Adoptarea unui animal de companie vine cu numeroase obligatii, printre care se poate numara si castrarea sau sterilizarea acestuia. Daca nu iti doresti ca acesta sa aiba pui, o decizie responsabila este aceea de a recurge la o astfel de procedura. Afla cum are loc castrarea si sterilizarea cainilor, de ce este importanta si alte detalii pe care ar trebui sa le stii.
Castrare sau sterilizare?
Atat castrarea, cat si sterilizarea reprezinta acelasi tip de procedura, mai precis indepartarea organelor genitale ale cainilor, pentru ca reproducerea sa nu mai fie posibila. Principala diferenta dintre cele doua este felul in care se realizeaza.
Castrarea consta in indepartarea testiculelor, asadar poate fi realizata doar la cainii masculi. De cealalta parte, sterilizarea presupune indepartarea ovarelor si, in anumite situatii, si a uterului, asadar se realizeaza doar la femele.
Castrarea reprezinta o procedura mai rapida si mai putin invaziva decat sterilizarea, nefiind necesara realizarea unor incizii. Insa, in cazul in care testiculele cainelui nu au coborat, procesul va fi unul asemanator cu cel de sterilizare.
Avantajele castrarii si sterilizarii cainilor
Medicii veterinari le recomanda stapanilor care nu doresc ca animalele lor sa aiba pui sa le castreze sau sterilizeze. Pe langa prevenirea gestatiilor nedorite, procedurile au si alte avantaje care nu ar trebui trecute cu vederea.
In cazul cainilor masculi, este vorba despre scaderea riscului de a dezvolta afectiuni grave, precum cancerul testicular, de prostata sau alte boli, dar si imbunatatirea comportamentului animalului. Acesta va avea mai putine sanse de a deveni foarte agresiv, nu va mai fugi de acasa in cautarea femelelor si va abandona obiceiurile deranjante, precum marcarea teritoriului.
In cazul cainilor femele, sterilizarea va ajuta la scaderea riscului de aparitie a cancerului mamar, uterin sau a infectiilor organelor genitale. Pe langa prevenirea gestatiilor nedorite, nu vor mai aparea nici sarcinile false, iar femelele se vor putea afla in prezenta masculilor fara sa mai apara problemele specifice perioadelor de calduri.
Nu toti stapanii sunt intotdeauna responsabili cand vine vorba de castrarea si sterilizarea cainilor. Din lipsa de informare sau din cauza unor temeri nejustificate, acestia nu sterilizeaza animalele si, astfel, pot rezulta pui nedoriti care sunt apoi abandonati. Procedura nu este deloc complicata, asa ca veterinarii o recomanda intotdeauna.
Cand se poate realiza castrarea si sterilizarea cainilor?
Momentul cel mai potrivit pentru castrare si sterilizare depinde de atingerea maturitatii sexuale. In principiu, aceasta are loc in jurul varstei de 6-7 luni, insa perioada poate varia foarte mult in functie de rase. De exemplu, la rasele de talie mare, acest moment are loc mai tarziu. Este recomandat ca sterilizarea si castrarea cainilor sa se realizeze inainte ca animalele sa devina fertile, deci inaintea primului ciclu de calduri.
Este posibil ca procedura sa aiba loc si dupa, insa lucrurile devin usor mai complicate in cazul femelelor. Sterilizarea se poate face doar dupa 3 luni de la ultima perioada de calduri, ceea ce inseamna ca va fi necesara monitorizarea atenta a acestei perioade, pentru a se sti exact cand s-a incheiat.
Cum se realizeaza castrarea si sterilizarea cainilor?
Procedura nu este una foarte complicata si, de obicei, stapanii isi pot lua animalele acasa in aceeasi zi. Indiferent daca este vorba de castrare sau de sterilizare, va fi necesara anestezia generala. Apoi, se vor indeparta organele genitale, dupa ce s-a realizat incizia abdominala daca a fost necesar acest lucru.
Inainte de procedura, este important sa pregatesti cainele. Acesta va trebui sa nu primeasca hrana, dar nici apa cu o noapte inainte de interventie.
Ingrijirea post-castrare si sterilizare
Deoarece animalul va fi anesteziat, acesta va fi in continuare ametit, chiar si dupa ce se va trezi dupa operatie. De aceea, este recomandat sa il supraveghezi in prima noapte de dupa interventie si sa nu te impacientezi. Veterinarul poate recomanda si anumite medicamente antiinflamatoare si analgezice care sa accelereze vindecarea si sa amelioreze eventualele dureri.
Apoi, in urmatoarele zile, va trebui sa ai grija la tipul de hrana pe care i-l oferi. De exemplu, stomacul femelei va ramane usor sensibil, asa ca poti opta pentru hrana umeda pentru caini, care este mai moale. Pentru a evita complicatiile in zona inciziei, cainele ar trebui sa evite efortul fizic, asadar plimbarile ar trebui limitate. Ar putea fi necesara si purtarea unui guler special, pentru a impiedica animalul din a ajunge la locul operatiei.
Posibile riscuri asociate cu castrarea si sterilizarea cainilor
Fiind vorba despre interventii chirurgicale, castrarea si sterilizarea sunt asociate cu aceleasi riscuri specifice oricaror operatii. Inainte de procedura, se vor realiza o serie de analize pentru a depista eventuale afectiuni preexistente si a lua masurile necesare. Dupa procedura, sunt necesare vizitele periodice la veterinar pentru scoaterea firelor, pentru examinarea inciziei si prevenirea infectiilor.
Insa, este posibil si ca animalul sa ia in greutate dupa operatie. Cauza fenomenului nu este reprezentata in mod direct de indepartarea organelor genitale, ci de faptul ca animalul nu se mai afla in cautare de parteneri si devine mai putin activ fizic. Din fericire, greutatea sa poate fi tinuta sub control.
Ofera-i animalului cea mai buna hrana pentru caini si cantareste-i atent portiile, pentru a evita hranirea in exces. Atunci cand ii oferi hrana uscata pentru caini, verifica atent ingredientele pe care le contine. Aceasta poate favoriza cresterea in greutate in cazul in care contine multe cereale.
Castrarea si sterilizarea cainilor este mai mult decat necesara daca nu doresti ca animalul tau sa aiba pui. Apeland la aceasta procedura, poti evita gestatiile nedorite, poti reduce riscul de aparitie a unor afectiuni cu adevarat grave si poti scapa de comportamentele neplacute prezente in perioadele fertile.