În perioada 16-21 aprilie 2024, ai + 10% REDUCERE la toată hrana MERA,
folosind la plasarea comenzii codul MERAPLUS10.

Gestatia la caini: Sfaturi utile de care sa tii cont in aceasta perioada

Gestatia la caini: Sfaturi utile de care sa tii cont in aceasta perioada
Perioada de gestatie este una extrem de delicata, iar catelusa ta va avea nevoie de o ingrijire speciala si de cat mai multa atentie. Indiferent daca ai dorit sau nu ca aceasta sa aiba pui, este important sa stii sa identifici sarcina si sa iei masurile necesare. Afla mai multe despre gestatia la caini in cele ce urmeaza.

Fertilitatea cainilor - cand poate ramane gestanta o catelusa?

Pentru ca un animal sa poata ramane gestant, acesta trebuie sa ajunga la maturitatea sexuala. Insa, nu exista un moment fix in care se intampla acest lucru, ci acesta difera de la catelusa la catelusa.
In general, acesta variaza in functie de talie, rasele de talie mica atingand mai repede maturitatea sexuala - intre 7 si 12 luni. La rasele mari, cresterea are loc intr-un ritm mai incet, iar o gestatie ar putea aparea abia dupa 24 de luni.
Atunci cand o catelusa devine matura din punct de vedere sexual, inseamna ca aceasta este fertila si trece prin perioadele de calduri. Desi acestea pot intra in calduri la o varsta frageda, de obicei ele nu sunt pregatite pentru o gestatie inca de la inceput, deoarece nu sunt dezvoltate complet din punct de vedere fizic. Abia dupa cea de-a doua sau a treia perioada de calduri ele ar putea sustine o gestatie.

Durata gestatiei la caini

Gestatia la caini dureaza aproximativ 63 de zile, insa aceasta poate fi si mai scurta sau mai lunga. De fapt, orice perioada cuprinsa intre 57 si 72 de zile este considerata normala. Asadar, putem spune ca o gestatie are o durata de 9 saptamani.

Semnele gestatiei la caini

Cel mai bun mod de a confirma o gestatie este sa mergi la veterinar pentru o serie de investigatii si analize. Insa, poti urmari si tu cateva semne care iti pot indica faptul ca animalul ar putea fi gestant. La inceputul perioadei, vei putea observa mici schimbari precum prezenta unor scurgeri vaginale sub forma de mucus, umflarea mameloanelor si, uneori, chiar si prezenta unor varsaturi.
Incepand cu a 35-a zi de dupa imperechere, gestatia incepe sa devina vizibila. Se va putea observa cum animalul incepe sa ia in greutate, iar abdomenul devine mai proeminent. Din punct de vedere al comportamentului, ar putea avea loc o scadere a apetitului la inceputul sarcinii, insa acesta va creste pe masura ce femela ia in greutate, iar puii se dezvolta.

Etapele gestatiei la caini

Odata ce are loc fecundatia, putem vorbi despre inceputul gestatiei. Ovulul incepe sa fie transformat in embrioni, motiv pentru care au loc toate aceste transformari mentionate mai sus. Dupa aproximativ 3 saptamani, embrionii coboara in uter, unde sunt implantati. Tot in aceasta perioada incepe si formarea placentei. Din saptamana a patra, incepe si dezvoltarea embrionilor pana in punctul in care se poate observa si cresterea abdomenului (din saptamana a cincea).
Dupa saptamana a sasea, cresterea puilor continua si are loc dezvoltarea organelor lor interne, a oaselor si a blanii. In acest punct, femela incepe deja cautarea si pregatirea culcusului, asa ca o poti ajuta si tu gasind un loc linistit si izolat pentru aceasta. Nasterea are loc, in general, in cea de-a noua saptamana de gestatie, insa se poate declansa si in saptamana a opta.

Semnele travaliului la caini

Atunci cand catelusa este pregatita sa nasca, aceasta va cauta culcusul pregatit si se va retrage acolo. Este recomandat sa fii prin preajma, pentru a te asigura ca totul decurge fara probleme. In mod obisnuit, animalul nu ar trebui sa aiba nevoie de ajutor, insa este posibil sa apara complicatii.
Daca observi ca femela face eforturi pentru a naste, insa puii intarzie sa apara, este recomandat sa mergi imediat la veterinar. De asemenea, daca observi orice scurgere neobisnuita sau sangerare, inseamna ca animalul va avea nevoie de ingrijiri medicale de urgenta.

Hranirea catelusei in perioada gestatiei

Pentru a-i oferi catelusei tale cea mai buna ingrijire si a sustine dezvoltarea sanatoasa a puilor, va trebui sa ai grija la hranirea acesteia. Opteaza pentru cea mai buna hrana pentru caini recomandata in timpul gestatiei. Nevoile sale nutritionale se vor modifica pe perioada sarcinii, asa ca ar trebui sa adaptezi hrana in functie de aceasta.
Catelusa va avea nevoie de un aport mai mare de calorii, insa acestea nu ar trebui sa provina dintr-o cantitate mai mare de hrana. Din cauza prezentei puilor, stomacul nu permite consumul de prea multa hrana, asa ca va fi necesar un sortiment cu o valoare energetica mai mare intr-o portie mai mica. Acestea includ hrana uscata pentru caini junior si hrana umeda pentru caini junior, care sunt potrivite atat pentru pui, cat si pentru femelele gestante.
Perioada gestatiei la caini poate fi cu adevarat solicitanta, atat pentru catelusa ta, cat si pentru tine. Desi ea decurge in majoritatea cazurilor fara probleme, animalul este supus la un oarecare stres si exista oricand riscul de a aparea complicatii. Asigura-te ca ii oferi acesteia atentie din plin si cea mai buna hrana care sa ii satisfaca nevoile nutritionale diferite. Nu ezita sa ceri sfatul medicului veterinar cu privire la ingrijirea din timpul gestatiei si mergi de urgenta la acesta daca suspectezi ca este ceva in neregula cu animalul.
Categorii

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0726738725 contact@petpal.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!