Deparazitarea la caini: Definitie, tipuri si recomandari

Deparazitarea la caini: Definitie, tipuri si recomandari
Inca de la momentul venirii pe lume, cateii sunt expusi riscului de a fi infestati cu paraziti, iar acest risc ii va urmari pentru tot restul vietii. Ce-i drept, la varsta adulta, infestarea cu paraziti duce foarte rar la deces, insa in cazul puilor poate fi fatala daca nu se intervine din timp. Indiferent de varsta, cainele trebuie sa scape neaparat de paraziti, iar cel mai bine este ca acesta sa fie protejat dinainte, astfel incat sa se evite infestarea. De aceea, deparazitarea la caini se face pe tot parcursul vietii, fiind o responsabilitate pe care trebuie sa si-o asume orice stapan care adopta sau cumpara un animal.

Ce este deparazitarea la caini

Parazitii sunt vulnerabili la diferite substante, care omoara atat adultii cat si ouale acestora. Deparazitarea la caini consta in administrare unor tratamente bazate pe astfel de substante, menite sa elimine parazitii si, totodata, sa impiedice aparitia acestora. Tratamentele antiparazitare sunt administrate sub forma de pastile, solutii sau prafuri, in functie de tipul parazitilor pe care trebuie sa-i combata.
In general, aceste substante sunt impartite in doua categorii principale, respectiv cele pentru deparazitarea interna si cele pentru deparazitarea externa. Majoritatea au un spectru larg de actiune, fiind eficiente impotriva mai multor grupe de paraziti, insa trebuie facuta delimitare clara intre produsele pentru deparazitare interna si cele pentru deparazitare externa.

Tipuri de deparazitare la caini

Tipuri de deparazitare la caini

Exista doua tipuri de paraziti intalniti in cazul cainilor, respectiv paraziti interni si paraziti externi. Lesne de inteles ca si tipurile de tratamente antiparazitare se clasifica in doua categorii pe care le-am mentionat putin mai devreme si asupra carora vom insista in cele ce urmeaza.

Deparazitarea interna

Deparazitarea interna la caini se face pentru a combate parazitii care se dezvolta in sistemul digestiv al animalului. Este vorba in special de viermii intestinali, care se impart in mai multe grupe, precum viermii inelati, viermii lati, viermii cu carlig si viermii bici. Tot din categoria parazitilor interni fac parte si protozoarele, dintre care giardia este cea mai cunoscuta si cea mai periculoasa. Pentru a afla cand se face deparazitarea interna la caini trebuie sa ai o discutie cu medicul veterinar, pentru ca perioada de administrare a tratamentelor difera in functie de mai multi factori precum rasa animalului, varsta, hrana administrata cainelui, zona in care este crescut si locurile prin care este plimbat cu zgarda si lesa.
Substantele pentru deparazitarea interna la caini se administreaza pe stomacul gol, pentru a-si face mai bine efectul, iar un astfel de tratament se face cu regularitate, in special in perioadele dinaintea vaccinarii. Efectele secundare ale deparazitarii interne la caini apar foarte rar si doar in cazuri particulare, insa este recomandat sa ceri sfatul medicului veterinar in privinta tratamentului antiparazitar adecvat cainelui tau.

Deparazitarea externa

A doua categorie de paraziti care infesteaza cainii sunt parazitii externi, avand ca principali exponenti puricii si capusele. Acestia ajung usor in blana cainilor mai ales in sezonul cald, provocandu-le in primul rand disconfort. Se hranesc cu sangele animalului si prin intepaturi ii pot transmite acestuia diferite boli, iar din acest motiv, parazitii externi nu trebuie considerati mai putin periculosi. Deparazitarea externa la caini are rolul de a-i scapa de musafirii nepoftiti, dar si de a-i proteja impotriva infestarii. Tratamentele se aplica la nivelul pielii si al blanii insa exista si substante care pot fi administrate oral. Cainii chiar vor adora un astfel de tratament pentru ca multe produse sunt sub forma unor drajeuri placute la gust, astfel ca administrarea lor nu va ridica niciun fel de problema.
Le fel de importanta ca deparazitarea externa este si preocuparea pentru igiena cainelui. In perioada de vara acesta trebuie spalat mai des, folosind sampoane speciale pentru caini. De asemenea, exemplarele cu blana lunga au nevoie zilnic de toaletare, in acest caz fiind indicat sa utilizezi periile si pieptenii pentru caini. Astfel, se elimina si se distrug ouale parazitilor, iar prezenta capuselor sau a puricilor in blana animalului poate fi observata mai usor.

Cand se face deparazitarea la caini

Cum spuneam si la inceputul acestui material, cainii se pot infesta cu paraziti inca din primele zile de viata, de aceea este important ca prima deparazitare sa aiba loc inca din acea perioada. Deparazitarea la cainii mici se face inainte de administrarea primului vaccin, indiferent daca acestia prezinta sau nu simptome specifice infestarii cu paraziti. Cateii se pot infesta foarte usor, chiar daca nu au parasit niciodata spatiul covorasului igienic, sursa de infestare fiind chiar laptele matern. Deparazitarea interna se face dupa varsta de trei saptamani, fara a depasi o luna, perioada dupa care trebuie administrat primul vaccin. Apoi, deparazitarea se va face la interval de 2-3 luni, dupa ce vei cere si sfatul medicului veterinar. 
Este esential ca puii sa fie deparazitati in primele luni de viata, pentru ca in acea perioada sunt foarte vulnerabili, iar o infestare cu viermi intestinali le-ar putea fi fatala. De asemenea, o deparazitare interna este necesara si in momentul in care cateii sunt separati de mama pentru a se muta in noua casa.
Ulterior, pe masura ce cainele incepe sa petreaca mai mult timp afara, se va incepe si deparazitarea externa. Aceasta se face obligatoriu la inceputul sezonului cald, cand se inteteste circulatia puricilor si a capuselor, repetandu-se apoi la interval de cateva luni, atunci cand substanta folosita isi pierde efectul.
Si deparazitarea interna trebuie repetata cu regularitate pe tot parcursul vietii, frecventa variind in functie de factorii pe care i-am enumerat cand am vorbit de acest tip de tratament. In orice caz, o regula principala este ca animalul sa fie deparazitat inainte de administrarea vaccinurilor periodice.
Si in cazul deparazitarii, este mai bine sa previi decat sa combati, asa ca nu trebuie sa astepti ca animalul sa se infesteze cu paraziti pentru a actiona in consecinta.

Deparazitarea la caini: Produse recomandate

Exista o gama variata de produse pentru deparazitare, disponibile sub diferite forme, la care poti apela in functie de preferinte, dar mai ales tinand cont de sfaturile medicului veterinar. Ti-am pregatit si noi o lista cu cele mai apreciate produse care si-au dovedit pana acum eficienta.

Spray antiparazitar Pilou



Spray antiparazitar Pilou

Este un produs folosit pentru deparazitarea externa, eficient in egala masura impotriva puricilor, capuselor, a paduchilor si a altor paraziti care pot ajunge in blana cainelui. Spray-ul Antiparazitar Pilou are la baza trei ingrediente active naturale - icaridine, geraniol si lavandin – care combat parazitii, dar au si efect repelent, prevenind infestarea. Se aplica de 1-2 ori pe saptamana, pulverizand solutia pe blana cainelui si periind in sensul invers de crestere a parului. Dupa aplicare, blana se lasa sa se usuce in mod natural, fara a o clati sau spala.

Sampon antiparazitar Ectocid Herba



Sampon antiparazitar Ectocid Herba

De aceasta data vorbim de un produs cu dublu rol, putand fi folosit pentru spalarea cainelui dar si pentru a-l proteja de parazitii externi. Samponul antiparazitar Ectocid Herba are la baza substante naturale care nu ataca pielea cainelui, insa distrug si tin la distanta puricii si paduchii. Se aplica asemenea oricarui sampon pentru caini, dupa ce blana a fost umezita cu apa calduta. Se disperseaza apoi pe tot corpul si se freaca bine blana si pielea cainelui, lasandu-se sa actioneze 5-10 minute. La final, se clateste blana si se sterge cu un prosop, dupa care poate fi lasata sa se usuce natural sau se poate usca folosind un dispozitiv cu aer cald.

Pipeta antiparazitara Pilou

Pipeta antiparazitara Pilou

Exista si solutii care se aplica sub forma de picatura direct pe pielea cainilor, iar cativa stropi sunt suficienti pentru a elimina parazitii externi si a preveni infestarea. Pipeta antiparazitara Pilou contine o astfel de solutie pe baza de ingrediente active din lumea vegetala, eficienta impotriva puricilor, capuselor si a tantarilor. O pipeta contine 5 mililitri de substanta, care se aplica direct pe piele, trasand o carare prin blana din zona cefei pana intre omoplati. Este important ca blana sa nu fie uda in momentul aplicarii, iar cainele sa nu fie spalat cel putin 24 de ore dupa aceea. Un pachet contine 3 pipete ce pot avea efect timp de 3-6 saptamani, in functie de tipul pielii, iar produsul este disponibil in trei variante, pentru cainii de talie mica, medie si mare.

Pulbere antiparazitara Ectocid Herba



Pulbere antiparazitara Ectocid Herba

Si tratamentele antiparazitare sub forma de pulbere sunt foarte eficiente, daca folosesti produsele adecvate. Pulberea antiparazitara Ectocid Herba este un antiparazitar extern, recomandat atat pentru caini cat si pentru pisici si pasari de colivie. Contine extract de Tanacetum Cynerariifolium Flowers si se aplica prin pudrarea animalului pe spate si in zona incheieturilor. De asemenea, daca tii cainele in curte, este recomandara si pudrarea adapostului, pentru ca si aici este un mediu propice pentru parazitii externi, iar cotetul sau padocul devine o sursa de infestare. Pulberea este eficienta impotriva puricilor si a paduchilor.

Zgarda antiparazitara Pilou



Zgarda antiparazitara Pilou

Chiar si un accesoriu precum zgarda poate fi folosit pentru a tine la distanta parazitii externi, fiind foarte utila mai ales in timpul plimbarilor prin parc sau in padure, unde cainii se pot infesta mai usor cu purici si capuse. Zgarda antiparazitara Pilou se fixeaza in jurul gatului cainelui, fara a strange foarte tare, iar substantele active cu care este tratata incep sa-ti faca efectul imediat. Marele avantaj este acela ca patrupedul se poate balaci in voie, fara a fi nevoie sa-i scoti zgarda, intrucat aceasta este rezistenta la apa. Efectul poate dura pana la patru luni, iar zgarzile antiparazitare sunt disponibile in tei variante – pentru juniori, pentru caini de talie medie si pentru cei de talie mare.
Iata de ce deparazitarea este atat de importanta si trebuie tratata cu seriozitate pe tot parcursul vietii animalului! Lipsa unei preocupari in acest sens poate genera probleme grave de sanatate ale cainelui, existand si riscul transmiterii anumitor paraziti de la animal la om.


 

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0726.738.725 contact@petpal.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!