Comenzile plasate in perioada 30 Noiembrie - 3 Decembrie vor fi procesate incepand cu data de 4 Decembrie. Va multumim pentru intelegere!

Dieta BARF la animale: Ce inseamna si care sunt beneficiile?

Dieta BARF la animale: Ce inseamna si care sunt beneficiile?

O dieta echilibrata este necesara pentru functionarea oricarui organism, fie el uman sau al unui animal de companie iubit. Daca vrei ca patrupedul tau sa fie plin de energie si gata sa te asalteze cu afectiune in fiecare zi, probabil ca esti mai mereu in cautarea unei diete cat mai potrivite pentru varsta si nivelul sau de activitate. 

Una dintre optiunile populare in ultimii ani este dieta BARF care promoveaza hranirea animalelor de companie cu produse cat mai proaspete, in special carne cruda si oase. In acest articol, poti descoperi mai multe detalii despre ce presupune aceasta dieta si care sunt principalele sale beneficii. 

Ce este dieta BARF la animale?

Acronimul BARF din denumirea acestei diete provine de la doua posibile sintagme din limba engleza - Biologically Appropriate Raw Foods sau Bones and Raw Foods. In ambele cazuri, se face referire la obiectivul acestei diete, acela de a asigura hrana compusa in principal din carne cruda si oase la care se adauga o combinatie de legume proaspete, lactate, cereale integrale si suplimente BARF de minerale si vitamine. 

O astfel de dieta este considerata potrivita pentru animale de companie precum cainii si pisicile pentru ca imita cel mai bine modul in care acestea s-ar hrani in salbaticie. In plus, contine mai multe proteine decat orice tip de mancare standard pentru caini sau pisici disponibila in magazinele de profil. 

Totodata, este o dieta care evita procesarea ingredientelor. Din acest motiv, sansele ca animalutul tau iubit sa aiba o reactie alergica, sa dezvolte intolerante la mancare sau sa creasca excesiv in greutate din cauza unui continut ridicat de carbohidrati si grasimi sunt mult mai mici. 

Din aceasta categorie a dietelor bazate pe carne cruda mai fac parte si:

  • Dietele RMBD (Raw Meat-based Diets) - in acest caz, se recomanda hranirea patrupedelor in principal cu tesut animal, organe si oase. De regula, nu sunt mentionate alte ingrediente aditionale. Din acest motiv, dietele RMBD nu furnizeaza mereu toti nutrientii necesari. Prin urmare, trebuie adaugate suplimente bogate in anumite vitamine si minerale necesare cainilor sau pisicilor. 
  • Dieta “Prey Model” - in acest caz, modelul de alimentatie este preluat de la animalele nedomesticite. Prin urmare, hrana principala este compusa din iepuri, pui de gaina sau pasari de vanat mici, mancate in totalitate.

 Beneficiile dietei BARF la animale 

Pisoiasi jucausi

Unii medici veterinari sustin ca dieta BARF este o alegere buna si ca aceasta poate creste durata de viata a animalului de companie cu pana la 25%. In general, este vorba despre beneficii legate de sanatate, cum ar fi:

Eliminarea alergiilor

Pentru ca dieta BARF este bazata pe carne cruda si mancare neprocesata, probleme de sanatate precum dermatita si alte alergii devin mai usor de tinut sub control. Cel mai probabil, cainele/pisica din familia ta se va bucura de o piele mai sanatoasa si de o blana neasteptat de lucioasa. Vei sesiza o ameliorare a problemelor cu pielea uscata sau iritata, o reducere a pierderii blanii si mai putine afectiuni care produc disconfort la nivelul urechilor. 

Imbunatatirea sanatatii dentare

Daca decizi sa alegi o dieta bazata pe carne cruda pentru cainii si pisicile tale, este posibil sa constati ca dintii devin mai curati, gingiile mai putin inflamate si sanatatea dentara generala se imbunatateste. Acumularea de mai putin tartru conduce si la economii financiare pentru ca vor fi necesare mai putine curatari profesionale dentare. 

Stabilizarea greutatii 

Dieta BARF este utila si in cazul patrupedelor cu probleme de greutate. Acest tip de hrana recomandat pentru pisicile sau cainii tai asigura scaderea in greutate fara pierderea masei musculare. Odata ce greutate ideala este atinsa, ea va fi si mai usor de mentinut. Probleme medicale precum diabetul sunt mai rare in cazul animalelor care beneficiaza de aceasta dieta.

Prevenirea sau eliminarea problemelor digestive

Daca animalul tau de companie se confrunta des cu probleme de constipatie, diaree sau absorbtie, o cauza foarte probabila este lipsa unei diete echilibrate. Urmarea metodelor BARF poate conduce atat la disparitia disconfortului digestiv, cat si la scaune mai mici si mai putin mirositoare. 

Cresterea nivelului de energie

De multe ori, dieta BARF asigura un echilibru nutritional mai bun decat vechea hrana si conduce la animalute de companie care se simt mai bine si au mai multa energie de consumat in fiecare zi. Astfel, te poti astepta ca prietenii tai blanosi sa fie mai vioi si mai jucausi ca oricand. 

Schimbarea comportamentului 

Este foarte posibil ca efectele benefice ale acestei diete sa se rasfranga si asupra comportamentului. Ingredientele crude si neprocesate pot ajuta la combaterea stresului, anxietatii sau agresiunii. Astfel, patrupedul tau iubit se va bucura de o sanatate mentala mai buna, iar tu, de un comportament imbunatatit. 

Trecerea la dieta BARF: trei aspecte importante 

Trecerea la dieta BARF pentru animale

Dupa cum ai vazut deja, dieta BARF este o sursa importanta de beneficii, dar mentinerea ei necesita timp, bani si dedicatie. Este necesar ca, in mod regulat, sa masori, sa amesteci, sa depozitezi corespunzator si sa decongelezi ingredientele necesare pentru fiecare masa a animalutului tau. Daca proportiile nu sunt ideale sau nutrientii cruciali lipsesc, pot aparea probleme specifice din cauza hranei insuficiente. 

In cele ce urmeaza, poti parcurge treiaspecte importante pe care trebuie sa le ai in vedere pentru a face trecerea la aceasta dieta. 

1. Trebuie sa respecti anumite proportii 

Pentru ca amestecul de nutrienti pe care il asiguri pentru cainele sau pisica ta sa fie ideal, el trebuie sa contina:

  • 70% carne macra negatita;
  • 10% oase usor de ros si crude;
  • 5% ficat;
  • 5% alte organe;
  • 10% fructe si legume. 

Sursele de proteine pe care le poti lua in considerare pentru meniul BARF al animalutului tau sunt:

  • Carnea cruda de calitate superioara pe care le-o poti „servi“ direct de pe os mai ales in cazul dietei BARF la caini; cea mai comuna este carnea de vita, dar poti lua in considerare si curcanul, porcul sau alte variante pe care patrupedul tau le tolereaza bine. Sunt indicate bucatile mai putin grase. 
  • Organele, in special, ficatul si rinichii; 
  • Oasele crude integrale sau maruntite; varianta maruntita poate fi mai prietenoasa pentru dinti si tractul digestiv. 
  • Unele lactate, in special branza de vaca sau iaurtul simplu;
  • Ouale crude;
  • Pestele, dar nu mai des de o data pe saptamana; 

La capitolul vegetale, poti include:

  • Legume precum broccoli, telina, spanac, morcov sau dovlecel. Evita ceapa si fructele de avocado pentru ca pot dauna cainilor si pisicilor. 
  • Fructe ca merele, merisoarele si coacazele. In schimb, stafidele si strugurii sunt doua optiuni toxice pentru caini si pisici. 
  • Ierburi proaspete precum patrunjel, busuioc sau oregano. 

In functie de sanatatea patrupedului tau, pot fi necesare si anumite aditii:

  • Supe, lapte sau apa pentru a te asigura ca hrana este suficient de umeda. 
  • Anumite alimente din cereale, cum ar fi orzul si inul.
  • Suplimente aditionale daca starea de sanatate a cainelui sau pisicii tale implica un aport crescut de vitamine si minerale precum vitamina E, uleiul de peste sau zincul. 

Este important sa variezi toate aceste proteine si plante. Recomandarea specialistilor este sa gandesti o rotatie care asigura un tip diferit de carne la fiecare patru zile. Poti opta si pentru hranirea animalutului cu mai mult de un tip de carne in aceeasi zi. Diversele conserve de hrana umeda pentru pisici si caini pot asigura o varietate mai mult decat adecvata. 

Totodata, sunt preferate oasele crude mai mari pentru ca ajuta la mentinerea curata a dintilor si asigura un risc de sufocare mai mic. Cele fierte sunt periculoase pentru ca se pot descompune in aschii si se pot bloca la nivelul gatului. O alternativa adecvata pentru cainii si pisicile care nu pot roade oase mari sunt variantele macinate. 

Poti alege sa prepari aceste bunatati acasa, sau poti decide sa recurgi la hrana umeda pentru caini sau pisici disponibila in magazinele de profil si deja echilibrata nutritional. 

2. Este necesar sa ai in vedere un set de reguli

Catel

Pentru ca tranzitia la dieta BARF sa fie un succes, este necesar sa iei in considerare urmatorul set de reguli simple:

  • Introdu dieta gradual - tranzitia completa la acest tip de hrana trebuie desfasurata pe o durata de 7 pana la 10 zile. Este ideal sa adaugi cantitati mici de mancare cruda in dieta curenta si sa modifici proportiile pana cand intreaga masa este bazata pe ingredientele unei diete BARF de succes. 
  • Pastreaza orarul de masa obisnuit - daca in trecut ai optat pentru doua mese pe zi, pastreaza aceeasi frecventa si atunci cand adopti aceasta noua dieta. 
  • Cantareste portiile - spre exemplu, un caine adult trebuie sa consume pe zi 3% din greutatea sa corporala in hrana pentru a ramane sanatos. Poti consulta o diagrama standard de masurare a portiilor sau un veterinar pentru a clarifica acest aspect. 
  • Da-i bucati intregi de carne - daca ai un caine de talie mare, spre exemplu daca pregatesti masa pentru un Cane Corso, este indicat sa nu-i tai carnea in bucatele mici. Astfel, dintii vor fi mai curati si hranitul zilnic va deveni o activitate interactiva. Pentru cainii de talie mica si pisicute este important ca bucatile sa fie potrivite dimensiunii lor. 
  • Pregateste legumele si fructele corect - chiar daca si crude sunt fantastice pentru sanatatea animalutelor tale, poti lua in calcul si gatirea lor la aburi. Astfel, ele vor fi mai usor de digerat, iar nutrientii pe care ii contin se vor absorbi mai bine. 
  • Limiteaza aportul de grasimi - prea multa grasime poate conduce la cresterea greutatii si la probleme digestive. Evita aceste situatii prin limitarea portiilor de lactate si peste. O alta optiune este sa le folosesti in dieta BARF doar o data pe saptamana. 
  • Asigura un aport suficient de calciu - in general, oasele contin acest tip de mineral, dar si anumite proteine animale si legume sunt potrivite. Poti adauga inclusiv coji de ou in meniu. 
  • Monitorizeaza scaunele animalutului - daca scaunul zilnic devine prea moale, poate fi un semn ca trebuie ajustate portiile si ingredientele pe care te bazezi. Ideale sunt scaunele mici si solide. 
  • Nu renunta la primul impas - inainte de a decide care este cea mai buna sursa de hrana pentru un caine sau o pisica, este important sa realizezi ca schimbarea meniului obisnuit poate conduce la simptome neplacute precum mancarimi ale pielii sau scaune anormale. Pot fi necesare mai multe zile pentru ca animalul tau de companie sa se adapteze noii nutritii. Uneori, anumite ajustari ale dietei pot imbunatati rezultatele. 

Nu uita ca este important sa consulti un veterinar specializat in probleme de nutritie ori de cate ori vrei sa faci schimbari majore de dieta. Nu de alta, dar daca patrupedul tau sufera de anumite afectiuni, noua hrana poate cauza inrautatirea simptomelor! 

3. Nu neglija siguranta alimentara 

Cel mai adesea, cei care verifica daca dieta BARF este cea mai buna hrana pentru pisici sau caini sunt ingrijorati de E. coli sau Salmonella bacterii care se gasesc adesea in carnea cruda. Pentru animalutele de companie uzuale, aceste bacterii nu sunt o problema pentru ca sistemul lor digestiv functioneaza diferit, impiedicand multiplicarea lor necontrolata si transformarea in boli periculoase. 

Riscuri mai mari se aplica stapanilor care pregatesc acest tip de hrana. De aceea, este important sa eviti contaminarea incrucisata, adica sa nu permiti atingerea acestor ingrediente crude de alimente pe care urmeaza sa le consumi chiar tu. Ai in vedere aceste reguli simple:

  • utilizeaza intotdeauna tocatoare, cutite si alte ustensile curate;
  • spala-ti mainile temeinic inainte si dupa manipularea de carne cruda; 
  • prepara si depoziteaza carnea cruda departe de zonele destinate alimentelor pentru consumul uman si cele cu trafic intens; 
  • asigura-te ca toate ingredientele crude beneficiaza de temperaturi intre 0 si 5°C care inhiba inmultirea bacteriilor; sunt necesare si solutii practice pentru momentele in care calatoresti cu animalul tau de companie. 

Dieta BARF presupune asigurarea nutritiei zilnice a patrupezilor tai cu ingrediente exclusiv crude, in special carne si oase. Poate asigura multiple beneficii pentru sanatatea lor, dar tranzitia trebuie facuta gradual si cu grija. Nu ezita sa consulti medicul veterinar, mai ales daca exista anumite probleme de sanatate de care trebuie sa tii cont.

Categorii

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0726738725 contact@petpal.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!