Hamsterii sunt printre cele mai populare animale de companie din familia rozatoarelor. Desi pot parea usor de ingrijit in comparatie cu un caine sau o pisica, este important sa stii cateva lucruri importante, pentru a nu avea parte de surprize si neplaceri. De aceea, am pregatit un mic ghid care sa te ajute sa ai mai multa grija de acest animalut simpatic si sa afli care sunt nevoile si cerintele sale. Astfel, acesta va fi mult mai fericit, iar tu te vei putea bucura de prezenta sa cat mai mult timp.
Introducere in lumea hamsterilor: caracteristici si temperament
Hamsterii sunt rozatoare micute, cu inaltimea cuprinsa in general intre 8 si 18 centimetri, cu o blana deasa si moale de diferite culori si dinti puternici. Acestia sunt animale nocturne, fiind foarte active pe timp de noapte si isi petrec mare parte din zi dormind. Din punct de vedere al comportamentului, ei pot fi docili si foarte atasati de stapan, insa ar putea avea nevoie de timp sa se obisnuiasca cu noul mediu in care traiesc. Asadar, este nevoie de putina rabdare la inceput, deoarece pot fi mai speriosi.
Uneori, hamsterii pot deveni agresivi, mai ales daca se simt stresati sau amenintati. De aceea, este important ca stapanul sa le ofere spatiu si sa se asigure ca se simt confortabil. In plus, trebuie sa mentionam ca acestia sunt animale solitare. Din aceasta cauza, este recomandat sa adopti un singur animalut, in caz contrar poate aparea stresul si comportamentul agresiv.
Cele mai populare specii de hamsteri
Hamsterii fac parte din familia Cricetidae, asadar exista numeroase specii cu caracteristici usor diferite. Putem mentiona cateva dintre cele mai populare, care sunt adoptate cel mai frecvent:
- Hamsterul sirian este cunoscut deseori si sub denumirea de hamster auriu datorita culorii blanii sale. Totusi, poate fi intalnit si un alt colorit, desi nu la fel de frecvent, si poate avea atat par scurt, cat si par mai lung. Aceasta este una dintre cele mai mari specii de hamster si se afla in top printre posesorii de animale de companie, fiind extrem de prietenos. Se ataseaza rapid de stapanul sau si devine foarte afectuos, fiind doritor sa primeasca atentie si mangaieri. De aceea, este ideal pentru familiile cu copii.
- Hamsterul chinezesc are un colorit specific, care poate fi recunoscut cu usurinta: maro inchis, abdomen alb si o dunga neagra de-a lungul spatelui. Acesta este foarte pufos si matasos si extrem de plin de energie. Iubeste joaca si, de aceea, se simte foarte bine intr-o cusca mare cu un ansamblu complex, care sa il poate tine ocupat.
- Hamsterul pitic este o alta specie populara, care include mai multe rase: Roborovski, siberian, rusesc. Aceste animale au dimensiuni mai mici si sunt foarte dragalase, fiind in general prietenoase si iubitoare de atentie. Exista si rase mai putin sociabile, precum hamsterul rusesc Campbell, insa acesta va fi doar putin mai retras, nu complet agresiv.
- Hamsterul Teddy, cunoscut si drept Angora, este o specie cu blana lunga, asa cum o sugereaza si numele. De fapt, acesta este inrudit cu hamsterul sirian auriu, avand aceeasi culoare, motiv pentru care este atat de popular.
Amenajarea spatiului de crestere pentru hamsteri
Desi este un animal mic, acesta va avea nevoie de suficient spatiu in care sa se desfasoare. Asadar, in ciuda dimensiunilor, va trebui sa alegi o cusca mai mare, cu gratii apropiate, pentru ca acesta sa nu poata iesi. Cusca va trebui asezata intr-un loc cat mai ferit de zgomot sau de curent, departe de surse de lumina prea puternice, unde poate fi suficient de intuneric noaptea.
Este recomandat sa fie tinut in cusca si sa nu fie lasat afara decat daca este foarte bine supravegheat. Vorbim despre un animal foarte curios, care simte nevoia sa sape tuneluri si sa roada. Asadar, ar putea provoca distrugeri in locuinta. In plus, este foarte mic si se poate ascunde usor in locuri in care sa fie gasit cu dificultate.
Dimensiunea minima a unei custi ar trebui sa fie de 60 x 40 de centimetri, recomandabil mai mare daca ai o specie mai mare. Suprafata intinsa este necesara pentru a putea instala diverse ansambluri de joaca precum roti, vizuine, casute, ascunzatori si multe altele, care sa ii ofere acestuia o activitate. Incearca sa eviti sa supraaglomerezi cusca, pentru ca aceasta sa poata fi bine ventilata, confortabila si sa poata fi curatata usor.
Pe fundul custii, va trebui sa asezi un asternut igienic pentru rozatoare in care animalutul sa poata sapa. Ofera-i acestuia si materiale din care sa-si poata construi un cuib, precum fan pentru rozatoare sau alte materiale moi. Pentru a-l tine ocupat sau a-i oferi obiecte pe care sa le roada, poti include in cusca si crengute, scoarta de copac, pietre, cartoane, coji, nisip.
Nutritia adecvata
Pentru ca hamsterul tau sa ramana sanatos si pentru a evita problemele de greutate sau alte afectiuni, acesta va avea nevoie de o alimentatie echilibrata, bogata in nutrienti. Dieta lor ar trebui sa constea in cereale, seminte si diferite legume. Totusi, pentru a te asigura ca acestia primesc toate vitaminele de care au nevoie, alege o formula speciala de hrana pentru rozatoare. Acestea sunt special concepute pentru a indeplini toate nevoile nutritionale ale hamsterilor.
Ocazional, il poti rasfata pe micut si ii poti oferi cateva recompense sub forma unor delicii pentru rozatoare. Atentie, insa, acestea vor trebui oferite cu moderatie. Recompensele nu ar trebui incluse in dieta zilnica, pentru a evita problemele cu greutatea.
Asigura-te si ca animalul are constant acces la apa proaspata. Aceasta va trebui inlocuita in fiecare zi, iar recipientul de baut trebuie curatat zilnic. Alege un instrument special pentru adapat in favoarea bolurilor, deoarece acestea din urma pot fi periculoase daca sunt prea mari, deoarece hamsterul risca sa se inece.
Ingrijirea hamsterilor: igiena si activitati
O prima regula in ingrijirea hamsterilor este mentinerea unei igiene riguroase a custii. Asternutul va trebui inlocuit periodic, o data sau de doua ori pe saptamana. Pentru a evita contaminarea, va trebui sa cureti zilnic si adapatoarea, iar alte obiecte cu care animalul intra in contact trebuie si ele curatate frecvent. De cateva ori pe an, intreaga cusca va trebui dezinfectata.
Acorda atentie si blanitei, precum si dintilor. Blana va trebui periata pentru a evita formarea nodurilor, mai ales daca vorbim despre specii cu parul mai lung. Dintii micilor rozatoare au si ei nevoie de ingrijire constanta, deoarece acestia cresc in permanenta. Asadar, vor trebui piliti, pentru a putea pastra o dimensiune optima care sa le permita hranirea.
Desi vorbim despre niste animale solitare, hamsterilor le place sa primeasca atentie din partea stapanilor. Poarta-te cat mai delicat cu acestia si evita miscarile foarte bruste, precum si zgomotele puternice. Nu uita ca acestia sunt foarte activi noaptea si au nevoie de accesorii si jucarii care sa ii tina ocupati.
Hamsterii sunt animale docile si simpatice, care se pot transforma usor in prieteni devotati. Desi ingrijirea lor nu este la fel de complexa si nu necesita la fel de multa atentie ca alte animale de companie, va trebui sa le asiguri un loc spatios si curat si multe accesorii pentru a se simti fericiti si a putea ramane sanatosi.