Perioada de calduri la catele: Tot ce trebuie sa stii

Perioada de calduri la catele: Tot ce trebuie sa stii

Perioada de calduri la catele este un moment de stres pentru numerosi stapani. Aceasta marcheaza momentul in care are loc o crestere a fertilitatii catelusei, ceea ce inseamna ca ea poate ramane gestanta daca are loc o imperechere. Fiind asociata cu o serie de simptome fizice si mici schimbari de comportament, este important sa stii sa depistezi semnele specifice pentru a-i oferi animalutului tau o ingrijire corespunzatoare si a-i adresa eficient toate nevoile. 

Prima perioada de calduri la catele

Momentul in care debuteaza caldurile la catele marcheaza atingerea maturitatii din punct de vedere sexual, mai precis capacitatea de a se reproduce. Desi, in acest moment, sistemul reproducator al catelusei este dezvoltat suficient pentru a sustine o sarcina, de obicei corpul sau inca nu a ajuns la maturitatea fizica, asadar nu ar fi recomandat ca prima gestatie la caini sa apara la o varsta atat de frageda.

Nu exista un moment fix in care incepe perioada de calduri la catele, deoarece acestea ating maturitatea sexuala diferit in functie de rasa. In cazul raselor de talie mica, putem vorbi despre un astfel de fenomen in jurul varstei de 6 luni. La rasele medii, momentul poate avea loc la aproximativ un an, in timp ce rasele de talie mare pot avea prima perioada de calduri chiar si la 2 ani.

Uneori, poate fi dificil sa identifici acest prim moment in viata catelusei tale. De foarte multe ori, primele calduri nu se manifesta la fel ca celelalte si simptomele pot chiar sa lipseasca. Alteori, apar cateva simptome, insa ele nu marcheaza de fapt un grad ridicat de fertilitate. In aceste cazuri, simptomele dispar rapid si reapar in cateva saptamani, moment in care are loc si cresterea fertilitatii.

Semnele caldurilor la catele

Odata instalata maturitatea sexuala, semnele caldurilor la catele sunt destul de evidente. Vei putea observa aparitia unor sangerari vaginale a caror culoare si consistenta se modifica pe masura ce nivelul de fertilitate creste. Un alt semn clar este cresterea in dimensiuni a vulvei, precum si scurgerile de culoare usor albicioasa, din sfarcuri.

Treptat, va aparea si o schimbare de comportament, vizibila nu doar la catelusa, ci si la masculii din jurul sau. In prima faza, ea va fi mai agresiva, insa va incepe sa accepte masculii in jurul sau si sa isi ridice usor partea posterioara. Este important de mentionat ca masculii nu intra in calduri, insa reactioneaza in momentul in care se afla in preajma unei femele aflate in aceasta perioada.

Frecventa perioadei de calduri

Desi durata unei astfel de perioade, si chiar si frecventa sa poate varia destul de mult in functie de rasa, putem identifica un interval mai mult sau mai putin specific pentru toate catelusele. In principiu, perioadele de calduri se succed la fiecare 6 sau 7 luni. Asadar, un caine poate deveni fertil si poate avea pui de doua ori pe an.

Stadiile perioadei de calduri la catele

Indiferent de durata, se pot identifica patru stadii clare ale perioadei de calduri la catele. Proestrul este prima etapa si are o durata variabila, cuprinsa intre 3 si 17 zile. In general, poate fi usor de identificat debutul sau, deoarece apar modificarile specifice ale organelor genitale externe (umflarea vulvei), precum si aparitia sangerarilor. In prima faza, acestea vor avea o culoare mai inchisa. Comportamentul masculilor va incepe sa se modifice in raport cu catelusa, insa aceasta ii va respinge, nefiind inca pregatita pentru imperechere.

Estrul este cel de-al doilea stadiu si are o durata medie de aproximativ 9 zile. In acest moment, incepe ovulatia, ceea ce inseamna ca nivelul de fertilitate creste si ea poate ramane gestanta. Drept rezultat, ea va incepe sa accepte masculii in jurul sau, iar secretiile vaginale vor capata o culoare mai deschisa, vor deveni mai apoase si mai vascoase. Diestrul este urmatoarea etapa, care are o durata mai indelungata. In acest moment, daca nu a avut loc fertilizarea, simptomele vor incepe sa se amelioreze. Insa, productia de hormoni este in continuare activa, asa ca pot aparea manifestari precum lactatia falsa.

Ultimul stadiu este cel al anestrului, in care lucrurile revin la normal. Aceasta este numita si perioada de repaus, in care nivelurile de hormoni se regleaza. De fapt, anestrul reprezinta etapa de final a ciclului menstrual, deoarece incheierea sa coincide cu debutul proestrului si reaparitia caldurilor, dupa o perioada de cateva luni. 

Posibile probleme

Daca animalul ajunge la varsta la care ar trebui sa debuteze perioada caldurilor, insa nu apar manifestarile specifice, poate fi vorba despre o problema. De asemenea, daca prezenta simptomelor specifice se prelungeste sau durata lor este prea mica, este recomandat sa mergi imediat la veterinar. 

In general, este necesar sfatul unui specialist pentru a-ti putea da seama exact care este debutul exact al caldurilor si cand incepe de fapt catelusa sa fie fertila. Acest lucru poate fi util atat pentru stapanii care doresc sa evite o gestatie, dar si pentru cei care doresc sa aiba pui de caine.

Importanta sterilizarii

Sterilizarea cainilor este un subiect extrem de important si necesar de discutat. Aceasta metoda este extrem de importanta pentru a reduce frecventa gestatiilor nedorite si a preveni abandonul. Un stapan care alege sa isi sterilizeze animalul de companie este un stapan responsabil, care se gandeste la starea de sanatate a prietenului sau blanos. Beneficiile acestei proceduri sunt evidente, mai exact o scadere a riscului de aparitie a unor afectiuni grave, precum infectii uterine sau diferite forme de cancer mamar sau ovarian. Sterilizarea se recomanda si in cazul masculilor, acestia devenind mai calmi si mai putin agresivi.

Perioada de calduri la catele este un proces biologic natural care poate aduce provocari si responsabilitati suplimentare pentru stapanii de animale. Prin intelegerea semnelor, duratei si stadiilor acestui proces, acestia pot asigura confortul si sanatatea cateluselor lor. Nu neglija nici importanta sterilizarii, pentru a preveni afectiuni grave si a tine sub control populatia de animale fara stapan.

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0726.738.725 contact@petpal.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!