La ce ii folosesc pisicii ghearele?
Este perfect normal si natural ca pisica sa aiba gheare. Gherutele sunt atat de importante pentru pisica incat interventia chirurgicala pentru eliminarea acestora este interzisa in multe parti civilizate ale Globului.Pisicile au nevoie de gheare ca sa se catere, sa isi pastreze precizia sariturilor, sa vaneze si sa se apere. Mai ales in cazul pisicilor care au acces la exterior, ingrijirea ghearelor este esentiala.
Este preferabil sa ii oferi felinei ocazia de a-si toci ghearele in mod natural, dar, uneori, mai ales la pisicile de interior sau la cele in varsta, acest lucru nu se intampla.
Este necesara taierea ghearelor la pisica?
In cazul pisicilor care au acces nelimitat afara sau al celor care gasesc oportunitati variate pentru ascutirea gherutelor in locuinta, taierea acestora ne este neaparat necesara. Totusi, daca ai o astfel de felina, taierea gherutelor ei ar putea sa iti protejeze, totusi, canapelele.La pisicile batrane ca si la cele care poate din cauza unei artrite sau a altui disconfort, nu sunt ”inspirate” sa isi ascuta gherutele, taierea periodica este obligatorie. Ghearele prea lungi se curbeaza si ajung sa isi infiga varfurile in pernute, determinand durere si infectii.
Cum stiu ca pisica mea are ghearele prea lungi?
Daca ai deja pisica, sigur te-ai jucat cu ea si ai remarcat cat de ascutite sunt gherutele. E normal sa le fi vazut si chiar sa le fi simtit, in timpul unei partide de joaca. Desi ghearele de la labele din fata sunt retractabile, pisica le foloseste in timpul jocului care imita vanatoarea. Dar tocmai pentru ca sunt retractabile, ele pot fi ”ascunse” atunci cand felina nu le foloseste.Atunci cand ghearele cresc exagerat, ele incep sa se agate in covoare sau pe canapea. E posibil sa observi ca se aud atunci cand pisica paseste pe parchet. Uneori, ghearele prea lungi devin vizibile cand felina se odihneste. Toate acestea sunt indicii ale faptului ca ar putea fi timpul sa pui mana pe unghiera.
Cum se taie gherutele in mod corect?
Taiatul ghearelor la pisica poate fi o sarcina neplacuta si stresanta pentru toata lumea, daca felina nu este obisnuita cu aceasta manevra sau daca, in trecut, ea a fost traumatizata. Cateva sfaturi simple pot fi de ajutor, in acest caz.Creeaza un mediu placut
Intr-o lume ideala, pisicile sunt educate din copilarie, cand invata cum functioneaza lumea, cu operatiunea de taiere a gherutelor. Desigur, nu traim intr-o lume ideala, dar indiferent de varsta la care se intampla asta pentru prima data, actiunea trebuie sa se desfasoare intr-o atmosfera calma si linistita.Momentul perfect pentru taierea ghearelor este cel in care pisica e calma, linistita, poate chiar usor somnoroasa, asa cum ar fi imediat dupa o masa copioasa.
Tine geamurile inchise si exileaza restul animalelor in alta camera; nu ai nevoie de alte elemente care sa ii distraga atentia sau sa o agite.
Obisnuieste pisica sa ii fie atinse labutele
Multe pisici isi feresc labutele si nu suporta sa fie atinse pe extremitati, cu atat mai putin sa fie apucate ferm si impiedicate sa se miste. Prin urmare, e important sa desensibilizezi felina din acest punct de vedere.Apuca pernuta cu doua degete si freac-o usor pentru trei secunde. Daca pisica se misca, urmeaza-i miscarea. Strange cate o pernuta, ca sa expui gheruta, apoi elibereaz-o imediat si recompenseaza pisica. Repeta aceste gesturi de cateva ori pe zi, in fiecare zi, astfel incat sa intre in normalitate.
Prezinta-i clestele pentru gheare
Obiectele necunoscute pot starni circumspectia pisicii. Lasa clestele pentru gherute undeva la vedere ca sa poata fi studiat de pisica. Poti lasa si ceva bun de mancare langa el ca sa incurajezi asocierile pozitive.Unele feline se sperie de sunetul pe care il face clestele de unghii atunci cand taie. Pentru asta, tine clestele langa labuta, dar taie cu el o bucata de spaghetti, pentru a reproduce acelasi sunet, apoi ofera-i pisicii o tratatie. Din nou, incurajezi asocierile pozitive.
Taierea propriu-zisa
Odata ce pisica s-a obisnuit cu toate aceste etape premergatoare, a venit momentul sa te apuci de treaba. Pune pisica la tine in brate, cu spatele catre tine, apuca-i delicat una dintre labute si apasa pe pernuta, pentru a scoate una dintre gherute. Apreciaza-i lungimea privind, prin transparenta ei, pana unde se extind vasele de sange. Daca e nevoie sa tai, rezuma-te la varful ascutit si protejeaza restul unghiei.Odata ce ai terminat cu prima gheruta, elibereaza imediat labuta si ofera-i pisicii ceva bun, mai ales daca a parut sa observe ce ai facut. Daca a ramas linistita si indiferenta, continua si cu celelalte gherute.
Majoritatea pisicilor incep sa manifeste nemultumire dupa taierea primelor 2 - 3 gherute. In acest caz, nu intra in conflict cu felina, las-o sa plece si recompenseaz-o cu ceva bun de mancare sau cu o sesiune de joaca. Asta ii arata ca ajustarea lungimii gherutelor nu e un eveniment stresant. Poate fi nevoie de mai multe sesiuni scurte pentru a termina treaba si e in regula sa fie asa.
Graba strica treaba
Daca privesti gherutele pisicii, vei vedea vasele de sange care iriga unghia. Alaturi de vasele de sange, se afla si filete nervoase, prin urmare daca atingi zona respectiva, manevra va fi dureroasa. Prin urmare, taie intotdeauna cat mai putin - doar varful - si fa asta doar cand pisica e linistita si dispusa sa colaboreze.Nu e necesar sa precizam ca, daca taierea gherutelor se dovedeste dureroasa, pisica va refuza, pe viitor, manevra.
Cat de des trebuie taiate ghearele pisicii?
Majoritatea pisicilor care nu reusesc sa isi intretina singure gherutele au nevoie de sesiuni de manichiura o data la fiecare 10 – 14 zile. De altfel, acest tip de rutina e benefic si pentru pisica, si pentru proprietar, intrand in obisnuinta amandurora.Ce sa eviti cand tai ghearele pisicii
Exista o serie de lucruri pe care ar fi bine sa le eviti atunci cand vine vorba despre ajustarea gherutelor:- Nu te apuca de aceasta activitate daca pisica e nervoasa, prost dispusa sau bolnava;
- Nu te grabi niciodata, ca sa eviti accidentele;
- Nu certa pisica atunci cand se opune;
- Evita sa tai toate ghearele in aceeasi sesiune.
Cum ajut pisica sa isi intretina ghearele?
Atunci cand au acces afara, pisicile active nu au nevoie de ”manichiurista”, caci ghearele se tocesc natural atunci cand alearga, vaneaza, se catara, se joaca sau zgarie. In cazul pisicilor de interior, lucrurile sunt ceva mai complicate, dar iata cum le poti ajuta:- Pisica trebuie sa fie activa: cu cat alearga, se joaca si se catara mai mult, cu atat sansele sa isi toceasca gherutele in mod natural sunt mai mari;
- Pune-i la dispozitie accesorii pentru ascutit ghearele: sisalul si cartonul special pentru gherute sunt doar doua variante care stimuleaza manifestarea comportamentului natural de ingrijire a ghearelor. Unele pisici prefera sa isi ascuta ghearele pe verticala, altele aleg accesoriile amplasate la orizontala. Descopera care sunt preferintele pisicii tale si doteaza-te in consecinta. Poti folosi un spray cu feromoni pentru a o incuraja sa se reorienteze catre sisalul nou cumparat, in locul covorului.
- Mentine-o in forma: pisicile grase sunt foarte sedentare si nu prea fac miscare. In plus, obezitatea le predispune la o multime de boli;
- Discuta cu veterinarul: pe masura ce pisica imbatraneste, ascutitul ghearelor poate deveni complicat pentru ea. In acest caz, vei primi informatii suplimentare despre ingrijirile speciale pe care trebuie sa i le asiguri.