De cate ori se hraneste un caine pe zi: 5 sfaturi practice

De cate ori se hraneste un caine pe zi: 5 sfaturi practice

Cainii sunt extrem de curiosi si pofticiosi si ar manca aproape tot ce gasesc pe mesele stapanilor lor. Insa acest obicei nu este deloc sanatos si le poate pune viata in pericol. Tocmai de aceea este important sa acorzi o atentie deosebita alimentatiei cainelui tau si sa organizezi un program regulat de mese pentru acesta, oferindu-i portiile corespunzatoare de hrana. 

Ce tip de hrana ii poti oferi cainelui tau

In petshopuri gasesti o gama variata de sortimente de hrana uscata si umeda pentru animalul tau de companie, insa trebuie sa stii cum sa alegi produsele potrivite pentru acesta. Fiecare animal de companie are nevoi speciale, asa ca este important sa tii cont de acest lucru atunci cand alegi hrana pentru cainele tau.

Poti opta pentru hrana uscata, care se gaseste sub forma de granule, sau pentru hrana umeda, care poate fi sub forma de pliculete care contin carne si legume, pateuri sau conserve cu bucati de carne in sos.

Hrana uscata ajuta la mentinerea igienei dentare, ofera mai multa energie si este in acelasi timp mult mai satioasa. In plus, hrana uscata este o alegere ideala pentru perioadele in care calatoresti alaturi de cainele tau, pentru ca este mai simplu de depozitat in diferite conditii. 

Hrana umeda este, in schimb, mult mai delicioasa, mai bogata in proteine si mai usor de digerat. Pe de alta parte, hrana umeda trebuie pastrata in anumite conditii, la anumite temperaturi, avand un termen de valabilitate redus, dar si un pret mult mai mare decat sortimentele de hrana uscata.

Ii poti oferi patrupedului tau si suplimente nutritive pentru a creste doza de nutrienti si de vitamine special concepute pentru caini. Aceste suplimente sunt recomandate doar in cazul animalelor aflate in crestere sau celor care au probleme de sanatate si au nevoie de un boost imunitar.

Daca vrei sa iti dresezi mai usor cainele, poti apela la ajutorul gustarilor. Il poti invata sa faca diferite lucruri, iar ca rasplata ii poti oferi bucati de fructe sau biscuiti speciali pentru catei, bogati in grasimi si carbohidrati. 

Cat de des ar trebui sa hranesti un pui de caine

Atunci cand sunt in crestere, cainii sunt extrem de plini de energie, asa ca au nevoie de o alimentatie speciala, bogata in substante nutritive. Fiind foarte activi, puii au nevoie de un aport de calorii mai mare; de aceea, si hrana lor trebuie sa fie adaptata in functie de nevoile varstei.

In primele opt saptamani, este important ca puiul sa poata consuma laptele mamei, care este bogat in nutrientii necesarii unei dezvoltari sanatoase. Dupa prima luna de viata, poti incepe sa ii alternezi meniul juniorului, oferindu-i si hrana solida. La inceput, poti amesteca boabele cu putina apa, astfel incat puiul sa le poata mesteca mai usor. Pe masura ce acesta va creste, poti renunta la apa, astfel incat cainele sa se obisnuiasca sa consume hrana uscata intr-o consistenta normala. Este esential ca puiul de caine sa fie invatat treptat cu hrana uscata, pentru ca, altfel, sistemul sau digestiv nu o va putea tolera imediat dupa intarcare.

Dupa primele doua luni de viata, poti incepe sa introduci in alimentatia puiului si hrana pentru adulti. Pentru inceput, poti pune doar o lingurita, amestecata cu restul boabelor pentru juniori; pe parcurs, poti mari aceasta cantitate de hrana. In paralel, ii poti oferi juniorului si gustari speciale, bogate in vitamine, dar si hrana umeda.

Un alt aspect important este orarul meselor. In primele luni de viata, puii de caine trebuie sa consume portii mici si dese. Cat inca este hranit de mama, puiul poate consuma in paralel cate o lingurita de hrana uscata, oferita de cinci ori pe zi. Atunci cand sunt in perioada de crestere, cainii au nevoie de o alimentatie bogata in vitamine, asa ca ar fi ideal sa te consulti cu medicul veterinar privind cantitatea corecta de hrana pe care ar trebui sa i-o oferi juniorului, in functie de talia, varsta si greutatea sa.

Pentru puii care au peste doua luni sunt recomandate intre 4 si 6 mese pe zi, iar pentru cei care au intre patru si sase luni sunt suficiente in jur de 2-3 mese pe zi. Dupa ce trec de sase luni, puii pot avea doar doua mese pe zi.

Cat de des hranesti un caine adult

Un caine adult are nevoie de o alimentatie echilibrata, care ar trebui sa contina cereale, fructe si legume bogate in vitamine si fibre (ajuta la o digestie sanatoasa). Insa, in alimentatia unui caine adult, trebuie inclusa si carnea, intr-o proportie de 50% din ratia zilnica de hrana. 

De asemenea, atunci cand vrei sa introduci alimente noi in alimentatia cainelui tau, ar fi indicat sa o faci treptat, astfel incat sistemul sau digestiv sa se obisnuiasca usor cu aceasta schimbare.

Un alt aspect important este cantitatea de hrana pe care i-o oferi unui caine adult. Pentru a stabili portiile corecte, te poti consulta cu medicul veterinar care iti poate spune care este cantitatea exacta de hrana pe care i-o poti oferi animalului tau de companie, in functie de talia sa, de varsta si de greutate.

Cainii au o anatomie simpla a stomacului, la fel ca oamenii. Odata ce stomacul lor este umplut cu alimente, acesta se va goli in cateva ore, pe masura ce alimentele se deplaseaza spre intestinul subtire. Dupa opt ore, stomacul gol incepe sa trimita semnale catre creier, stimuland senzatia de foame. Din acest motiv, medicul veterinar recomanda doua mese pe zi pentru cainii adulti.

In magazinele pentru animale de companie vei gasi intotdeauna jucarii speciale pentru caini in care poti ascunde diferite gustari. Aceste accesorii ii stimuleaza apetitul patrupedului tau si in acelasi timp il ajuta sa devina mai activ. In plus, jucariile hranitoare sunt o metoda distractiva de a-l mentine ocupat pe cainele tau si de a-l face sa depuna putin efort pentru a-si obtine recompensa. 

Ce se intampla in cazul in care cainele refuza hrana

Atunci cand cainele refuza sa manance, ar putea fi un semnal de avertizare ca animalul tau de companie se confrunta cu o problema de sanatate. Cand cainii mananca pe baza unui program regulat, acest obicei devine un lucru normal. Asa ca este usor de vazut dintr-o simpla privire daca toata hrana din bol a fost consumata. Daca mancarea nu este consumata, este un semnal important ca este ceva in neregula si ca este timpul sa programezi o vizita la veterinar.

Ce alimente ii poti oferi cainelui tau

Chiar daca ti-ai obisnuit cainele cu o dieta echilibrata, care cuprinde hrana uscata si hrana umeda, il poti surprinde din cand in cand cu cate o gustare sanatoasa. De altfel, ii poti oferi chiar si din alimentele pe care le consumi de obicei la masa, cum ar fi carnea de vita sau de pui gatita, orezul fiert, supa de pui sau de vita, ou fiert, biscuiti simpli, cereale inmuiate in supa, paine prajita sau oase de vita bine fierte. De asemenea, ii poti oferi cainelui tau si legume crude sau fierte, cum ar fi telina, pastarnacul, ardeiul gras, fasolea verde, morcovul sau castravetele, dar si fructe proaspete – mere, pepene, afine sau mure.

Asadar, hrana pe care i-o oferi cainelui tau are un rol extrem de important in buna sa dezvoltare. Tocmai de aceea este important sa tratezi cu seriozitate alimentatia animalului tau de companie si sa ii oferi mancarea potrivita pentru varsta sa, dar si cantitatea corespunzatoare de hrana. Totodata, trebuie sa te ocupi si de organizarea unui orar de mese pentru cainele tau, pe care e nevoie sa il respecti in mod regulat. Descopera ofertele de pe petpal.ro si bucura-te de entuziasmul patrupedului tau de fiecare data cand vine ora mesei!

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00

0726.738.725 contact@petpal.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!