Cat de des trebuie sa speli cainele: Ghid practic cu recomandari

Cat de des trebuie sa speli cainele: Ghid practic cu recomandari
Spalarea cainilor este o etapa obligatorie din ingrijirea patrupezilor, insa este si un subiect intens discutat. In timp ce unii stapani nu isi spala aproape niciodata animalul de companie, altii pot ajunge chiar sa il imbaieze prea frecvent.
Afla cat de des trebuie sa speli cainele si de ce sfaturi ar trebui sa tii cont pentru a-i oferi acestuia o experienta cat mai placuta in timpul baii.

De ce este necesara spalarea cainilor?

Multi stapani, in special cei care au caini de curte, aleg sa nu isi spele niciodata animalul sau apeleaza la aceasta practica doar foarte rar. Insa, spalarea este necesara indiferent de locul unde acesta isi petrece mare parte din timp.
In ziua de azi, cainii sunt expusi la numerosi poluanti, mai ales daca traiesc in orase aglomerate. Acestia se pot acumula pe blana si pot cauza iritatii ale pielii si probleme de sanatate. Daca animalul sta in casa, intervine o noua problema, si anume faptul ca acesta va aduce de afara praful si particulele nocive in interior si le va putea raspandi pe mobila, haine si alte obiecte. Asadar, spalarea periodica este mai mult decat necesara.
Cu siguranta, iti doresti ca blana cainelui tau sa fie cat mai frumoasa si stralucitoare. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, va trebui nu doar sa il periezi, ci si sa il speli in mod regulat. Astfel, vei putea indeparta acele particule de murdarie persistente care nu dispar doar prin periaj.

Cat de des trebuie sa speli cainele?

Am stabilit faptul ca spalarea cainilor este necesara, insa cat de frecvent este recomandat sa faci acest lucru? Descopera cat de des trebuie sa speli cainele in functie de lungimea blanii sale.
  • Spalarea cainilor cu par scurt
Ingrijirea cainilor cu par scurt nu necesita la fel de multa atentie precum cea a cainilor cu blana mai lunga. Insa, nu trebuie sa ii neglijezi. In medie, se recomanda ca blana scurta sa fie spalata odata la 30 sau chiar 45 de zile. Desigur, acest interval nu este unul fix. Atunci cand animalul se murdareste sau se uda, acesta ar putea fi spalat mai des.
  • Spalarea cainilor cu par mediu
Parul mediu este, de asemenea, ceva mai usor de ingrijit, asadar spalarea acestor caini nu o sa difere cu mult fata de cea a patrupedelor cu par scurt. Se recomanda acelasi interval de 30-45 de zile, cu variatiile de rigoare care, in acest caz, ar putea fi mai dese. Deoarece blana acestor caini este mai lunga, ei se pot murdari mai usor si, astfel, pot avea nevoie de spalari mai dese.
  • Spalarea cainilor cu par lung
Situatia se schimba usor in cazul cainilor cu par lung. Acestia vor avea nevoie de spalari mai dese, la aproximativ doua saptamani. Blana mai lunga se murdareste mai usor si are nevoie de mai multa intretinere, asa ca va fi necesara o ingrijire mai atenta decat in cazul celorlalti caini.

 

Cand poti spala puiul de caine?

In cazul cainilor adulti, lucrurile sunt destul de clare, dar cand si cat de des trebuie sa speli puiul? Multi sunt de parere ca este necesara o ingrijire speciala, diferita, in cazul catelusilor, insa de fapt nu este adevarat. Poti urma aceeasi rutina ca la cainii adulti, dar cu mai multa grija.
Puii de caine sunt mai sensibili decat adultii, asa ca exista riscul ca acestia sa se imbolnaveasca mai rapid daca le este frig sau daca mai exista animale bolnave in jurul lor. De aceea, este recomandat sa ceri sfatul unui veterinar referitor la imbaierea puiului de caine sau sa apelezi la ajutorul unor profesionisti pentru spalarea sa.

Reguli pentru spalarea cainelui acasa

Ai optiunea de a duce animalutul la un salon pentru a fi imbaiat, insa il poti spala si acasa. Pentru a mentine igiena cainelui si a-l curata imediat dupa ce s-a intors de afara si este murdar, de multe ori, probabil, vei alege spalatul acasa. Insa, pentru ca experienta sa fie cat mai placuta, va trebui sa ai grija la cateva aspecte.
  • Temperatura apei
O prima regula pentru ca animalul sa se simta confortabil este o temperatura optima a apei. Asigura-te ca aceasta nu este fierbinte, dar nici prea rece, la fel ca atunci cand tu te pregatesti pentru un dus.
Daca animalul este mai sperios, poti incepe baia treptat, astfel incat acesta sa se obisnuiasca usor cu apa si cu temperatura sa. Il poti aseza in cada inainte de a porni apa si, in acest timp, il poti face sa se simta cat mai confortabil aducandu-i jucariile preferate, mangaindu-l si vorbindu-i pe un ton calm.
  • Periajul
Cainele va trebui periat si in timpul baii, nu doar in timpul ingrijirii obisnuite a blanii. Inainte de a incepe samponarea, va trebui sa incepi cu un periaj delicat, pentru a indeparta parul cazut si o parte din murdarie si pentru a facilita o spalare corespunzatoare. Foloseste doar perii si piepteni speciali pentru blana sa.
  • Protectia urechilor
Inainte de a incepe spalarea cainelui, va trebui sa indeplinesti un alt pas obligatoriu, si anume protectia urechilor. Formeaza mici tampoane din vata si introdu-le usor in urechile cainelui, avand grija sa nu apesi prea mult. Astfel, vei preveni patrunderea apei si cresterea riscului de infectii in canalul auricular.
  • Spalarea propriu-zisa
Poti incepe spalarea cu apa si sampon pentru caini. Ai grija in zona capului, deoarece apa poate ajunge usor in urechi. De asemenea, si ochii se pot irita daca intra in contact cu apa si samponul. Incepe cu gatul si spatele, apoi continua cu spalarea zonei abdomenului, a picioarelor si a cozii.
  • Clatirea
Va trebui sa acorzi mare atentie clatirii si sa indepartezi toate urmele de sampon. In caz contrar, exista riscul de aparitie a iritatiilor. De aceea, cainele va trebui clatit pana in momentul in care nu se mai observa reziduuri in apa, proces care poate fi de durata, in special daca ai un caine cu blana lunga.
  • Uscarea
Este foarte important sa nu treci peste acest ultim pas. Imediat dupa baie, cainelui ii poate fi frig si, astfel, poate raci, asa ca va trebui sa il usuci. Alege un prosop mare care sa fie doar al lui si usuca-l bine prin miscari de tamponare. Poti folosi si uscatorul de par, avand grija sa il setezi la o temperatura intermediara, care sa nu ii raneasca pielea. Daca animalului ii displace zgomotul produs de uscator, foloseste doar prosopul.
  • Recompensarea
Pentru a-l incuraja pe animal sa se bucure de baie si pentru a rasplati un comportament adecvat, ii poti oferi mici recompense. Astfel, va invata ca baia nu este ceva rau si il poti determina sa se poarte corespunzator, ca sa nu aveti parte de incidente. Este important ca tu sa fii calm in timpul si dupa baie, iar animalul iti va percepe starea si va fi, la randul sau, mai linistit.

Produse pentru spalarea cainilor

Este absolut esential sa folosesti doar sampoane speciale pentru caini. Nu spala niciodata animalul cu sampon destinat oamenilor, deoarece acesta contine ingrediente care pot fi prea dure pentru un caine. Pielea acestuia are un pH diferit de cea a oamenilor, motiv pentru care produsele pe care tu le folosesti pot fi agresive si ii pot provoca iritatii.
Cand vine vorba despre alegerea tipului de sampon pentru caini, ai numeroase optiuni din care poti alege. Tine cont de nevoile acestuia, dar si de recomandarile veterinarului. De exemplu, acesta iti poate recomanda un sampon pentru caini cu clorhexidina sau sampon antiparazitar. Exista si produse adaptate unui anumit tip de blana, formule dedicate cainilor care naparlesc sau care au pielea sensibila si chiar si sampoane delicate pentru pui.

Cand nu trebuie spalat cainele?

In general, momentul in care alegi sa ii faci baie cainelui nu este foarte important. Insa, exista si perioade in care ar trebui sa eviti spalarea acestuia. Unul dintre acestea este dupa ce animalul a urmat un tratament de deparazitare externa. Pentru ca solutiile sa aiba efect, va trebui sa astepti cateva zile dupa aplicare inainte de a spala cainele. Medicul veterinar te poate informa cu privire la momentul exact in care ii poti face baie dupa deparazitare.
Acelasi lucru este valabil si dupa vaccinare. Animalul este sensibil in primele zile dupa ce i-a fost administrat un vaccin si este important sa nu raceasca. De aceea, pentru a elimina orice riscuri, amana baia o perioada scurta.

Este posibil sa speli cainele prea des?

Este recomandat ca stapanii sa nu isi spele cainele zilnic sau dupa un interval de timp prea mic, deoarece pielea lor poate fi afectata. La fel ca la oameni, pielea cainelui are rol de bariera impotriva factorilor exteriori. Ea este acoperita de un strat de sebum care ajuta la aceasta protectie si mentine pielea hidratata.
In cazul in care vei spala cainele prea des, acest strat natural de sebum este afectat, caz in care pot aparea iritatiile si problemele cutanate. Aceeasi problema poate aparea si daca nu vei folosi sampon pentru caini, cu un pH echilibrat pentru pielea acestuia.
Spalarea cainilor ar trebui facuta cel mult o data la doua saptamani, in cazul cainilor cu blana lunga, pana la o data pe luna, in cazul celor cu blana medie si scurta. Tine cont de toate regulile atunci cand ii faci baie acasa si, oricand ai nedumeriri sau crezi ca acesta are nevoie de o ingrijire speciala, apeleaza la ajutorul unui cabinet veterinar.


 

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0726.738.725 contact@petpal.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!