În perioada 10-13 septembrie 2024, adaugă în coș produse de o anumită valoare, și folosește la plasarea comenzii următoarele coduri pentru o reducere suplimentară:
6% cu codul PLUS6 pentru comenzi între 300 și 400 lei, 8% cu codul PLUS8 pentru comenzi între 400 și 500 lei, 10% cu codul PLUS10 pentru comenzi de peste 500 lei.

Cea mai buna hrana pentru caini: Cum o alegi?

Cea mai buna hrana pentru caini: Cum o alegi?
Cainele este un prieten devotat si extrem de afectuos, care nu ezita sa ii multumeasca stapanului pentru grija pe care i-o poarta oferindu-i multa dragoste. Cu siguranta iti doresti ca animalul tau sa primeasca cea mai buna hrana pentru caini, care sa il ajute sa se dezvolte armonios si sa isi mentina sanatatea.
Insa, de unde stii exact care este cea mai buna hrana pentru caini si ce ar trebui sa manance prietenul tau blanos? Iata tot ce ar trebui sa stii despre alimentatia unui caine, tipurile de hrana existente si cum le alegi pe cele mai potrivite.

Ce trebuie sa manance un caine?

Orice fel de hrana pentru caini trebuie sa contina o serie de nutrienti si ingrediente de baza, esentiali pentru sanatatea animalului tau de companie. Cantitatea acestora poate varia in functie de nevoile animalului sau de etapa de dezvoltare in care se afla. Iata care sunt aceste ingrediente.
  • Proteine
Acesti nutrienti se obtin din carne si din sortimente de hrana pe baza de carne. Proteinele ajuta la o buna functionare a organismului si sustin cresterea armonioasa, asadar sunt esentiale pentru cainii tineri. Ele sunt ideale si pentru patrupezii foarte activi, oferindu-le un aport de energie si sustinand sanatatea muschilor. In cazul animalelor care sufera de afectiuni precum diabetul, proteinele ar trebui sa fie nelipsite.
  • Carbohidrati
Carbohidratii se gasesc in alimente precum fructe, legume, cartofi, cereale. Desigur, acestia aduc un surplus de energie animalului, iar acea categorie de carbohidrati numita fibre este grozava pentru buna functionare a sistemului digestiv. Insa, la fel ca in cazul oamenilor, carbohidratii nu ar trebui consumati in exces.
  • Grasimi
Desi toti acesti nutrienti contribuie la cresterea nivelului energiei cainilor, grasimile sunt ingredientul esential in aceasta privinta. Pe langa acest rol, grasimile contribuie si la absorbtia tuturor vitaminelor si a substantelor benefice din hrana animalelor. O alimentatie bogata in grasimi este recomandata cainilor foarte activi, dar si celor care sufera de afectiuni renale.
  • Alti nutrienti
Aceste grupe principale de nutrienti sunt ingrediente care ar trebui sa se gaseasca in diverse concentratii in cea mai buna hrana pentru caini. Insa, acestea nu sunt suficiente. O alimentatie sanatoasa ar trebui sa fie bazata si pe alte substante, precum diferite vitamine si minerale, dar si pe o hidratare optima.
Asadar, cainele ar trebui sa aiba mereu la dispozitie apa proaspata sau sa consume hrana cu un continut ridicat de lichide.

Alimente permise

Pentru a primi toti nutrientii de care are nevoie, dieta unui caine ar trebui sa fie bazata pe hrana speciala pentru animale. Insa, acest lucru nu inseamna ca nu poate primi si alte alimente. Totusi, este foarte important sa stii ce fel de alimente sunt benefice pentru acesta si pe care le poate consuma fara probleme.
Ii poti oferi cainelui recompense sanatoase sau poti include periodic diverse alimente in mesele sale zilnice. Printre alimentele pe care le poate consuma fara probleme se numara carnea de porc, pui, vita sau curcan, ouale crude, supa de pui, morcovii, fasolea verde, cartofii dulci sau untul de arahide.

Ce nu trebuie sa manance un caine?

Exista si alimente pe care va trebui sa le eviti cu orice pret atunci cand iti hranesti cainele. Unele dintre acestea sunt toxice pentru caini si iti pun animalul in mare pericol. Asadar, ai mare grija ca prietenul tau blanos sa nu consume nimic din urmatoarele alimente.
 
  • Ciocolata - Ciocolata este un aliment extrem de toxic pentru caini, care poate provoca probleme ale inimii, ale sistemului digestiv si poate chiar sa cauzeze moartea animalului. Acest lucru este datorat continutului ridicat de teobromina, un compus care afecteaza metabolismul cainilor.
  • Ceapa si usturoiul - Aceste legume nu sunt bune pentru caini nici crude, nici gatite, deoarece afecteaza cantitatea de globule rosii din sange. Asadar, daca gatesti cu aceste legume, ai grija sa nu ii oferi animalului din mancarea ta.
  • Stafidele si strugurii - Aceste fructe nu ar trebui consumate de catre caini, deoarece pot provoca probleme renale grave.
  • Lactatele - Cainii nu au capacitatea de a digera lactatele, asa ca orice fel de produse derivate (lapte, branza, smantana) pot provoca intoleranta si probleme digestive.
  • Nucile - Fiind alimente mici, exista riscul ca un caine sa se sufoce in timp ce consuma nuci. Insa, exista si alte motive pentru care ar trebui evitate, ca de exemplu continutul mare de grasimi. Insa, exista si nuci extrem de toxice pentru caini, cum ar fi cele de Macadamia.

Tipuri de hrana pentru caini

Pentru a alege cea mai buna hrana pentru cainele tau, trebuie mai intai sa stii ce tipuri exista, cand sunt recomandate fiecare si ce avantaje si dezavantaje au. Iata ce tipuri de hrana pentru caini exista si cum sunt clasificate.

1. In functie de textura

Hrana umeda - Hrana umeda pentru caini este disponibila de obicei in pliculete sau conserve si reprezinta un tip de mancare cu textura moale si continut ridicat de apa. Astfel, aceasta ajuta la o buna hidratare a cainelui si este ideala pentru animalele care nu beau foarte multa apa de-a lungul zilei.

Pe langa cantiatea ridicata de apa pe care o contine, hrana umeda mai are un avantaj esential. Aceasta are un gust si un miros mult mai imbietor, motiv pentru care multi caini o prefera. Continutul sau de calorii este mai scazut, asa ca poate fi consumat fara probleme de catre cainii cu probleme de greutate, dar ar putea fi nevoie de cantitati mai mari pentru cainii de talie mare.
Un dezavantaj care merita mentionat este cel al termenului de valabilitate. Odata deschis recipientul in care se afla, hrana trebuie consumata rapid, deoarece aceasta este perisabila.

Hrana uscata - Hrana uscata pentru caini este reprezentata de binecunoscutele “bobite”. Aceasta are o valoare energetica mai ridicata (mai multe calorii), asadar cainele are nevoie de portii mai mici comparativ cu cele de hrana umeda. Pe langa avantajele energetice, aceasta este si o alegere grozava pentru a mentine sanatatea dentara a cainilor. Textura sa contribuie la curatarea dintilor si nu vor ramane resturi alimentare in cavitatea bucala.
Hrana uscata reprezinta o varianta mai economica, deoarece aceasta poate fi achizitionata in cantitati mai mari fara sa existe problema perisabilitatii. Pungile in care este depozitata se inchid ermetic, iar mancarea are un termen de valabilitate mult mai mare.
Insa, daca animalul tau este supraponderal, va trebui sa fii mult mai atent la dozarea portiilor. De asemenea, va trebui sa ai grija si la cata apa bea cainele, deoarece aceasta categorie de mancare nu ofera hidratare.

2. In functie de etapa de dezvoltare

  • Hrana junior
Pentru a servi anumite nevoi specifice varstei si a sustine o dezvoltare armonioasa, hrana pentru caini este impartita si in diverse categorii in functie de etapa de dezvoltare a animalului. Hrana junior este ideala pentru puii de caine si ii ajuta sa creasca sanatosi si fericiti.
Acest tip de hrana este disponibila atat in formula umeda, cat si uscata, cea din urma avand dimensiuni mai mici, pentru a fi usor de mestecat de catre pui. Ea contine multi nutrienti care sustin o crestere armonioasa, exact in cantitatile potrivite.
De exemplu, hrana junior are un continut fix de calciu, pentru a sustine dezvoltarea oaselor in ritmul corect. Acest lucru este esential pentru cainii din rase de talie mare care, pentru a evita diverse afectiuni osoase sau musculare, nu trebuie sa se dezvolte prea rapid.
  • Hrana pentru adulti
Acest tip de mancare contine o cantitate echilibrata de nutrienti, potrivita pentru cainii ajunsi la maturitate. Hrana pentru caini adulti poate fi uscata sau umeda. Inainte de a alege un sortiment, asigura-te ca verifici bine ingredientele sale. Alegerea unui produs de calitate te va ajuta sa iti mentii cainele cat mai sanatos.
  • Hrana pentru seniori
Dupa o anumita varsta, cainii au nevoie de o serie de nutrienti specifici, ca de exemplu suplimente pentru sanatatea oaselor si articulatiilor, mai multe grasimi care sa sustina o buna absorbtie a nutrientilor si mai putine proteine, deoarece nivelul lor de activitate scade.
Toate aceste ingrediente sunt cuprinse in formulele senior de hrana uscata si hrana umeda. In principiu, acest tip de hrana este recomandat dupa varsta de 7 ani insa, in cazul raselor de talie mica, cainii pot deveni seniori chiar si mai tarziu.

3. In functie de nevoile cainelui

Daca animalul tau are diferite probleme de sanatate, este predispus la anumite afectiuni din cauza rasei sau a taliei sau duce un anumit stil de viata, va avea nevoie de o dieta adaptata cu hrana pentru nevoi speciale.
Astfel, poti alege hrana uscata si hrana umeda pentru activitate intensa, controlul greutatii, igiena orala, sensibilitate digestiva, articulara, urinara, pentru caini sterilizati, pentru sanatatea pielii si a blanii etc.

Cea mai buna hrana pentru caini: Criterii de selectie

Chiar daca tii cont de varsta si nevoile animalului tau, este posibil ca in continuare sa nu stii exact cum sa alegi cea mai buna hrana pentru caini. Iata alte cateva criterii care iti pot fi de mare ajutor atunci cand faci aceasta alegere.

Tine cont de brand

O mancare de slaba calitate poate dauna foarte mult sanatatii cainelui tau, de aceea este recomandat sa te orientezi in functie de brand. Incearca sa le eviti pe cele de care nu ai auzit, deoarece exista sansa ca acestea sa aiba o calitate mai slaba. Pentru a te asigura, poti intreba medicul veterinar ce brand iti recomanda pentru cainele tau.

Verifica lista de ingrediente

Este foarte important sa vezi ce contine hrana inainte de a o cumpara. Opteaza pentru un sortiment cu cat mai multe ingrediente naturale, fara compusi chimici care i-ar putea dauna cainelui (xilitol, propilen glicol, etoxichina). Aceasta regula este vitala si daca animalul tau sufera de alergii.

Ghideaza-te si dupa preferintele cainelui

Bineinteles, in cele din urma, cainele este cel care se bucura pe deplin de hrana pe care o alegi pentru el. De aceea, este important sa alegi un sortiment care sa ii fie pe plac si pe care sa il manance fara probleme. Daca esti nevoit sa ii schimbi hrana, fa-o treptat, adaugand cantitati din ce in ce mai mari din noul sortiment in mancarea veche pana o va inlocui complet.
Cea mai buna hrana pentru caini este de fapt tipul de hrana cel mai potrivit pentru animalul tau. Un produs de calitate, cu ingrediente cat mai naturale adaptate nevoilor prietenului tau blanos va fi intotdeauna o alegere inspirata care va ajuta la mentinerea sanatatii sale.
 

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0726.738.725 contact@petpal.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!