Crestere pisici

Etapa de creștere, o perioadă decisivă pentru dezvoltarea pisoiului tău şi sănătatea sa viitoare!

Tocmai ai adoptat un pisoi  ce va fi noul membru din cadrul familiei tale. Creşterea reprezintă o etapă crucială pentru sănătatea sa viitoare, iar aceasta este influenţată de numeroşi factori.

Caracteristicile proprii pisoiului

3

  • RASA: pisoii ce aparţin raselor de talie mai mare, au o etapă de creștere mai îndelungată.
  • SEXUL: masculul prezintă un potenţial de creştere superior femelei, iar de aceea etapa de dezvoltare sa este mai lungă cu câteva săptămâni. Între 6 şi 12 săptămâni începe să cântărească mai mult decât femela.
  • GENELE: la naştere, pisoiul primeşte un anumit material genetic, jumătate din acesta provenind de la tată şi jumătate de la mamă. Creşterea sa poate fi influenţată de talia, statura şi orice alte caracteristici morfologice proprii părinţilor săi şi bagajului genetic transmis de aceștia.
  • HORMONII: după naştere, dezvoltarea pisoiului depinde de buna sintetizare a anumitor hormoni. Sterilizarea precoce nu îi modifică cu nimic ritmul de dezvoltare şi nici statura sa definitivă la vârsta adultă.

Calitatea alimentaţiei

Dacă la naştere pisoiul are un tub digestiv adaptat doar digestiei laptelui, aceste capacități evoluează în timp, până la momentul în care ajunge la vârsta adultă și nu mai poate digera lactoza (zahărul din lapte).

7Pentru a avea o creştere armonioasă, trebuie să primească cantităţi echilibrate de proteine, lipide, glucide, vitamine, minerale şi oligoelemente, sub forma unei hrane adaptate caracteristicilor fiziologice şi digestive ale speciei feline.

Începând de la vârsta de zece zile, pisoiul recunoaşte cele patru savori de bază: umami, amar și sărat. Important de știut este faptul că pisicile nu pot percepe deloc gustul dulce, ceea ce explică dezinteresul lor față de hrana foarte dulce.

Influenţa mediului

4Un mediu favorabil reprezintă un cadru de viaţă în care pisica ta descoperă cu uşurinţă și se familiarizează cu persoanele şi elementele materiale care o înconjoară. Pisoii care intră în contact cu o varietate mai mare de persoane încă de la cea mai fragedă vârstă, vor fi mai deschişi către a explora noi locuri, mai adaptabili și sociabili, iar curiozitatea lor va fi mult mai puternic stimulată. De asemenea, familiarizarea sa cu diferitele zgomote din viaţa cotidiană îi va permite să se integreze perfect în mediul din noul său cămin.

Pentru a trăi în armonie cu un pisoi, este important să cunoști și să respecți organizarea teritoriului său, ritmul său de viaţă şi preocupările sale esenţiale: joaca, somnul, masa și igiena.

Prioritatea somnului

Somnul reprezintă o perioadă privilegiată care, dacă este respectată, îi va permite pisoiului să se dezvolte sănătos. Calitatea somnului joacă un rol foarte important în dezvoltarea sa. De fapt, un mediu generator de stres poate să îi tulbure bunăstarea şi să îi afecteze ritmul normal de creștere.

Sursa© ROYAL CANIN SAS 2017. Toate drepturile rezervate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>