Hranirea puilor de caine: Sfaturi si recomandari

Hranirea puilor de caine: Sfaturi si recomandari

Hranirea puilor de caine este un aspect caruia orice stapan trebuie sa ii acorde importanta. Cainii sunt animale aparent robuste si rezistente, mai ales la maturitate, dar puii au nevoie de atentie si alimentatie potrivita. In lipsa aportului corect de nutrienti, catelusii pot suferi deficiente de dezvoltare si probleme de sanatate. Este important sa te documentezi in legatura cu nevoile alimentare pentru fiecare varsta a catelului. Pe rafturile magazinelor se gasesc numeroase produse alimentare pentru caini, astfel ca poate fi dificil sa alegi. De aceea, este important sa cunosti cat mai multe lucruri despre cresterea puilor de caine si hranirea lor.

Ce trebuie sa stii despre intarcarea puilor de caine

Imediat dupa nastere, cateii incep sa ceara hrana. Si, la fel ca in cazul oricarui pui de mamifer, laptele reprezinta baza alimentatiei lor. Cel mai bun lapte pentru puii de caine este laptele mamei. Acesta contine nutrienti esentiali pentru dezvoltarea si imunitatea lor. Hranirea catelusilor este usoara in prima etapa a vietii lor, daca au mama langa ei. Pentru cateii orfani sau cei care nu primesc destul lapte de la catea, exista lapte praf special conceput. Este important sa nu le dai lapte de vaca, pentru ca s-ar putea sa nu-l digere. 

Intarcarea puilor are loc atunci cand acestia au intre 6 si 8 saptamani. Totusi, interesul pentru mancarea solida apare la 3-4 saptamani de la nastere. Chiar daca micul ghem de blana este atras de mancarea care are consistenta tare, este important de stiut ca dintii lor sunt inca fragili. Hrana pentru pui de caine de 3 saptamani trebuie sa fie pastoasa si sa fie bogata in nutrienti. De aceea, iti recomandam sa alegi produse alimentare special concepute pentru aceasta etapa din dezvoltarea sa. Nu grabi intarcarea, pentru ca ii poti crea probleme digestive micului tau prieten. 

Ce trebuie sa manance un pui de caine?

Hrana principala

Hranirea puilor de caine trebuie adaptata varstei acestora. Daca in primele saptamani de viata laptele mamei este suficient, pe masura ce animalul de companie se apropie de intarcare are nevoie de aport suplimentar de nutrienti. Mancarea pentru puii de caine se regaseste sub doua forme: hrana umeda pentru juniori sau hrana uscata. In primele saptamani dupa ce renunta la supt, consistenta hranei trebuie sa fie moale. Pe parcursul cresterii, dantura cainelui devine mai puternica, astfel ca poti trece la hrana uscata pentru juniorul tau patruped. 

Hrana principala trebuie sa fie echilibrata nutritional, pentru a tine pasul cu dezvoltarea intregului organism. Principalii nutrienti pe care trebuie sa-i contina mancarea cateilor sunt:

  • proteinele – ajuta la dezvoltarea tesuturilor 
  • grasimile – sunt importante pentru sanatatea pielii si a blanii, dar si pentru dezvoltarea creierului; 
  • carbohidratii – ofera energie;
  • vitaminele si mineralele – sunt necesare pentru dezvoltarea oaselor si muschilor si pentru procesele celulare;
  • apa – in hranirea cainilor nu trebuie sa ignori importanta apei; chiar daca mancarea contine lichide, cateii au nevoie in permanenta de o sursa de apa proaspata. 

Gustarile si produsele pentru mestecat

Produsele comercializate ca gustari nu sunt esentiale in hranirea puilor de caine. Totusi, aceste mici delicii sunt utilizate sub forma de recompense pentru cateii aflati in perioada de dresaj si pentru formarea comportamentului lor. Ai grija sa nu exagerezi cu ele, pentru ca micul tau prieten poate deveni prea mancacios. Produsele pentru mestecat au un rol dublu: ofera cainelui o ocupatie si ajuta la ingrijirea dintilor. De obicei, se fabrica din piele de vita.

Suplimentele nutritive si hrana pentru cateii alergici

Suplimentele nutritive se ofera catelului cand acesta este hiperactiv, bolnav si cand prezinta semne de dezvoltare deficitara. Unii catei dezvolta alergii la anumite ingrediente din componenta mancarii. De aceea, trebuie sa le cumperi hrana fara substante cu potential alergen, care se gaseste in magazinele specializate.

Suplimentele nutritive si hrana pentru cateii alergici

De cate ori pe zi trebuie hranit puiul de caine?

Hranirea puilor de caine trebuie realizata cu o anumita frecventa, la fiecare varsta. Alimentatia cainilor de 2 luni este diferita de cea a celor de 5 luni, de exemplu. Cateii sunt lacomi, asa ca nu trebuie sa ii lasi sa consume cata hrana vor pentru ca pot dezvolta probleme digestive. Ca sa-ti fie mai usor, trebuie sa te orientezi dupa indicatiile oferite de specialisti:

  • de la inceperea consumului de hrana speciala pana la intarcare: 4-6 mese.
  • de la 2 pana la 3 luni: 4 mese.
  • de la 4 pana la 6 luni: 2-3 mese.
  • de la 6 luni: 2 mese.

In hranirea cainilor juniori este importanta si cantitatea. Alimentatia unui caine lup pui trebuie sa fie mai consistenta decat cea a unui catelus bichon. De obicei, gasesti informatii despre raportul dintre cantitatea de hrana si greutatea catelului pe ambalajul hranei. Pentru a sti exact cata hrana sa ii oferi si pentru alte informatii despre ingrijirea cainelui tau, cere sfatul veterinarului sau cauta grafice in carti sau pe site-uri dedicate cresterii puilor de caine.

Cand treci de la hrana pentru junior la hrana pentru caine adult?

Fiecare rasa de caine atinge maturitatea la o anumita varsta. Hranirea puilor de caine trebuie sa tina cont de acest aspect. Rasele mici ajung mai repede la maturitate, de obicei, intre 6 si 8 luni, deci poti face trecerea rapid. Cainii de talie mare se dezvolta mai mult de 1 an, chiar pana la varsta de 24 de luni. Asadar, chiar daca prietenul tau mare si blanos pare adult la exterior, in interior poate fi inca pui. De aceea, trebuie sa ii oferi hrana pentru juniori pana cand esti sigur ca a atins varsta adulta. Daca nu esti sigur de momentul potrivit, intreaba medicul veterinar.

Alimente interzise

Alimente toxice pentru caini

Este bine sa alegi intotdeauna hrana conceputa special pentru caini. Chiar daca pare ca puiul gatit de tine este inofensiv pentru el, carnea de pui pentru caini este diferita de cea pe care o consumam noi. In plus, daca ii oferi gustari de fiecare data cand mananci tu, il predispui la obezitate, diabet si, daca mancarea este sarata, la probleme renale. Totusi, daca privirea dragalasa a catelusului tau iti invinge vointa, ai grija sa nu-i oferi niciodata:

  • avocado (contine o substanta otravitoare pentru caini);
  • ciocolata (poate provoca blocaj renal);
  • produse care contin cofeina (provoaca aritmie);
  • ceapa si usturoi (provoaca arsuri gastrointestinale);
  • struguri si stafide (pot afecta ficatul si rinichii);
  • xylitol (este un indulcitor prezent in bauturi si alimente procesate, care produce hipoglicemie);
  • alcool (provoaca intoxicatie);
  • carne cruda (poate contine paraziti si bacterii periculoase).

Oasele sunt periculoase pentru puii de caine

Ai grija daca vrei sa-i oferi catelului oase. Chiar daca ii place sa le roada si acest lucru il ajuta sa-si dezvolte dentitia si sa-si consume energia, nu mereu este o idee buna. Hranirea puilor de caine cu oase gatite este interzisa. Acestea au tendinta de a se rupe in aschii si bucati mici care il pot sufoca sau ii pot perfora esofagul, stomacul ori intestinele. In plus, orice os poate provoca un episod serios de constipatie. Valoarea lor nutritiva este scazuta, de aceea este mai bine sa eviti includerea oaselor in alimentatia patrupedului. 

Catel hranindu-se

Cainele este mai mult decat un animal de companie. Legatura dintre stapan si animal este puternica si stransa. Cainii au evoluat alaturi de oameni timp de milenii, de aceea sunt capabili sa ii inteleaga si sa le simta emotiile. Hranirea puilor de caine trebuie realizata cu atentia pe care o acordam hranirii noastre. Doar astfel cateii dragalasi se pot transforma in caini frumosi si sanatosi.

Referinte: 

Ansorge, Rick. “Nutritional Needs of Puppies.” WebMD, WebMD, 2021, pets.webmd.com/dogs/feeding-puppy.

Flowers, Amy. “Toxic and Dangerous Foods Your Dog Should Never Eat.” WebMD, WebMD, 2020, pets.webmd.com/dogs/ss/slideshow-foods-your-dog-should-never-eat.

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0726.738.725 contact@petpal.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!