Pentru a-i oferi pisicutei tale cat mai mult confort si o ingrijire adecvata, este important sa tii cont de cateva sfaturi si recomandari care vor face lucrurile ceva mai simple. Astfel, vei putea alege momentul perfect pentru prima baie la pisici si o vei ajuta pe mica felina sa se simta cat mai bine de-a lungul intregului procedeu.
Baia la pisicute - cand este necesara?
Pisicile sunt recunoscute pentru curatenia lor si pentru faptul ca isi toaleteaza zilnic blana. De aceea, multi stapani sunt de parere ca baile nu mai sunt necesare. Insa, care este de fapt adevarul? Mai este nevoie sau nu sa speli pisica?Cand se recomanda baia la pisici?
In anumite situatii, o baie chiar este recomandata pisicii. Daca aceasta isi petrece mult timp in exterior, se murdareste mult mai repede si nu se poate curata de una singura foarte rapid e clar ca trebuie sa ii faci baie. Printr-o baie, poti indeparta bine tot praful acumulat si o poti ajuta sa scape mai repede de parul cazut. Aceasta practica este mult mai importanta la rasele cu parul lung, deoarece acestea au nevoie de mai multa intretinere.Daca pisica ta este in varsta si devine din ce in ce mai putin activa, ai putea observa si cum aceasta nu se mai poate spala bine, iar blana sa incepe sa se incurce sau sa capete un aspect mai putin placut. In aceste cazuri, ii poti da o mana de ajutor.
Acelasi lucru este valabil si daca pisica are paraziti externi sau sufera de anumite afectiuni ale pielii. Veterinarul iti poate recomanda anumite produse speciale pe care sa le folosesti si te poate sfatui cu privire la frecventa bailor si cum ar trebui realizate.
Cand nu se recomanda baia la pisici?
Daca pisica nu este murdara si nu isi petrece mult timp afara, nu are paraziti sau alte probleme de piele si se poate spala singura fara probleme, atunci ar trebui sa eviti sa ii faci baie in mod excesiv, fiindca nu are nevoie. Pentru unele pisici, baile pot fi experiente cu adevarat traumatizante si nu este recomandat sa le supui unui astfel de stres daca nu este necesar.De asemenea, pielea lor este acoperita de un strat de sebum cu rol de protectie. Acesta minimizeaza actiunea factorilor externi si ajuta pisicile sa perceapa mai putin agresiv schimbarile de temperatura. Tocmai, de aceea, ele devin usor vulnerabile dupa ce au fost spalate. Asadar, daca nu este absolut necesar, nu ar trebui sa ii faci baie pisicii.
Prima baie la pisici - de la ce varsta poti spala felina?
Ca s-o obisnuiesti cu aceasta procedura, este bine sa faci prima spalare a pisicii atunci cand aceasta este inca pui. Insa, acest moment nu ar trebui sa aiba loc prea rapid. In general, veterinarii recomanda imbaierea pisicutelor dupa varsta de 3 luni, dupa ce acestea si-au schimbat blana.Daca pisica ta este deja adulta cand te-ai decis sa ii faci prima baie, sunt sanse mari ca aceasta sa se simta si mai stresata. Pentru a o face sa se simta cat mai confortabil, te-ar putea ajuta o a doua persoana, care sa tina pisica in brate, sa ii vorbeasca delicat si sa o mangaie, ajutand-o astfel sa se relaxeze putin.
Cat de des ar trebui sa ii faci baie pisicii?
Daca nu vorbim despre situatiile exceptionale in care baia chiar este necesara, pisicile ar trebui spalate destul de rar. In general, o frecventa de aproximativ doua bai pe an este recomandata de catre veterinari.Daca pisica are blana lunga, ar putea fi necesare baile mai dese, insa nu intotdeauna. Totusi, este obligatoriu sa o perii zilnic si sa ii descalcesti blana. Astfel, poti indeparta parul cazut si ajuti felina sa se spele singura. Daca, totusi, pisica ramane murdara si dupa periaj, o poti spala mai des.
De cealalta parte, pisicile din rasele fara blana sunt mai sensibile si pot acumula mult mai usor impuritati pe piele. De aceea, veterinarul ar putea recomanda sa le faci baie mai des, poate chiar saptamanal, dar doar cu un anumit tip de sampon special.
Sfaturi utile pentru baia pisicii
Pentru ca lucrurile sa decurga fara mari probleme si sa aveti o experienta cat mai placuta atat tu, cat mai ales pisica, tine cont de cateva sfaturi si trucuri.- Pregatirea pisicii
Nu uita sa perii bine pisica inainte de baie. Indeparteaza toata blana desprinsa si descurca orice noduri existente; astfel, vei putea curata in profunzime. Nu in ultimul rand, nu uita sa iti pastrezi calmul. Daca dai dovada de agitatie, ii poti transmite pisicii aceasta stare, iar baia nu va mai fi la fel de linistita.
- Pregatirea baii
Pune putina apa in acest vas si asigura-te ca temperatura este una medie. Apa nu ar trebui sa fie fierbinte, dar nici prea rece. In cazul in care vei folosi un lighean sau o cadita din plastic, acestea ar trebui asezate pe un prosop si nu direct pe podea. Astfel, eviti alunecarea pisicii dupa baie si previi udarea suprafetelor.
- Spalarea propriu-zisa
Apoi, aplica samponul pe toata suprafata blanii si maseaza-l incet astfel incat pisicuta sa se simta cat mai confortabil. Ai grija la cap si evita scurgerea samponului in ochi si urechi. Apoi, clateste produsul turnand apa cu grija, fie cu o cana, fie cu dusul setat la o presiune mica. Toarna apa de la umeri catre coada si maseaza usor pisica pentru a indeparta bine toate urmele de sampon.
- Uscarea
Este recomandat sa eviti folosirea uscatorului de par, deoarece zgomotul puternic ar putea sa deranjeze pisica si sa o sperie. Insa, daca aceasta este obisnuita cu baia si ai mai incercat acest lucru inainte, foloseste si acest instrument, dar la viteza cea mai mica.
- Recompensarea
Produse necesare pentru baia pisicii
Un lucru obligatoriu de care vei avea nevoie pentru baie este un sampon special pentru pisici. Acesta va oferi cea mai buna ingrijire blanitei sale fine si nici nu va fi prea agresiv pentru pielea sa. Este important sa eviti folosirea sampoanelor pentru oameni sau chiar pentru caini, deoarece formulele acestora ar putea cauza iritatii pe pielea pisicii.Daca este nevoie, poti opta si pentru anumite tipuri de sampoane sau produse speciale pentru ingrijirea pisicii. Veterinarul iti poate recomanda folosirea unor produse antiparazitare, atat sub forma de sampon, cat si sub forma de solutii pe care sa le aplici dupa baie. Daca pisica ta are pielea sensibila sau sufera de probleme cutanate, ar putea fi nevoie din nou de un tip special de sampon.
Baia la pisici este o practica de foarte multe ori nenecesara si care ar putea face rau pielii animalului daca se realizeaza prea frecvent. Insa, atunci cand veterinarul o recomanda sau cand pisica ta are nevoie de putin ajutor pentru a se curata, este important sa stii cum ar trebui sa decurga aceasta, astfel incat sa fie o experienta cat mai placuta pentru mica felina.