Rottweiler

Rottweilerul, in doua ipostaze – caine de paza si animal de companie

Rottweilerul este un caine de talie mare, musculos, puternic, dar cu o fire calma, docila. Cainele din aceasta rasa, dresat de mic si invatat sa socializeze, cu un stapan ferm care stie sa-si impuna autoritatea, poate fi un caine perfect pentru orice familie.

SCURT ISTORIC

Rottweilerul se trage, cel mai probabil, din Mastifful Italian care pazea turmele de vite in vremea Imperiului Roman.

Crescut mai tarziu in Germania, in localitatea Rottweil din landul Baden-Wurttemberg, Rottweilerul a devenit unul dintre cei mai buni caini de paza pentru comerciantii germani care isi duceau vitele la targ. Odata cu dezvoltarea liniilor de cale ferata, insa, care faceau transportul marfurilor si, mai ales, al vitelor, mai usor, rasa a intrat in declin, ajung pe la 1880 sa fie pe cale de disparitie.

Primul Razboi Mondial a adus Rottweilerul in atentia publica, datorita cererii foarte mari pentru cainii de paza, iar rasa a inflorit in prima jumatate a secolului XX.

Astazi, Rottweilerul este unul dintre cei mai populari caini de companie, raspanditi in toate colturile lumii, prezent in numar foarte mare in tari ca Statele Unite ale Americii si Marea Britanie.

DESCRIERE

Rottweilerul are un corp musculos, puternic. Capul este rotund, cu o frunte plata si cu un bot relativ scurt, iar pieptul este lat si bine dezvoltat. Blana este scurta si deasa, de culoare neagra, cu zone maronii in jurul botului, pe piept si pe picioare.

Inaltimea cainilor din rasa Rottweiler variaza intre 60 si 70 centimetri, la masculi, si intre 55 si 63 centimetri la femele. Greutatea poate ajunge, la masculi, pana la 58 kilograme, in timp ce la femele, aceasta poate fi intre 38 si 52 kilograme.

Caine RottweilerTEMPERAMENT

Desi un caine puternic, Rottweilerul este calm, docil, curajos si devotat stapanului sau si familiei acestuia. Inteligenta Rottweilerului este ridicata, si poate fi dresat usor, insa are nevoie de un stapan ferm, care il poate controla.

Cainele din aceasta rasa are nevoie de foarte multa socializare si, daca a fost invatat de mic sa traiasca in compania copiilor si a altor animale, si are un stapan care stie sa-si exercite autoritatea cu fermitate, va fi un caine de companie foarte bun.

Cainele din rasa Rottweiler are nevoie de foarte multa miscare, si nu va fi fericit intr-un spatiu mic care ii limiteaza pofta de alergat. Pentru cei care traiesc in apartamente, se impune plimbare zilnica.

SANATATE

Rottweilerul este o rasa relativ sanatoasa insa, ca la toti cainii de talie mare, apare riscul displaziei de sold si a problemelor articulare. De asemenea, cainii din aceasta rasa sunt predispusi la obezitate, daca hrana nu este una adecvata iar miscarea pe care o fac este insuficienta.

Speranta de viata a unui caine din rasa Rottweiler este de 9-11 ani.

HRANA POTRIVITA

Rottweilerilor le puteti oferi hrana pentru caini de talie mare, in functie de varsta pe care o au.

Daca sunt juniori, va recomandam hrana dedicata rasei – Royal Canin Rottweiler Junior, sau Royal Canin Maxi Junior, Bosch Junior Maxi, Brit Premium Junior M, Guabi Natural Junior Large Breed.

Daca au ajuns la maturitate, le puteti oferi Royal Canin Rottweiler, Royal Canin Maxi Adult, Bosch Adult Maxi, Brit Premium Adult L sau Guabi Natural Adult Large Breed.

Sursa foto: dreamstime.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>