Asa cum pentru noi este imposibil sa consumam hrana pentru animale in fiecare zi, fara sa ne simtim rau si sa ne dereglam organismul, asa si sanatatea prietenului tau patruped este pusa in pericol de cateva alimente destinate consumului uman. Desigur, nu toate alimentele pe care oamenii le consuma sunt toxice pentru animalele de companie, avand in vedere ca unele dintre ele sunt ingredientele principale din regimul lor alimentar, cum ar fi orezul si morcovul.
Daca vrei sa-i oferi cainelui tau o viata sanatoasa si fericita alaturi de tine, trebuie sa fii atent la ce alimente poate sau nu poate sa consume. Stim cat de dificil este uneori sa-l refuzi atunci cand iti cere sa imparti masa de pranz cu el, dar trebuie sa ai mereu in minte ca, uneori, ceea ce mananci tu si ti se pare delicios, pe cainele tau il va pune in pericol.
Alimente toxice pentru caini: ce produse sa tii departe de patrupedul tau
Alimente prajite, procesate si grase
Ciocolata si alte alimente dulci
Iata care sunt alimentele pe care tu le consumi si sunt toxice pentru prietenul tau patruped:
1.Alimente condimentate
Legumele, precum ceapa, usturoiul, arpagicul si toate alimentele condimentate pe care le folosim pentru a da gust retetelor de zi cu zi sunt foarte periculoase pentru animalele de companie, in special pentru caini. Aceste ingrediente si alimente au fost asociate cu o tulburare numita anemie hemolitica, deosebit de periculoasa pentru ca poate deteriora celulele rosii din sangele unui caine.
In cazul in care se intampla ca prietenul tau patruped sa manance unul dintre aceste alimente, monitorizeaza-i comportamentul si identifica daca exista vreun simptom al anemiei hemolitice: dezorientare, oboseala cronica, indiferenta fata de jucarii si alte obiecte, gingii palide si ritmuri rapide ale batailor inimii. Pe masura ce tulburarea progreseaza, cainele tau poate sa se confrunte cu icter, varsaturi frecvente si schimbarea culorii urinei.
2. Alimente prajite, procesate si grase
Structura si procesele organismului animalelor de companie s-au format in perioada in care acestea inca traiau libere in salbaticie si in haite (in cazul cainilor). Chiar daca organismul prietenilor blanosi s-a adaptat rapid la mancarea speciala si la sistemul de recompense speciale pentru caini oferite de noi, acest lucru nu inseamna ca sistemul digestiv al cainelui tau va putea procesa alimentele prajite, procesate si grase pe care tu le savurezi cu atata placere.
Daca prietenul tau patruped consuma foarte mult din aceste alimente, va fi predispus la inflamatii ale pancreasului (pancreatita), determinand producerea unor enzime care pot deteriora grav intestinele animalului.
3. Struguri
Oamenii de stiinta din domeniul veterinar nu cunosc exact motivul pentru care strugurii reprezinta un aliment toxic pentru caini, dar, de-a lungul timpului, a existat o asociere bine stabilita intre consumul de struguri si insuficienta renala acuta la unii pui de caine (sub varsta de 1 an). Derivatele strugurilor, cum ar fi stafidele, dar si coacazele sunt chiar mai toxice deoarece compusii toxici sunt mai concentrati.
In cazul in care prietenul tau patruped a reusit sa manance chiar si o boaba de strugure in timp ce nu erai atent, monitorizeaza-i comportamentul si ai grija la manifestarile insuficientei renale care poate include initial diaree si varsaturi, fiind urmate de: dureri abdominale, deshidratare, letargie, debit scazut de urina si slabiciune generala in corp. Cu cat cainele este mai tanar, cu atat mai mult o singura boaba de strugure va fi de ajuns sa-i afecteze sanatatea.
4. Carne cruda
Probabil esti deja constient de cate bacterii toxice pentru organism contine carnea cruda, atat pentru oameni, cat si pentru animale. Studiile stiintifice si toate monitorizarile intreprinse de autoritatile pentru controlul calitatii alimentelor din comert au dovedit ca exista bacterii potential mortale in carnea cruda, cum ar fi E.coli si salmonella, care pot face ravagii asupra sistemului digestiv.
Chiar daca patrupedul tau este mai putin predispus la infectiile cu aceste bacterii decat esti tu si familia ta, nu inseamna ca nu poate sa-i fie afectata sanatatea pe termen lung.
Desigur, discutiile in privinta consumului de carne cruda de catre animalele de companie sunt controversate. Unii proprietari de animale de companie considera ca toti cainii ar trebui sa manance asa cum erau obisnuiti cand traiau in salbaticie; altii considera ca organismul animalelor de companie s-a schimbat, a devenit mai sensibil si s-a adaptat la modificarile din societatea umana.
5. Migdalele
Migdalele reprezinta o categorie de nuci toxice pentru caini. Sunt considerate otravitoare pentru prietenii nostri blanosi din cauza ca le este foarte dificil sa digere complet migdalele sau nucile in general.
Migdalele contin micotoxine tremorgene periculoase pentru caini pentru ca pot duce la convulsii si probleme neurologice. Din cauza lor, calitatea generala a vietii patrupedului tau poate fi serios afectata. De asemenea, o cantitate mai mica de migdale ingerate de un caine poate irita stomacul, poate dezechilibra sistemul digestiv si poate bloca intestinele. In cazul in care cainele tau reuseste sa fure cateva migdale din punga desfacuta pe masa, iata cateva semne si simptome la care sa fii atent: varsaturi, diaree, stare de agitatie, febra si tremur.
6. Ciocolata si alte alimente dulci
Pe cat de mult tu si prietenii tai va bucurati de un tort de ciocolata, prietenul tau patruped pare ca ar fi intotdeauna la dieta deoarece nu are voie sa consume nici un aliment care contine zahar, in special ciocolata. Orice tip de ciocolata reprezinta un pericol pentru sanatatea cainelui.
Ciocolata contine un compus chimic numit teobromina care se transforma in xantina si poate avea efecte negative pe termen lung asupra sistemului nervos central al cainelui tau. Pe scurt, ingredientul special din ciocolata care ajuta la cresterea moleculei de oxitocina la oameni poate fi motivul dezechilibrului neuronal in cazul animalelor de companie. Poti incerca sa-i oferi un pliculet de hrana umeda care-i place in mod special ca sa-l faci fericit si sa-l mentii sanatos in acelasi timp.
Simptomele si manifestarile care pot aparea in urma ingestiei de ciocolata la caini pot fi: salivare excesiva, varsaturi frecvente, diaree, hipertensiune arteriala sau chiar convulsii puternice.
7. Cafea si ceai
Chiar daca ne obtinem partea de teobromina din ciocolata, nu putem spune ca o cana de cafea sau ceai negru de dimineata nu ne ajuta sa vedem ziua cu ochi mai luminosi. Dar cafeaua si ceaiul sunt mai daunatoare pentru caini decat ciocolata.
Desi cofeina ajuta la cresterea nivelului de energie in randul oamenilor, aproape ca poate provoca un atac de cord animalelor de companie. Cofeina este un stimulent puternic agreat de om dar poate provoca foarte rapid probleme cardiace la caini. Toate alimentele si bauturile care contin cofeina pot provoca un stop cardiac prietenului tau patruped. De aceea, sunt considerate printre cele mai toxice pentru sanatatea animalelor de companie.
Printre simptomele pe care le cauzeaza consumul de cofeina unui caine se numara: varsaturile, diareea, cresterea frecventei cardiace si o stare de agitatie generala.
Atentie! In cazul in care cainele tau a baut din cafeaua ta nu astepta sa apara manifestarile ulterioare. Consulta imediat un medic veterinar!
8. Lamaie si lime
In primul rand, cainele tau s-ar putea sa nu incerce sa guste din felia de lamaie sau lime intrucat mirosul lor este respingator; ca sa nu mai vorbim de gustul in sine. Desigur, lucrurile s-ar putea sa stea un pic altfel daca ai un Golden Retriever deoarece aceasta rasa este foarte pofticioasa si ar manca orice este comestibil.
In al doilea rand, lamaia contine un compus chimic denumit psoralen si un ulei aromatic care poate afecta sanatatea generala a cainelui. Consumul de lamaie si lime sau orice parte din aceste fructe – de la coaja pana la seminte – poate pune in pericol starea prietenului tau blanos.
9. Produsele lactate
Laptele si alte produse lactate derivate precum cascavalul, untul si branza de vaci au un continut ridicat de grasimi si pot fi daunatoare pentru stomacul cainelui tau. Mai mult, consumul de produse lactate poate duce la probleme pancreatice.
De asemenea, trebuie sa ai in vedere de la inceput ca prietenul tau patruped are intoleranta la lactoza si, desi i-ar placea sa-si bage boticul intr-un bol cu lapte, acest aliment i-ar putea irita intestinul. In schimb, poti sa-i oferi niste vitamine speciale pentru caini care sa actioneze ca inlocuitor pentru laptele pe care noi il servim si ca aliment delicios, dar si pentru a ne intari sistemul osos.
10. Mancare de pisici
Una dintre cele mai frecvente intrebari adresate medicilor de catre stapanii animalor de companie care au si caine si pisica este daca aceste patrupede pot manca aceeasi hrana. Raspunsul tuturor veterinarilor este clar: NU!
Hrana pentru pisici are ca ingrediente substante nutritive de care o felina are nevoie, nu si un caine. Proteinele si cantitatea de grasimi din mancarea pentru pisici sunt prea puternice si nu sunt sanatoase pentru un caine. Daca ai un caine care consuma hrana pentru pisici s-ar putea sa te trezesti cu un prieten obez care sufera de pancreatita. Cu siguranta, nu-ti doresti acest lucru, nu?
Ai grija de sanatatea cainelui tau, ofera-i hrana uscata sau umeda special conceputa pentru nevoile sale, iubeste-l si o sa traiti o viata frumoasa impreuna!