati mici din acestea poate provoca diaree. Alte simptome care implica ingerarea unor substante otravitoare sunt: varsaturi, convulsii, mers instabil etc.

Hrana pentru pisici de slaba calitate

La origine, pisicile sunt animale carnivore. Acest lucru inseamna ca regimul lor alimentar trebuie sa fie bogat in proteine si sarac in carbohidrati. In acest fel, prietena ta blanoasa isi va lua nutrientii necesari pentru o viata sanatoasa si fericita. Dar hrana umeda si uscata de slaba calitate nu are un continut bogat de nutrienti, ci mai mult potentatori de aroma si gust si poate chiar o cantitate prea mare de carbohidrati.

Aportul ridicat de carbohidrati la pisici poate mari concentratia de acid organic si de fecale si poate stimula cresterea anumitor tipuri de bacterii intestinale. Rezultatul? Diaree, balonare, flatulenta si chiar boli inflamatorii intestinale.

Asigura-te ca investesti timp, efort, cercetare si bani in alegerea mancarii umede si uscate pentru pisica ta!

Anumite conditii medicale

Unele afectiuni cu care se confrunta pisica ta ii pot provoca diareea acuta sau cronica. Printre acestea:

  • infectii cauzate de bacterii, precum Campylobacter si Salmonella;
  • infectii virale, precum: parvo felin, leucemie, peritonita infectioasa, virusul imunodeficientei;
  • boala inflamatorie intestinala;
  • hipertiroidism;
  • disfunctie hepatica;
  • deficit de vitamina B12;
  • pancreatita;
  • limfom.

Cum se tratează diareea la pisici?

Tratarea diariei la pisici

Majoritatea pisicilor cu diaree acuta se confrunta de obicei doar cu un episod de diaree fara sa necesite tratament specializat. In aceasta situatie, organismul lor se regleaza in mod natural dupa ce elimina obiectele straine din intestine.

In caz contrar, tratamentul pentru vindecarea acestei conditii medicale poate depinde de mai multi factori, printre care cauza si severitatea acesteia. Pisicile cu diaree usoara pot fi tratate printr-un regim alimentar indicat de medicul veterinar. De obicei, acest regim alimentar se refera la administrarea unui singur aliment care are un continut limitat de grasimi si usor de digerat; orezul sau pieptul de pui fiert sunt doua dintre cele mai utilizate variante. In alte cazuri, poate fi necesar un regim alimentar terapeutic.

Daca aceste solutii nu amelioreaza simptomele diareei intr-o zi sau doua, medicul veterinar poate indica administrarea de probiotice si medicamente antidiareice. Acestea pot fi amestecate in bolul de mancare (mai ales daca pisicii tale nu-i place sa le inghita in mod normal). Daca medicul veterinar suspecteaza ca diareea prietenului tau blanos este cauzata de prezenta parazitilor intestinali, atunci acesta ii poate administra o pastila sau o injectie pentru deparazitare.

In schimb, daca se suspecteaza ca diareea pisicii tale este cauzata de o intoleranta sau de alergii alimentare, atunci probabil iti va cere sa faci tranzitia la o hrana speciala hipoalergenica sau proteica. Dar daca pisica ta este grav deshidratata, are diaree sangeroasa sau este foarte bolnava, atunci va trebui spitalizata pentru a i se administra tratamentul corespunzator.

Cum poate fi prevenita diareea la pisici?

Cea mai buna modalitatea de a te asigura ca pisica ta nu o sa dezvolte diaree este sa-i limitezi accesul la resturile de mancare sau alte obiecte care nu reprezinta hrana sa proprie si sa eviti tranzitia brusca de la un regim alimentar la altul. In schimb, incearca sa fii consecvent si sa-i oferi mancare de la un brand de hrana pentru pisici de inalta calitate. Poti incerca sa gasesti ceva convenabil si pentru buzunarul tau, dar si pentru sanatatea prietenului tau blanos printre ofertele speciale de la Petpal.ro.

Mai mult, respecta cu strictete vizitele regulate la medicul veterinar, in special pentru deparazitarile interne si externe, astfel incat sa elimini posibilitatea infectiilor cu paraziti sau virale.

Ai grija de pisica ta la fel cum ai grija de tine si de membrii familiei tale!

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0726.738.725 contact@petpal.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!