- hrana completa, sub forma de preparate uscate sau umede;
- alimente crude, negatite;
- o dieta mixta, creata prin combinarea acestor elemente.
Vine un moment in viata fiecarui stapan in care acesta se gandeste daca puiul sau de caine este suficient de mare pentru a fi hranit cu mancare de adult si cum ar trebui sa procedeze pentru a asigura o tranzitie corecta, fara probleme digestive sau carente alimentare. Afla, in continuare, cand si cum se recomanda trecerea de la hrana de junior la cea de adult!
Cand treci de la hrana de junior la cea de caine adult?
Trecerea de la hrana de junior la cea de caine adult: Semne
Inaltimea
Varsta, in functie de rasa
Dentitia
Comportamentul
Comportamentul social
Comportamentul sexual
Cum faci tranzitia de la hrana de junior la cea de caine adult?
Alege tipul de hrana potrivit
Hrana uscata
Hrana umeda
Hrana cruda
Hrana mixta
Afla cerintele nutritionale
Opteaza pentru castroanele adecvate
Fa tranzitia propriu-zisa
Cate mese ii oferi zilnic?
Depoziteaza corect hrana
Aspecte importante legate de trecerea de la hrana de junior la cea de adult
Trecerea de la hrana de junior la cea de caine adult: Semne
Pui, adult si senior: toate aceste trei etape sunt momente importante din viata prietenului tau, asa ca se recomanda sa-ti intrebi medicul veterinar despre dieta cainelui tau.Astfel, alimentele potrivite pentru patrupedul in crestere au un nivel mai mare de proteine si un numar sporit de calorii, pentru a satisface nevoile de dezvoltare ale catelului. Dar odata ce puiul tau are intre 6 si 12 luni, aceste nevoi se schimba.
Inaltimea
Acest indiciu este foarte important. Atunci cand animalul tau de companie se apropie de inaltimea unui adult din rasa si talia din care face parte, poti incepe trecerea de la hrana de junior la cea pentru adult. De aceea, este necesar sa cunosti cat mai multe despre catelul tau.Maturitatea si varsta adulta pot fi dificil de prezis. Pentru a fi cat mai sigur de varsta patrupedului tau, discuta cu crescatorii, angajatii magazinului de unde l-ai achizitionat sau de la adapostul ori grupul de salvare de unde l-ai adoptat. De asemenea, poti consulta un veterinar, pentru a fi cat mai bine informat despre momentul in care este recomandat sa ii schimbi hrana. Daca ai un catel de rasa, afla care este standardul rasei ca sa recunosti momentul potrivit tranzitiei, atunci cand acesta se iveste!
Varsta, in functie de rasa
Dupa cum am stabilit, trecerea la hrana pentru adulti coincide cu momentul in care cainele ajunge la maturitate. Totusi, nu uita ca, din cauza varietatii mari de rase, cainii ajung la varsta adulta in ritmuri diferite. Rasele mai mici tind sa treaca prin acest proces mai repede decat cele de talie mai mare:- rasele tip „toy” (aproximativ 4 kilograme) se pot maturiza incepand de la 5 pana la 9 luni;
- cainii de talie mica, avand greutatea intre 5 si 10 kilograme, se maturizeaza in jurul varstei de 10 pana la 12 luni;
- rasele medii, care au intre 11 si 25 de kilograme, se maturizeaza intre 12 si 16 luni;
- rasele mari, cu greutatea intre 26 si 44 kilograme, se pot maturiza la 12, 13 sau chiar 14 luni.
- cainii din rasele gigant (peste 45 de kilograme) pot ajunge la maturitatea deplina chiar si la varsta de doi ani.
Dentitia
Un alt semn demn de luat in considerare este dantura catelului. Dintii de lapte ai cainilor se schimba la fel ca ai oamenilor: cad si sunt inlocuiti de dantura permanenta, de adult. In general, schimbarea dentitiei se face pana la implinirea varstei de 7 luni de viata. Cand vei observa ca dantura este schimbata aproape complet, atunci poti incepe linistit tranzitia catre hrana de adult in alimentatia caineluii tau.Comportamentul
Orice animal, mai ales mamiferele domesticite, trece prin etape asemanatoare dezvoltarii omului: copilarie, adolescenta, maturitate si batranete. Depasind fiecare dintre ele, comportamentul cainelui se modifica in functie de stadiul in care acesta se afla.Comportamentul social
In perioada adolescentei, cateii pot manifesta un comportament tipic, precum agresivitate sau un instinct teritorial extrem de bine dezvoltat fata de alti caini. De asemenea, pot pune la indoiala statutul tau de stapan, considerandu-se „seful in casa”. Aceste manifestari nu sunt permanente, din fericire, dar sunt un bun indicator al stadiului in care se afla catelul tau.Comportamentul sexual
Cand vei observa ca patrupedul cauta compania unui caine de sex opus si prezinta interes sporit fata de acesta, este clar ca a ajuns la urmatorul stadiu: incepe maturitatea sexuala. Castrarea sau sterilizarea se recomanda de obicei la aceasta varsta, reducand nevoia de energie sporita a câinelui; prin urmare, este un motiv in plus pentru a trece de la hrana pentru juniori la hrana pentru caini adulti.Catelusele pot fi considerate mature din punct de vedere sexual intre 6 si 15 luni, in timp ce masculii ating maturitatea sexuala cel mai devreme la opt luni. Nu uita, insa ca, in ciuda faptului ca patrupedul tau prezinta interes fata de femele, el nu este inca pe deplin adult pana la varsta de 10 luni.
Ba mai mult, chiar dacă animalul tău de companie este matur din punct de vedere sexual, este posibil ca acest lucru sa nu fie valabil pentru comportamentul sau social. Observa interactiunile dintre el si alti caini adulti, urmareste-i reactiile si atitudinile în timp, pentru a determina daca a ajuns, intr-adevar, la varsta adulta.
Cum faci tranzitia de la hrana de junior la cea de caine adult?
Mancarea pentru caini gata pregatita este alegerea majoritatii proprietarilor, deoarece este atat rapida, cat si convenabila. Citirea etichetelor alimentelor procesate iti va spune pentru ce tip de caine sunt potrivite. Asigura-te ca alegi un tip de hrana care este potrivit pentru varsta cainelui tau. Unele alimente sunt disponibile in sortimente pentru catei, juniori, adulti si seniori, iar cumpararea formulei alimentare potrivite este importanta.Dupa ce ai aflat pana la ce varsta se dezvolta cainii, aceasta informatie incluzandu-l, desigur, si pe catelul tau, este esential sa cunosti modalitatea prin care sa faci trecerea de la hrana de junior la cea de adult! Citeste, mai departe, pentru a te informa corespunzator!
Alege tipul de hrana potrivit
O dieta potrivita asigura cantitatile adecvate de nutrienti: proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine si minerale. Utilizarea alimentelor procesate asigura faptul ca ii oferi cainelui tau o masa corect echilibrata; daca alimentatia cainelui tau consta in hrana proaspata, dieta lui are nevoie de mai multa atentie.Hrana uscata:
Hrana uscata poate oferi cainelui tau o dieta completa, adecvata varstei. Sunt formule calculate astfel incat sa asigure necesarul nutritiv pentru fiecare etapa a vietii: de la pui, la cainii adulti si seniori.Hrana uscata a juniorului este conceputa in asa fel incat sa ii asigure aportul semnificativ de proteine si calciu de care acesta are nevoie in procesul de crestere. Dupa ce trece in urmatoarea etapa a vietii, cainele poate fi in continuare hranit cu mancarea din categoria corespunzatoare varstei sale, mai exact cu hrana uscata pentru adulti.
Totusi, o dieta bazata exclusiv pe acest tip de alimentatie poate duce la probleme digestive, precum constipatie sau megacolon. De asemenea, retine ca, in general, nu este la fel de gustoasa precum hrana umeda, care este consumata cu placere de catre patrupezi.
Un truc destul de bine cunoscut este adaugarea apei caldute sau a unei supe de carne (fara adaos de sare) la castronul de hrana uscata, pentru a te asigura ca bolul de mancare nu va mai ramane neatins zile la rand. Asemenea improvizatii te ajuta si pe tine, deoarece nu trebuie sa arunci mancarea, dar si pe catel, deoarece acesta primeste fibrele, mineralele si vitaminele care se regasesc de cele mai multe ori in cantitati mai mari in hrana uscata decat in cea umeda.
Hrana umeda:
De departe, este tipul de mancare preferat al cainilor, la orice varsta, fiind vedeta principala din alimentatia lor. Gama de produse variaza de la pliculetele pentru juniorul tau, la conservele pentru cainii adulti, la combinatia celor doua pentru patrupezii geriatrici.Hranirea doar cu asemenea tip de mancare poate duce, insa, la probleme dentare. Un caine care este hranit exclusiv cu hrana umeda are mai multe sanse sa aiba nevoie de curatarea periodica a dintilor, din cauza acumularii tartrului. Intr-o astfel de situatie se recomanda utilizarea cunoscutelor recompense pentru caini de tip „dental sticks”, care ajuta la mentinerea sanatatii dentare a partrupedului tau.
Hrana cruda:
Pregatirea alimentelor crude, cum ar fi carnea si legumele gatite la aburi, dureaza putin mai mult timp si se preteaza, in special, in hranirea cainilor de vanatoare.Hrana mixta:
De cele mai multe ori, se recomanda o dieta mixta, care sa combine toate elementele mentionate in prealabil. Daca ai indoieli cu privire la cantitatile potrivite, cere sfatul medicului veterinar. In cazul in care decizi sa optezi pentru un amestec de hrana umeda si uscata, este recomandata injumatatirea fiecarei cantitati, astfel incat animalul tau de companie sa nu fie indopat cu mancare.Afla cerintele nutritionale
Cerintele nutritionale ale unui caine se schimba pe masura ce acesta imbatraneste. Cateii au nevoie de niveluri ridicate de proteine si calciu pentru a ajuta cresterea si dezvoltarea. Cainii adulti au un necesar mai mare de lipide si proteine, pe locul al treilea fiind fibrele, urmate de vitamine si minerale. Nu in ultimul rand, patrupezii geriatrici au nevoie de proteine de calitate deosebit de inalta, precum si de niveluri crescute de vitamine si minerale, deoarece functiile organismului lor incetinesc.Opteaza pentru castroanele adecvate
In rutina zilnica de alimentatie ai nevoie de doua castroane pentru cainele tau: unul pentru mancare si unul pentru apa. Educa-l corespunzator, asezand bolul cu mancare jos doar la ora mesei si luandu-l imediat ce patrupedul a terminat de mancat. Vasul pentru apa trebuie lasat intr-un loc usor accesibil si pastrat intotdeauna plin cu apa proaspata.Dintre diferitele tipuri de boluri disponibile, cele mai bune sunt cele din otel inoxidabil, deoarece pot fi curatate temeinic dupa fiecare utilizare. Plus ca, spre deosebire de bolurile din plastic, nu pot fi muscate/mestecate/distruse atunci cand catelul isi schimba dentitia. Castroanele cu margini inclinate sunt o alegere buna deoarece sunt greu de rasturnat in timpul unei mese consumate cu entuziasm.
Fa tranzitia propriu-zisa
Dupa ce te-ai documentat corespunzator si ai ajuns la concluzia ca este intr-adevar timpul sa schimbi dieta catelului, trecand la hrana pentru adulti, este momentul sa te gandesti cum vei proceda.Nu uita! O tranzitie alimentara de succes se face treptat. Nici nu e complicat! Amesteca o cantitate mica de hrana pentru adulti cu formula preferata a catelului tau si creste incet cantitatea pe parcursul unei saptamani, scazand in acelasi timp hrana pentru catei. Se recomanda ca aceasta tranzitie sa se realizeze pe o perioada de sapte pana la zece zile, pentru a se evita tulburarile digestive.
Iata un exemplu concret pentru cum poti schimba treptat hrana cainelui tau:
- primele doua zile: umple castronul catelului cu 75% hrana pentru juniori si 25% hrana pentru adulti;
- zilele trei si patru: amesteca hrana pentru adulti si catei intr-un raport egal, de 50-50;
- zilele cinci si sase: hraneste-ti cainele cu un amestec de 75% mancare pentru adulti si 25% hrana pentru juniori;
- ziua a saptea: Treci la 100% hrana pentru adulti.
Cate mese ii oferi zilnic?
Cateii au nevoie de trei sau patru mese mici pe zi, dar dupa ce ajung la maturitate trebuie hraniti doar dimineata si seara. Hranirea cainelui in doua mese mai mici, spre deosebire de o singura masa bogata, este de preferat, deoarece se pune mai putina presiune pe sistemul sau digestiv.Depoziteaza corect hrana
Pliculetele sau conservele cu hrana umeda desfacute trebuie sigilate si refrigerate intre utilizari. Hrana uscata pentru caini trebuie stocata, de asemenea, intr-un recipient sigilat, pentru a ramane proaspata si ferita de factori posibil contaminanti.Aspecte importante despre trecerea de la hrana de junior la cea de adult
In general, se recomanda ca trecerea la hrana pentru adulti sa se realizeze atunci cand cateii au ajuns la maturitate pentru dimensiunea rasei lor. Cei mai multi caini ating varsta adulta la aproximativ 12 luni.Retine! Chiar daca arata pe deplin dezvoltat in exterior, nu inseamna ca a incetat sa creasca pe dinauntru. Continua sa ii oferi hrana pentru catei pana la varsta de maturitate a patrupedului. Cresterea si dezvoltarea sa timpurie sunt aspecte ce il vor pregati pentru restul vietii sale de adult.
Calitatea conteaza, asa ca alege sa iti hranesti catelul cu hrana premium, care ofera o nutritie echilibrata. Ce hrana ar trebui să alegi cand devine adult? Una care il va ajuta sa mentina aceeasi nutritie pe care a primit-o si cand era catel.
In schimb, trecerea la o marca de calitate inferioara in aceasta etapa a vietii cainelui tau ii poate cauza tulburari digestive si nu ii va oferi acelasi nivel de excelenta nutritionala cu care a fost obisnuit.
Atunci cand este de calitate premium, alimentatia cainilor este special conceputa pentru a oferi cainelui tau:
- ingrediente de inalta calitate care sustin sanatatea intregului corp;
- niveluri echilibrate de proteine, grasimi, fibre, carbohidrati, vitamine si minerale;
- acizi grasi Omega-6 care ajuta la hranirea si sustinerea pielii si blanii cainelui tau.