Pisicile siameze apartin unei rase unice, cu trasaturi fizice absolut superbe, foarte usor de recunoscut, si cu un temperament cald si afectuos. O astfel de combinatie dintre culorile si ochii lor regali si comportamentul simpatic le-au transformat rapid intr-una dintre cele mai populare rase de pisici. Suntem convinsi ca si tu le-ai admirat cel putin o data si, daca te-ai gandit chiar sa adopti una, credem ca ar trebui sa fii pregatit. Am pregatit un mic ghid din care sa afli cat mai multe informatii despre aceste pisici fermecatoare.
Scurt istoric al pisicilor siameze
Pisicile siameze se numara printre cele mai vechi rase feline din lume, prima mentiune a stramosilor lor facandu-si aparitia intr-o scriere din secolul al XIV-lea. Ele sunt originare din Orientul indepartat, din regatul Siam, adica Thailanda de astazi. Istoria lor este una cu adevarat interesanta, fiind considerate feline sacre, adapostite in templuri. Apoi, doar regii puteau sa le detina, tot acestia facilitand si patrunderea lor in Europa, mai intai in Marea Britanie. De acolo, au inceput treptat sa se raspandeasca si in alte colturi ale Europei, crescand din ce in ce mai mult in popularitate.
Personalitate si comportament
Un lucru inedit despre pisicile siameze este personalitatea lor foarte curioasa si jucausa, fiind deseori descrise ca avand comportament de caine. Ele sunt inteligente si pot chiar si sa invete anumite trucuri, dar iubesc si sa se afle in centrul atentiei si sa stea in prezenta oamenilor. Asadar, sunt animale loiale, foarte potrivite pentru familie, care nu ezita sa isi arate afectiunea fata de stapani. De aceea, nu le place sa fie lasate singure perioade prea indelungate.
Aceste pisici au o personalitate puternica si, atunci cand nu primesc ce isi doresc, vor cere acel lucru. Cum pot face asta? Pisicile siameze sunt foarte vocale, asa ca vor comunica in permanenta cu stapanul prin miorlaituri variate. Asadar, daca pisicuta ta este nemultumita, nu va ezita sa iti transmita asta.
Aspect fizic si trasaturi distinctive
Aceasta rasa este una dintre cele mai usor de recunoscut. Silueta lor este una eleganta si gratioasa, cu blana scurta si moale. Pisicile au in general talie medie, femelele cantarind intre 3 si 4 kilograme si masculii intre 4 si 5 kilograme. Ochii lor mari sunt de un albastru puternic, fiind culoarea specifica tuturor siamezelor.
Referitor la coloritul blanii, exista un tipar standard si mai multe varietati de nuante. Acesta poarta numele de coloratie in puncte ("point coloration") si inseamna ca extremitatile - urechile, capul, labele si coada - au o nuanta mai inchisa decat restul corpului, fiind contrastante. Cea mai populara este probabil cea care poarta denumirea de seal point, caracterizata de extremitati maronii inchise si restul corpului cafeniu. Insa, exista si alte combinatii posibile: ciocolatiu si crem deschis, gri si alb-bej, gri albastrui si gri deschis.
Hranirea recomandata pentru pisicile siameze
Pisicile siameze sunt renumite pentru apetitul lor impresionant. Acestea sunt doritoare sa primeasca nenumarate feluri de mancare si sunt dispuse sa manance oricand, de aceea este necesara putina atentie atunci cand vine vorba de alimentatie. Cea mai buna hrana pentru pisici ar trebui sa contina multa carne si proteine si cat mai putine cereale. Va trebui sa ii supraveghezi atent portiile, asa ca discuta cu medicul veterinar despre dozajul optim sau verifica indicatiile de pe ambalaj.
Pentru a-i oferi pisicii exact nutrientii de care are nevoie, poti opta pentru un tip de hrana speciala. Aceasta contine exact nutrientii de care au nevoie siamezele si te poate ajuta sa iti pastrezi pisica sanatoasa. Alege hrana uscata pentru pisici Royal Canin Siamese Adult 2kg.
Probleme de sanatate specifice pisicilor siameze
Aceasta rasa este predispusa la aparitia anumitor boli, in special afectiuni ale ochilor, intalnite destul de frecvent. Strabismul este defectul de vedere intalnit cel mai frecvent, dar pot aparea si probleme precum atrofia retinei sau o boala numita nistagmus (tremuratul ochilor). Acestea pot crea un disconfort vizual pronuntat si, uneori, pot chiar sa cauzeze pierderea vederii. Pe langa acestea, putem mentiona si afectiuni renale, osoase sau ale sistemului digestiv.
Alte sfaturi de ingrijire
Desi blana siamezelor nu este foarte lunga, va trebui sa o periezi regulat. Astfel, vei indeparta mai usor firele de par moarte si vei preveni formarea ghemotoacelor de blana. Ii poti oferi acesteia si un suport special pe care sa isi ascuta ghearele. Avand in vedere ca este un animal foarte activ, cu siguranta se va bucura daca ii vei cumpara un ansamblu pentru pisici pe care sa se poata catara in voie, precum si alte jucarii care sa o tina ocupata si sa o stimuleze mental.
Insa, nu uita de faptul ca pisica siameza iubeste prezenta oamenilor. De aceea, ar trebui sa te asiguri ca nu o vei lasa singura prea mult timp. Daca, totusi, acest lucru se va intampla, te poti gandi sa adopti doua pisicute sau, daca ai deja una adulta, sa ii iei un fratior sau o surioara.
Pisicile siameze sunt animale cu adevarat remarcabile nu doar datorita aspectului lor fizic impresionant, ci si personalitatii lor minunate. Documenteaza-te cu atentie inainte de a adopta acest animalut si nu ezita sa mergi cu el regulat la veterinar, pentru a-i putea oferi cea mai buna ingrijire.