Noi si cainii nostri suntem foarte asemanatori in multe cazuri. De la sentimentele pe care le nutrim unul fata de celalalt si fata de apropiatii nostri si pana la afectiunile de piele care pun in pericol calitatea vietii. De multe ori, nu suntem atenti la pielea cainilor deoarece este acoperita de blana, iar daca aceasta pare sanatoasa in general, atunci credem ca prietenul nostru patruped este in regula. Cu toate acestea, comportamentul nonverbal al cainelui ne poate transmite multe informatii despre starea lui de sanatate.
Daca vrei sa-i oferi o viata sanatoasa si fericita cainelui tau, ti-am pregatit un articol care sa te ajute sa intelegi cum se manifesta diferite afectiuni ale pielii si cum pot fi acestea prevenite:
Bolile de piele la caini: care sunt cele mai frecvente, cauze, preventie
Cele mai frecvente boli de piele la caini
Infectii cauzate de ciuperca de drojdie
Boli de piele la caini: Cauze principale
Simptomele bolilor de piele la caini
Cum pot fi prevenite bolile de piele la caini
Asigura-te ca prietenul tau patruped nu traieste intr-un mediu stresant
Ofera-i mancare de cea mai buna calitate
Nu uita de evaluarile medicale regulate
Foloseste produsele antiparazitare de cate ori este indicat si necesar
Foloseste pentru caine produse de igiena recomandate sau avizate
Cele mai frecvente boli de piele la caini
Exista mai multe tipuri de boli de piele la caini, unele fiind foarte rare si dezvoltandu-se doar in cazul in care prietenul patruped traieste in conditii precare. Cu toate acestea, unele afectiuni de piele la caini sunt mult mai frecvente si pot afecta calitatea vietii. Printre acestea:
Alergii
Alergiile pot fi dezvoltate din cauza unor factori externi sau din cauza unor ingrediente din regimul alimentar zilnic. Alergiile create de mediul extern pot fi recunoscute prin debutul brusc al senzatiilor de mancarime, in special la nivelul fetei, picioarelor, pieptului si stomacului. Unii dintre cei mai frecventi alergeni care pot provoca un disconfort cainelui tau sunt: iarba, acarienii de praf si excesul de polen.
In cazul alergiilor alimentare, acestea se manifesta prin senzatiile de mancarime intensa de la nivelul fetei, picioarelor, urechilor si anusului. In principal, alergiile alimentare se dezvolta din cauza tipului de proteina pe care cainele o consuma ca parte a dietei sale alimentare, cum ar fi: carnea de vita, ouale, carnea de pui si produsele lactate. Mai mult, cainele poate dezvolta o alergie la ingredientele procesate din mancarea comerciala. De aceea, este esential sa alegi produse alimentare cat mai naturale sau un tip de hrana hipoalergenica.
Foliculita
Foliculita se manifesta prin inflamarea foliculilor de par si se dezvolta in momentul in care cainele se confrunta cu o alta afectiune neidentificata si netratata de piele cum ar fi alergiile. Prin urmare, foliculii de par incep sa se infecteze din cauza unei conditii medicale subiacente.
Foliculita poate fi identificata in urma ranilor care apar pe suprafata pielii, umflaturilor sau crustelor de piele moarta. Pentru tratarea foliculitei, medicul veterinar poate prescrie un tip de sampon special, antibiotice orale sau unguente antibacteriene pentru ameliorarea senzatiilor de mancarime si tratarea cu succes a afectiunii.
Infectii fungice
Infectiile fungice la caine pot fi contagioase atat pentru alte animale, cat si pentru oameni. De aceea, trebuie sa fii atent si sa-i oferi o igiena adecvata cainelui tau, utilizand cele mai bune produse pe care medicul veterinar le recomanda.
Infectia fungica se manifesta prin aparitia unor cruste de piele circulare la nivelul capului, labelor, urechilor si picioarelor din fata. Pielea cainelui poate parea, de asemenea, inflamata si rosie. Este indicat sa te adresezi unui medic veterinar imediat cum ai descoperit neregularitati pe suprafata pielii prietenului tau patruped, astfel incat problema sa poata fi identificata timpuriu si tratata corespunzator.
Infectii cauzate de ciuperca de drojdie
Aceasta ciuperca eucariotica, un microorganism celular singular care poate fi gasit si in drojdia alimentara, poate pune in pericol sanatatea cainelui tau. De obicei, zonele calde de pe corpul unui caine stimuleaza dezvoltarea acestei ciuperci. Acesteia ii place sa creasca in zonele greu accesibile pe care unii stapani de caini nu le supravegheaza/verifica atat de des. Cateva dintre acestea sunt canalul urechii, spatiul dintre degetele labelor, zona inghinala si/sau perineu.
Din cauza acestei infectii, pielea cainelui se poate ingrosa, determinandu-l pe acesta sa se scarpine sau sa-si muste zona infectata. De asemenea, poate duce la decolorarea pielii si la eliberarea unui miros neplacut.
Scabie canina
Scabia canina face parte din categoria afectiunilor severe care pun in pericol sanatatea si calitatea vietii prietenului tau patruped. Este cauzata de multitudinea de specii de acarieni care traiesc pe parul si pielea cainelui si doar vaccinarea regulata si la timp poate tine scabia canina sub control.
Exista doua tipuri principale de scabie:
- Scabia cauzata de specia de acarieni demodex (scabia demodectica) care tinde sa afecteze cateii sub varsta de un an si cainii mai in varsta care au sistemul imunitar scazut din cauza unei alte afectiuni;
- Scabia sarcoptica. Este cauzata de acarienii sarcoptes care provoaca o senzatie intensa de mancarime si se dezvolta prima data pe urechile cainelui.
Lupus canin
Lupusul canin este o boala autoimuna ceea ce inseamna ca sistemul imunitar al cainelui isi ataca propriile celule. Din pacate pentru animalele noastre de companie, ranile deschise si crustele care se formeaza pe suprafata si care dureaza prea mult pentru a se vindeca pot indica o afectiune autoimuna. Primele semne ale lupusului canin se pot observa in jurul nasului, ochilor si al labelor.
Daca nu este identificat si tratat in timpul util, lupusul canin poate deveni foarte grav. In acest caz, este important sa te asiguri ca medicul veterinar depisteaza la timp originile afectiunilor de piele care nu se amelioreaza nici in urma unui tratament adecvat.
Boli de piele la caini: Cauze principale
Afectiunile si bolile de piele la caini sunt mai frecvente in perioada sezoanelor calduroase (primavara si vara) deoarece animalele de companie sunt predispuse direct la alergii sezoniere cauzate de excesul de polen si la muscaturile de insecte mai numeroase decat in sezoanele mai reci.
Iata care sunt cauzele principale pentru care cainele tau poate dezvolta o afectiune de piele:
Dermatita de contact
Dermatita de contact este principala cauza care provoaca eruptii cutanate care pot fi identificate foarte usor in zona abdomenului si stomacului - pe burtica. Dermatita de contact este o reactie la intrarea in contact cu un obiect iritant, cum ar fi iedera otravita, ingrasamintele sau substantele chimice utilizate pentru ingrijirea gazonului. Pentru ameliorarea dermatitei de contact la caini, medicul veterinar poate indica folosirea unor produse cosmetice speciale pentru pielea sensibila si uscata.
Muscaturile de insecte
Muscaturile de insecte pot provoca o serie de afectiuni ale pielii la caine. De exemplu, muscaturile mustelor pot duce la aparitia unor pete rosii pe burtica prietenului patruped, mai ales spre sfarsitul primaverii si in timpul verii. Alte muscaturi de insecte, cum ar fi cazul capuselor, albinelor si bondarilor pot provoca reactii extreme.
Linsul/muscatul excesiv
Linsul sau muscatul excesiv este mai preponderent atunci cand un caine a fost expus la un nivel excesiv de umiditate, la valori termice ridicate sau a fost lasat afara in ploaie sau in razele directe ale soarelui pentru o perioada indelungata. Totodata, linsul si muscatul excesiv al propriei pieli este mai frecventa in cazul cainilor cu un substrat dens de blana. Aceste actiuni pot irita pielea si pot provoca rani deschise expuse la riscul de infectare.
Stresul
Si cainii pot fi stresati! Stresul la caini poate fi delimitat in 3 categorii: frica, fobiile si anxietatea. Cand un caine traieste intr-un mediu stresant si precar, acesta este mai predispus la dezvoltarea fobiilor si anxietatii. Acestea pot fi identificate dupa comportamentele nonverbale:
- agitatia si tremuratul corpului;
- cresterea frecventei cardiace;
- gafaitul;
- cascatul;
- salivatul excesiv;
- comportamentul compulsiv si destructiv;
- vigilenta crescuta;
- ascunderea in locuri mai putin accesibile;
- comportamentul deprimant;
- diareea etc.
Nutritia precara
Sanatatea generala a unui caine se observa si din modul in care acesta este hranit de stapan. O nutritie precara poate duce la slabirea elasticitatii pielii si sanatatii firului de par, astfel incat sistemul imunitar al cainelui devine vulnerabil in fata afectiunilor.
Cainele trebuie sa aiba un regim alimentar sanatos care sa includa cei 6 nutrienti de baza: apa, carbohidrati, proteine, vitamine, minerale si grasimi. Mai mult, ai grija la rutina alimentara a cainelui tau in cazul in care acesta are anumite nevoi speciale.
Simptomele bolilor de piele la caini
Senzatia de mancarime este una dintre cele mai frecvente simptome atunci cand cainele tau se confrunta cu o boala de piele. Totusi, este dificil pentru stapani sa determine exact ce cauzeaza mancarimea fara o evaluare veterinara completa. Desi este destul de normal ca un caine sa se scarpine ocazional, asa cum se intampla si in cazul oamenilor, scarpinatul si mancarimea frecventa si indelungata ar trebui sa arate ca se intampla ceva mai grav.
Alte semne si simptome care sugereaza o boala de piele la cainele tau pot fi:
- aparitia ranilor pe suprafata pielii;
- aparitia leziunilor;
- pielea uscata, descuamata sau solzoasa;
- eruptii cutanate;
- galme sub piele;
- piele rosie sau inflamata;
- matreata;
- mancarime intensa;
- lins/muscat excesiv;
- caderea parului sau aparitia unor zone fara par;
- zone fierbinti la atingere pe suprafata pielii, cunoscute si sub numele de dermatita umeda acuta.
Cum pot fi prevenite bolile de piele la caini
In momentul in care observi ca prietenul tau patruped incepe sa se scarpine mai des si mai intens decat de obicei, este timpul sa iei primele masuri. Poti sa verifici daca nu cumva cainele a fost muscat de o capusa sau are purici. In aceste conditii, va trebui sa-i pastrezi igiena cu ajutorul unui sampon special pe care ti-l poate indica medicul veterinar. Mai mult, poti apela la suplimentele de vitamine si minerale speciale pentru caini in vederea restabilirii sanatatii sistemului imunitar.
Iata cateva masuri pe care sa le aplici in general pentru prevenirea bolilor de piele la caini, in special pe cele care pot fi transmisibile la om:
Asigura-te ca prietenul tau patruped nu traieste intr-un mediu stresant
Stresul emotional este un factor declansator puternic pentru afectiunile pielii la caini. Incearca sa creezi un mediu cat mai relaxant, fara situatii agitante si tensionante. Mai mult, daca tu treci printr-o perioada coplesitoare, care te dezechilibreaza emotional si psihic, atunci si cainele tau va fi partas la aceste emotii intense.
Incearca sa te relaxezi si sa meditezi atunci cand ti se pare ca si cainele tau este stresat.
Ofera-i mancare de cea mai buna calitate
Dupa cum am amintit in randurile anterioare, nutritia precara poate pune in pericol sistemul imunitar al cainelui si-l face mai predispus la diferite afectiuni ale pielii. Probabil ai observat ca un regim alimentar echilibrat ii face animalului de companie blana mai lucioasa si mai fina la atingere. Acesta este principalul semn care iti arata ca prietenul tau este sanatos.
In cazul in care cainele are anumite nevoi speciale identificate de medicul veterinar, este bine sa respecti tipul de hrana pe care poate sa-l consume si un program de masa bine stabilit.
Nu uita de evaluarile medicale regulate
Nu trebuie sa-ti duci patrupedul la veterinar doar atunci cand trebuie sa-i faci un vaccin sau observi o schimbare de comportament (nu mai mananca, e deprimat etc.).
Este indicat ca examinarile medicale sa fie regulate, cel putin odata la 1-2 luni. In acest fel, medicul veterinar poate depista din timp orice boala de piele care incepe sa se dezvolte.Foloseste produsele antiparazitare de cate ori este indicat si necesar
Ai o casa cu gradina sau obisnuiesti sa pleci in drumetii cu amicul tau necuvantator? Daca da, ai mare grija! Zonele netratate cu substante speciale pentru eliminarea parazitilor, cum este cazul parcurilor dedicate animalelor de companie, reprezinta un factor de risc pentru afectiunile de piele in cazul cainilor. Foloseste produse antiparazitare destinate cainilor ori de cate ori iti expui patrupedul la mediul extern.
Foloseste pentru cainele tau doar produse de igiena recomandate sau avizate
Sampoanele, periile pentru blana cainilor precum si alte produse de igiena pentru animalele de companie pot fi gasite la tot pasul, chiar si in magazinele alimentare pentru oameni. Chiar daca iti sunt mai la indemana, este indicat sa te adresezi unui magazin de animale sau farmacii veterinare. Acolo, poti discuta cu un consultant specializat, in cazul in care ai nelamuriri legate de produsele de igiena.
Daca nu crezi ca ai timp sa ajungi la un magazin fizic specializat, poti accesa oricand platformele online si poti cere sfatul unui agent virtual.