Cum alegi cel mai bun nisip pentru pisica ta: Criterii si sfaturi utile

Cum alegi cel mai bun nisip pentru pisica ta: Criterii si sfaturi utile



Daca ai cumparat sau ai adoptat o pisicuta de curand, ai aflat cu siguranta principalele reguli pentru ingrijirea ei. Una dintre principalele provocari ramane, insa alegerea asternutului igienic potrivit pentru litiera. Poate nu te multumesc produsele pe care le ai deja, ai vrea sa incerci altele, dar nu stii ce si cum ar trebui sa folosesti. 

Pentru ca in magazine vei gasi foarte multe tipuri de nisip, iar preturile pot fi destul de mari la unele produse, iti explicam in acest articol tot ce trebuie sa stii despre cel mai bun nisip pentru pisici. In acest fel, vei putea alege in cunostinta de cauza cea mai potrivita varianta pentru tine si pentru animalul tau de companie.

Tipuri de nisip pentru pisici

Pisicutele sunt animale foarte pretentioase cand este vorba despre igiena si vor refuza sa foloseasca o litiera daca nisipul este murdar sau pur si simplu nu este pe gustul lor. De aceea, s-ar putea sa fie nevoie de timp si de incercari repetate pana cand vei nimeri produsul ideal. Totusi, aceste informatii iti vor fi de ajutor, ca sa te poti orienta mai usor.

Exista mai multe tipuri de asternut igienic pentru pisici, despre care poti gasi detalii in continuare.

Cu parfum sau fara parfum

In magazine si in clinicile veterinare, vei gasi asternuturi igienice diferit parfumate: mar, citrice, flori, levantica etc. Este adevarat ca acestea improspateaza aerul si mascheaza mai eficient mirosul neplacut din litiera, dar cele mai multe pisici pot fi deranjate de un parfum foarte intens. Prin urmare, pisoii prefera un nisip clasic, fara arome. Acesta contine ingrediente pe baza de carbon si extracte din plante care absorb mirosul nedorit de urina si fecale.

Aglomerant sau neaglomerant

Nisipul aglomerant este cel care formeaza bulgari (mai mici sau mai mari) atunci cand este ud, iar acest aspect iti va usura foarte mult munca de fiecare data cand va trebui sa cureti litiera. Chiar daca este mai scump, acest tip de nisip nu trebuie sa fie inlocuit complet decat o data pe luna, prin urmare poti face economie. In plus, pisicutele prefera nisipul aglomerant pentru ca este mai fin si se simte mai confortabil sub labute.

In schimb, nisipul neaglomerant, care nu formeaza bulgari, este mult mai accesibil ca pret si este format din granule mai mari, care sunt mai greu de imprastiat in momentul in care pisica isi acopera mizeria si nici nu i se lipesc de labute. Insa, daca alegi acest tip de produs, va trebui sa schimbi complet nisipul cel putin o data pe saptamana, pentru ca altfel va fi suprasaturat cu urina, iar litiera se va murdari si va mirosi urat.

In functie de ingrediente

Daca ne gandim la ingredientele din care este format asternutul igienic pentru pisici, acesta poate fi nisip natural sau silicat.

Tipuri de nisip pentru pisici

Nisipul natural este, la randul lui, de mai multe tipuri: aglomerant sau neaglomerant, cu particule fine sau particule mari, similare pietrisului. Pisicutele prefera nisipul fin, aglomerant, pentru ca acest tip de material seamana mai mult cu solul din salbaticie, explica Pam Perry, specialista in comportamentul felinelor la Universitatea Cornell. [1].

Nisipul, mai ales cel foarte fin, produce praf atunci cand este rascolit, iar aceasta poate fi o problema, mai ales daca suferi de alergie sau de astm. Exista si produse tratate special ca sa raspandeasca mai putin praf. De cele mai multe ori, nisipul natural este format din bentonita, diatomit, zeolit sau sepiolita. Unele produse de acest fel sunt biodegradabile si pot fi aruncate in vasul de toaleta, dar trebuie sa verifici atent informatiile de pe ambalaj, ca sa te asiguri de acest lucru.

Silicatul (sau silica gel) are o consistenta similara micilor granule de gel folosite in cutiile de pantofi. Acest produs este mai scump decat nisipul natural, dar are multe avantaje: nu produce praf, contine substante dezinfectante pentru litiera si absoarbe foarte bine urina. Asternutul pe baza de silicat nu formeaza bulgari, dar poate fi folosit aproximativ o luna inainte de a fi inlocuit complet. Exista sortimente cu parfum, precum si pachete fara parfum.

In afara de nisip si silicat, exista si alte materiale care pot fi folosite pentru a produce asternuturi pentru litiera. Celuloza, porumbul, cojile de nuci maruntite, peletii din lemn sunt optiuni ecologice, biodegradabile, dar mai scumpe si mai rar utilizate.

Curatare litiera

Criterii de care sa tii cont cand alegi nisipul pentru pisica

Neutralizarea mirosurilor

Orice asternut igienic este conceput astfel incat sa neutralizeze sau sa mascheze cat mai mult mirosurile neplacute. Totusi, unele produse sunt mai eficiente decat altele. Daca acest aspect este esential pentru tine, mai ales daca litiera sta intr-o incapere care nu este prea bine aerisita sau daca nu o poti curata foarte des, iti recomandam sa alegi un nisip care sa elimine cat mai bine mirosul. Silicatul sau nisipul parfumat pot fi o alegere inspirata, daca si pisica ta le accepta fara probleme.

Praful

In cazul in care suferi de alergie sau de astm, cauta un tip de nisip care sa fie tratat special astfel incat sa nu produca prea mult praf. O alta varianta eficienta o reprezinta asternutul igienic din silicat. Amplaseaza litiera intr-un loc mai izolat, astfel incat praful sa nu ajunga in toata casa atunci cand pisica isi acopera murdaria si rascoleste nisipul.

Capacitatea de absorbtie

Daca nu vrei sa schimbi prea des nisipul din litiera, alege un produs care sa aiba o capacitate de absorbtie cat mai mare. In mod normal, acest detaliu este mentionat pe ambalajul produsului. Spre exemplu, daca vei cumpara un nisip cu putere de absorbtie de 200%, inseamna ca 1 kilogram de asternut poate asimila echivalentul a 2 litri de urina. Tine cont ca silicatul si nisipul aglomerant pot fi folosite mai mult timp, iar cel neaglomerant va trebui inlocuit mai des.

Cum sa folosesti corect nisipul pentru pisica

In functie de tipul de asternut igienic pe care l-ai ales, trebuie sa respecti cateva reguli simple de utilizare. In acest fel, pisica va folosi fara ezitare litiera, iar curatarea laditei se va putea face extrem de rapid.

Utilizarea asternutului aglomerant

Acest tip de nisip care formeaza bulgari la contactul cu lichidele trebuie pastrat intr-un loc uscat. Pune in litiera aproximativ 7 cm de asternut si arunca doar bulgarii si fecalele care se aduna. Inlocuieste complet stratul de nisip dupa cel mult 30 de zile si spala bine ladita inainte de a pune un nou asternut.

Folosirea asternutului neaglomerant

Daca folosesti nisip neaglomerant, cu granule mai mari, este suficient sa presari pe fundul litierei un strat cu o grosime de numai 3-4 cm. Dupa cel mult 14 zile, este necesar sa schimbi in totalitate asternutul si sa speli bine litiera. Pune un strat nou de nisip si depoziteaza cantitatea care ramane intr-un loc uscat. Cand cureti litiera, nu folosi produse dezinfectante foarte puternice sau foarte parfumate pentru ca mirosurile intense pot deranja pisica. Apa calda si sapunul sunt de obicei suficiente.

Ingrijirea pisicii nu este atat de dificila! Daca folosesti un anumit tip de nisip si vrei sa-l schimbi cu altul, in mod normal pisicuta se va adapta rapid. Combina la inceput cele doua produse, adaugand cate putin din asternutul nou peste cel vechi, pana la inlocuirea completa. Tine cont de recomandarile noastre si vei gasi cu siguranta cel mai bun „nisip“ pentru pisica ta!

Surse:

  1. Chrisine O’Brien, “Types of Cat Litter & How to Choose the Right One”

https://www.hillspet.com/cat-care/routine-care/types-of-cat-litter-and-how-to-choose-the-right-one 

  1. Dr. Jason Nicholas, “Litter Box 101: What Type of Litter is Best for Your Cat”

https://www.preventivevet.com/cats/what-type-of-litter-is-best-for-your-cat 

  1. Petco.com, “Choosing the Best Cat Litter for Your Household”

https://www.petco.com/content/petco/PetcoStore/en_US/pet-services/resource-center/new-pet/Choosing-the-Right-Cat-Litter.htm

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0726.738.725 contact@petpal.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!